Danske banker erkender: Kriminelle misbrugte os
Danske Bank og Nordea erkender fejl mod hvidvask i Østeuropa. Her blev milliarder af sorte kroner ført ud af Rusland. Det indrømmer de to banker ved høring på Christiansborg. Foto: Ints Kalnins/Reuters
De to storbanker indrømmer ved en høring, at kriminelle har misbrugt dem til at vaske sorte penge hvide.

Danske Bank kunne ikke stoppe kriminelles hvidvask af sorte penge.

Det siger bankens chefjurist, Flemming Stig Pristed, ved en høring på Christiansborg om hvidvask:

- Vi har ikke været dygtige nok til at forhindre hvidvask. Vi var langt fra dygtige nok, da vor filial i Estland blev misbrugt - formentlig til hvidvask - frem til 2014.

Det er Folketingets skatte- og erhvervsudvalg, der står bag høringen, som hænger sammen med en ny lov, der netop skal dæmme op for hvidvask.

Danske Bank har godt 550 ansatte dedikeret til at bekæmpe hvidvask. Det er fem gange flere end for fem år siden. Banken indberettede sidste år 5400 forhold til myndighederne.

Banken får årligt 120.000 it-advarsler, som kan være hvidvask, uddyber chefjuristen.

Den nye lov om hvidvask træder i kraft 27. juni og indebærer, at virksomhederne skal tjekke deres kunder grundigere. De skal også bevare oplysninger i fem år og granske alle komplekse transaktioner.

Nordea beklager ligesom Danske Bank fortidens synder, siger risikochef Julie Galbo.

- På Nordeas vegne vil jeg sige, at vi er kede af det. Vi beklager. Vi undskylder. Vi har ikke været dygtige nok til at forebygge hvidvask og terrorfinansiering. Det har vi gjort noget ved, siger hun på høringen.

Også Finanstilsynets direktør, Jesper Berg, deltager i høringen.

Her understreger han, at den seneste tids sager viser, at der har været "en mangelfuld forståelse for hvidvaskreglerne og deres betydning i pengeinstitutterne".

- Vi skal øge antallet af hvidvask-inspektioner og øge vejledningen af sektoren, siger han og efterlyser flere ressourcer.

I dag har Finanstilsynet 4,5 årsværk dedikeret til arbejdet med hvidvask.

- Og de har været mere end optaget af Panama-papirerne og ny hvidvask-lov. Vi er fuldt opmærksomme på, at vi skal op i kadence og lave flere undersøgelser, siger Jesper Berg.

Det gælder om hele tiden at udvikle tilsyn og kompetencer hos myndighederne, betoner statsadvokat Morten Niels Jakobsen fra Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (Søik).

- Vi skal hele tiden forvente det uventede og være rede til at håndtere nye kriminalitetsformer, siger han og nævner netbankernes mulighed for hurtige pengeoverførsler som eksempel:

- Mange af de services, bankerne opfinder til gavn for os alle, har en bagside, som de kriminelle udbytter.

/ritzau/
via Listen To News