Annette: Psykolog bagatelliserede stress
Ingen ved præcis, hvor mange danskere, der hvert år bukker under med stress, men der er enighed om, at tallet er stigende. Foto: Colourbox.dk
Annette Block Petersen har som stressramt prøvet både psykolog og coach. Hun er ikke i tvivl: Psykologen var for overfladisk.

- Psykologen fangede slet ikke, hvor dårligt jeg havde det.

Annette Block Petersen blev i 2009 sygemeldt med stress fra et lederjob på en skole i Horsens.

- Jeg synes ikke, at jeg kunne gøre det kvalitativt godt i løbet af de timer, jeg havde til rådighed. Jeg lagde alt for mange timer i arbejdet, og så kørte rouletten, siger Annette Block Petersen til Newspaq.

Hun henvendte sig til en anerkendt psykolog, men blev skuffet.

- Han lagde ikke tilstrækkelig seriøsitet i at afdække min angsts dybde. Psykologen bagatelliserede problemet og mente, at jeg selv tillagde det for meget. Jeg skulle have nogle redskaber til at bearbejde min stress, men det fik jeg slet ikke, siger Annette Block Petersen.

Derefter tog hun kontakt til stresscoachen Bjarne Toftegård.

- Han var så skarp og ren i de teknikker, han anvendte. Han tog over og guidede mig. Fra det øjeblik slappede jeg fuldstændigt af.

Blandt redskaberne var at skrive dagbog.

- Hvornår blev jeg overstrømmet af angstfyldte følelser, og hvordan handlede jeg på dem? Den dagbog sendte jeg over til Bjarne. Vi havde samtaler på baggrund af dagbogen, og derefter fandt vi de rette redskaber, siger Annette Block Petersen.

Kroppen var også i fokus.

- Jeg skulle finde nogle kropslige handlinger såsom at gå og svømme, der bragte indorfinerne i spil og lytte til afstressende bånd. På den måde fik jeg ro i kroppen og begyndte at sove godt om natten.

Efter et halvt år var Annette Block Petersen igen i balance og klar til at træffe et afgørende jobvalg.

- Jeg erkendte, at vilkårene for at være leder ikke ville ændre sig. Derfor sagde jeg min stilling op, siger hun.

Annette Block Petersen, der er pædagoguddannet, har i dag et job på den samme skole som pædagog i SFO'en og tosprogslærer.

Hun er taknemmelig for, at hendes arbejdsgiver ydede økonomisk støtte både til psykolog og coach.

- Om en psykolog eller coach er bedst, afhænger helt af personen. Det vigtigste er, at klienten føler sig taget alvorligt. Bjarne Toftegård har prøvet stress på sin egen krop. Derfor vidste han, at jeg i starten var så hårdt ramt, at jeg skulle have kunstigt åndedræt, siger Annette Block Petersen.