Arbejdsløse må gå fra hus og hjem, lade sig skille eller sælge deres rustne Toyota Corolla, før de kan gøre sig håb om at hæve kontanthjælp.
Mens tusindvis nærmer sig dagpengegrænsen, eskalerer debatten om, hvor fattig man skal være for at få kontanthjælp.
Det får nu beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til at gå i rette med opfattelsen af, at arbejdsløse boligejere skal 'spise mursten', før de kan få kontanthjælp.
"Jeg vil gerne rette en ret væsentlig misforståelse, der desværre har bredt sig mange steder. At ansøge om kontanthjælp er ikke ensbetydende med at skulle flytte fra hus og hjem," siger hun.
Banken skal sige ja til lån
Mellem 8.000 og 16.000 ledige risikerer at falde for den forkortede dagpengeperiode efter nytår. Ifølge beskæftigelsesministeriet selv har omtrent halvdelen en tilværelse som 'selvforsørgende ledige' i udsigt.
De er med andre ord for rige til at modtage kontanthjælp.
At være husejer er dog ikke i sig selv en forhindring, fastslår Mette Frederiksen.
"Som udgangspunkt kan man godt blive boende i sit hus, selv om man modtager kontanthjælp. Er der væsentlig friværdi, kan man blive bedt om at optage et lån - men hvis banken siger nej, er det ikke i sig selv tilstrækkelig grund til at nægte kontanthjælp," forklarer hun.
Arbejdsløse bliver altså ikke tvunget til at sælge huset, hvis de vil have kontanthjælp.
Kommuner har frie hænder
Kommunen kan derimod bede dem om at tage lån i huset, hvis friværdien er stor nok - og banken i øvrigt er enig.
Det er dog op til den enkelte kommune - eller sagsbehandler - at bedømme, hvad der er 'væsentlig friværdi'.
I Aalborg Kommune pejler man efter en afgørelse fra Ankestyrelsen fra 1998, hvor en mand fik afslag på kontanthjælp, fordi han ejede et hus vurderet til 800.000 kroner, hvor restgælden kun var 110.000 kroner.
"Vi betragter som udgangspunkt væsentlig friværdi i samme størrelsesorden. Men det beror på et skøn, som kan være forskelligt fra kommune til kommune," siger socialfaglig konsulent Lene Juul Fonnesbæk.
Skilsmisse kan betale sig
Aalborg Kommune forbereder sig på en mindre eksplosion i mængden af kontanthjælpsansøgninger, der skal vurderes, når den første store bølge af arbejdsløse når dagpengegrænsen efter nytår.
Det er dog de færreste, der vil blive bedt om at 'æde mursten', vurderer Lene Juul Fonnesbæk.
"Men er der for eksempel ældre ledige, der har betalt af på et hus i mange år, kan det bliver aktuelt," siger den socialfaglige konsulent.
Til gengæld vil der ud fra en kynisk økonomisk betragtning være grund til at blive skilt, hvis den ene part i et ægteskab skal gøre sig håb om kontanthjælp.
Er man gift, har man 'gensidig forsørgerpligt' - og dermed også pligt til at optage lån i huset.
"Ejer du et hus sammen med din bror, eller er du samlevende med en kæreste, kan vi ikke afslå en ansøgning om kontanthjælp, selv om der er friværdi," forklarer Lene Juul Fonnesbæk.
"En fattigdomsfælde"
Enhedslisten mener, at de stramme krav til kontanthjælp udgør en "fattigdomsfælde" for de arbejdsløse, som ryger ud af dagpengesystemet.
Socialordfører Finn Sørensen frygter, at den skønsmæssige vurdering af, hvad der er 'væsentlig friværdi' i en bolig, indbyder til kassetænkning i kommunerne.
"Det tillader kommunerne at tage hensyn til deres egen økonomi, når de skal vurdere, om en arbejdsløs er berettiget til kontanthjælp. Det er simpelt hen ikke rimeligt," siger han.
Enhedslisten vil forsøge at presse regeringen til at fjerne den gensidige forsøgerpligt.
"Det vil løse en del af problemet, men vi vil ikke afvise at detailregulere reglerne for, hvor stor friværdi man må have, før det får indflydelse på muligheden for at få kontanthjælp," siger Finn Sørensen.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.