Advarsel til fagbevægelsen: Finansministeriet tromler jer
Finansministeriet har et hold af skrappe regnedrenge. Hvis fagbevægelsen vil kunne matche det, må man opruste og bruge flere midler på analyser og tænketanke, mener en professor. Scanpix, arkiv: Asger Ladefoged
Fagbevægelsen må bruge flere penge på analyser og tænketanke, så man kan matche Finansministeriet regnedrenge. Det mener en professor.

Magten i Danmark ligger i Finansministeriet, og hvis fagbevægelsen vil have et ben til jorden, må man opruste på analysekraften. Det mener samfundsforsker på CBS professor Ove Kaj Pedersen.

"Vi har set en kæmpe centralisering omkring Finansministeriet i de seneste 10 - 15 år - ikke kun under Bjarne Corydon, men også under tidligere regeringer. Hvis man som interesseorganisation vil have en større slagkraft og indflydelse, er man simpelthen nødt til at have flere ressourcer for at kunne matche Finansministeriets analysekraft," siger Ove Kaj Pedersen.

Hans melding kommer, netop mens lærere, sosuer, sygeplejersker og andre offentligt ansattes organisationer bokser med kommuner og regioner om overenskomster for mere end en halv million lønmodtagere.

Også de skrappe regnedrenge fra Finansministeriet er med ved bordet - ligesom embedsmænd fra departementet og Moderniseringsstyrelsen er med, når de årlige økonomiaftaler skal laves for kommuner og regioner, når statens husholdningsbudget, finansloven, skal rigges til, og når der forhandles overenskomster i staten.

Og når man som fagforeningsmand eller borgmester lægger arm med finansminister Bjarne Corydon, duer det ikke, at ens regnestykker og argumentation bliver pillet fra hinanden på nul komma fem, anfører Ove Kaj Pedersen.

"Der skal være analysekraft og tænketanke, der kan matche Finansministeriet. Altså en regnedreng over for en regnedreng. Et regneark over for et regneark," fastslår professoren.

I LO giver næstformand Lizette Risgaard Ove Kaj Pedersen ret i, at fagbevægelsen skal styrke sin interessevaretagelse. Men hun kalder det forsimplet at gøre alting til et spørgsmål om at banke finansministeren sønder og sammen.

"For os handler det ikke kun om analysekraft i Finansministeriet. Det handler både om at være stærkere på analyser og tal, men også på politisk interessevaretagelse i forhold til hele det politiske led på Christiansborg og i forhold til arbejdsgiverne," siger hun.

Formand for FTF Bente Sorgenfrey pointerer, at de to hovedorganisationer allerede drøfter tættere samarbejde.

"Vi kigger jo på et tæt samarbejde, og vi kan også se, at når vi slår pjalterne sammen, giver det større indflydelse," siger hun.