Somalia nu ramt af regulær hungersnød

Situationen i det sydlige Somalia er så alvorlig, at FN i dag har kategoriseret situationen som regulær hungersnød.
Kombinationen af tørke, sult og borgerkrig gør, at behovet for nødhjælp til Somalia er akut, forklarer Dansk Flygtningehjælp.
Kombinationen af tørke, sult og borgerkrig gør, at behovet for nødhjælp til Somalia er akut, forklarer Dansk Flygtningehjælp. Foto: Polfoto/AP/Rebecca Blackwell / POLFOTO

Den humanitære krise i det tørkeramte sydlige Somalia er nu så alvorlig, at FN i dag, onsdag, har valgt at kategorisere situationen som regulær hungersnød.

Godt 3,7 million somaliere - eller omregnet mere end en tredjedel af befolkningen - er så ramt af katastrofen, at de er direkte afhængige af nødhjælp.

"Det forhold, at FN har kategoriseret situationen som hungersnød på Afrika Horn, især Somalia, understreger krisens alvor - og det understreger også, at det kniber for det internationale samfund at følge med," siger generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm, og forklarer:

"Tørken er så massiv, og de mennesker, der er i nød, er så mange, at situationen er rigtig alvorlig."

Det sydlige Somalia er det hårdest ramte område i en region, der også lider under at have været berørt af konflikter og borgerkrige i årevis.

Dansk Flygtningehjælp vurderer, at det især er kvinder, børn og de ældre, som første kommer til at betale prisen, hvis nødhjælpen ikke når frem.

"Lige nu handler det om at redde liv. Dernæst kan man så begynde igen at tale om udvikling og landbrug," siger Andreas Kamm.

Dansk Flygtningehjælp uddeler på nuværende tidspunkt nødhjælp ud til mere end 150.000 mennesker i de hårdest ramte områder af Somalia.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.