Rederidirektør: Gidselfar er jubelidiot

Forældrene i den danske familie, der endelig kan vende hjem efter et halvt år i pirat-fangenskab, kritiseres for deres 'uansvarlighed'.
Faderen i en familie, der har tilbragt et halvt år som gidsler i Somalia, får nu hård kritik fra flere sider.
Faderen i en familie, der har tilbragt et halvt år som gidsler i Somalia, får nu hård kritik fra flere sider. Foto: AP/U.S. Navy, Petty Officer 2nd Class Jason R. Zalasky / POLFOTO

Mens lettelsen breder sig over, at en dansk familie fra Kalundborg er blevet løsladt efter et halvt år i somaliske piraters fangenskab, rejser der sig hård kritik af faderen, Jan Quist Johansen.

I dagens udgave af Ekstra Bladet kalder rederidirektør Per Gullestrup faderen en jubelidiot.

"Jeg fatter simpelthen ikke, hvad de skulle derned for. Det nærmer sig jubeloptimisme at tro, at man kan slippe helskindet igennem i en langsom sejlbåd. Alle advarer mod at sejle den vej," siger han til Ekstra Bladet.

I Søværnets Operative Kommando (SOK) blev der også rystet på hovederne, da familien blev taget til fange.

"De kontaktede os to gange, inden de sejlede ind i området, fordi de ville have en risikovurdering," siger en kilde i SOK ifølge Ekstra Bladet.

Begge gange blev Jan Quist Johansen advaret mod at sejle ind i Aden-bugten, hvor familien blev fanget af piraterne, og hans beslutning om at ignorere advarslerne gjorde medarbejderne i SOK harmfulde.

"Faderens optræden faldt absolut ikke i god jord," fortæller kilden.

På Facebook bliver familien diskuteret livligt. Mens mange af brugerne sender dem omsorgsfulde hilsner, skælder mange andre forældrene ud.

"Jeg har ondt af børnene, der er blevet udsat for piraterne..... men de voksne..... NEJ....... de blev advaret og sked på det og satte sine egne børn i fare,.........Det er ikke OK!," skriver brugeren Lotte Aarea eksempelvis.

Familien blev købt fri for 15 millioner kroner, som blandt andet blev samlet ind blandt venner og virksomheder i hjembyen Kalundborg, men ikke alle føler, at løsepengene skulle være betalt.

"Det er fuldstændigt vanvittigt at blive ved med at betale for folks dumhed. For eftertiden må folk sgu sejle dernede på eget ansvar. Alle ved jo, hvor farligt det er, og det gjorde denne familie også," skriver brugeren Birgitta Poulsen.

Kilde: Ekstra Bladet

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.