"Er det en fri fagforening, hvis man skal betale for at gå sin vej?"
Sådan spørger den fynske chauffør Henrik, som efter mange år som medlem af Kristelig Fagbevægelse (Krifa) meldte sig ud i juli, fordi han ville skifte til 3F.
Det kostede ham fire måneders kontingent ekstra, fordi han netop havde sagt ja til at 'opgradere' sit medlemskab af Krifa til Krifa Plus.
En 'udvidet fagforening', hvor man har adgang til mere hjælp og rådgivning end som standardmedlem, men hvor der også er seks måneders bindingsperiode.
"Det er da træls at føle sig stavnsbundet på den måde, når man pludselig står og skal skifte fagforening," siger Henrik.
Ingen hjælp, selv om du betaler
Henrik fik straks at vide, at han skulle betale kontingent til slutningen af november. Samtidig oplyste Krifa, at han fremover ikke kunne benytte sig af fagforeningens ydelser, selv om han fortsat betalte kontingent.
"Fremover har vi ikke mulighed for at hjælpe dig med faglige spørgsmål og problemer, da denne hjælp ydes af Kristelig Fagforening, som du nu er udmeldt af," står der i en mail fra august, som Avisen.dk er i besiddelse af.
Læs også: Krifa i slingrekurs: Erkender rod i reglerne
Først da Henrik spurgte nærmere ind til betingelserne, korrigerede Krifa, at han som betalende medlem selvfølgelig også har ret til at bruge fagforeningen.
Overtalt til udvidet medlemskab
Som Avisen.dk skriver i dag, er der stor forskel på bindingsperiode og opsigelsesfrister blandt danske fagforeninger.
Læs også: Fagforeninger: Vil du melde dig ud? Det koster
Nogle fagforeninger lader medlemmerne slippe med en enkelt uges varsel, mens andre kræver betaling helt op til seks måneder efter besked om udmeldingen.
I Henriks tilfælde er der ikke tale om et opsigelsesvarsel, men en bindingsperiode, som uheldigvis for ham ikke var overstået, da han besluttede at skifte fagforening.
Henrik føler sig dog lidt bondefanget, da Krifa selv havde opfordret ham til at blive Plus-medlem "så de kunne hjælpe mig mere."
"Det med bindingsperioden stod selvfølgelig et eller andet sted i papirerne. Men helt ærligt, det er da noget pjat," siger Henrik.
Krifa: Henrik skal ikke betale
Henriks sag har givet anledning til selvransagelse hos Krifa.
Formålet med bindingsperioden er kun at forhindre medlemmer i at shoppe frem og tilbage mellem medlemskaber, hvis de har et aktuelt problem.
Der gælder derimod ingen binding, hvis man vil skifte til en anden fagforening.
Læs også: Krifa i u-vending: Nu koster det at melde sig ud
"Det er gået op for mig, at vi har et præciseringsproblem i vores organisation. Vi skal have præciseret, hvad vi mener med bindingsperiode, og hvordan det skal praktiseres," siger formand Søren Fibiger Olesen.
Så Henrik skal ikke betale til november?
"Nej, det skal han ikke. Det er selvfølgelig noget rod, at det ikke har været ordentligt præciseret. Men det skal jeg nu sørge for, at det bliver fremover," siger Krifa-formanden.
Henrik er ikke chaufførens rigtige navn. Han ønsker ikke at stå frem med navn og foto, men hans identitet er kendt af Avisen.dk.
- 3F: 14 dages varsel ved udmelding
- HK: Slutning af indeværende måned + en måned
- FOA: Slutning af indeværende måned + en måned
- IDA: Tre måneders varsel til udgangen af næste kvartal / op til 6 mdr.
- DJØF: Tre måneders varsel til udgangen af næste kvartal / op til 6 mdr.
- KRIFA: En uges varsel ved udmelding, men bindingsperiode på seks måneder for medlemmer af Krifa Plus.
- Det Faglige Hus: En uges varsel til udgangen af en måned
De fleste fagforeninger har vedtægter, som forhindrer medlemmer i at melde sig ud under eller under optræk til konflikt, strejke eller lockout.