Danske piratgidsler er mærket for livet
Pirater anholdes af franske marinesoldater. En dansk familie er nu frigivet fra pirat-fangenskab. Foto: ECPAD-French Defense Ministry / POLFOTO
Selvom deres mareridt nu er overstået, må den danske gidsel-familie nu leve med, at deres liv er forandret for altid, siger psykolog.

Selvom den danske familie på fem og deres to gaster nu er frigivet fra deres gidsel-mareridt på et piratskib, er der lang vej igen, før de kommer overens med deres oplevelser.

De er sandsynligvis mærket for livet.

"Jeg tror nok, man oven på sådan en oplevelse må siges at være ændret for altid," siger Henrik Lyng, der er ledende psykolog i Beredskabsstyrelsen til Newspaq.

Der er dog håb i sigte. Selvom oplevelsen er traumatiserende, behøver den ikke at ødelægge livet for familien fra Kalundborg.

"Man behøver ikke være ødelagt for altid, men man vil altid være mærket af det og have det med sig som en ny del af sin personlige historie. Jeg tror ikke så meget, det handler om at komme over det, men at komme videre med det," forklarer Henrik Lyng.

De syv danskere har været fanget siden 24. februar i år. Det er utroligt lang tid at leve under skræmmende vilkår.

"Det er klart, at tidsfaktoren kan spille en væsentlig rolle. Der vil være stor forskel på, om man er tilbageholdt i en måned eller i seks måneder," siger Lyng og fortsætter:

"Hvis de (gidslerne, red.) har været isoleret fra hinanden, er det meget alvorligt med lang tid. Men hvis de har kunnet kommunikere med hinanden og med gidselstagerne, så gør det det meget nemmere."

De specifikke forhold omkring gidslernes fangenskab er endnu uvisse.

Familien og de to gaster blev fanget, da de under en jordomrejse sejlede ind i det farlige farvand ud for Afrikas Horn. Der er ifølge Reuters betalt 15 millioner i løsesum for dem.