PÅ VEJ UD OVER DAGPENGEGRÆNSEN Heidi: Kontanthjælp udskyder min skilsmisse
Et godt hundegrin er der heldigvis stadig plads til, selv om økonomien halter. Heidi Guldager Mørck løber tør for dagpenge til marts. (Foto: Foto: Søren Elkrog Friis)
Både kærlighed og økonomi knager, mens Heidi nærmer sig dagpengegrænsen. Finanslovens garanti for et halvt års kontanthjælp til gengæld for uddannelse udskyder katastrofen, men rækker ikke til den to-årige uddannelse, som hun drømmer om.

105 dage tilbage

Det siges, at kærlighed ikke kan købes for penge. Til gengæld kan ussel mammon være en nødvendig ingrediens for at holde liv i kærligheden.

For 42-årige Heidi Guldager Mørck står der meget på spil, hvis ikke hun finder et job inden marts, hvor dagpengene udløber.

"Vores økonomi hænger ikke sammen, hvis ikke jeg har en form for indtægt. Min mand er begyndt at snakke om, at han måske vil skilles," siger hun.

Depression kostede jobbet

Heidi er ufaglært og har arbejdet på fabrik, plejehjem og meget andet, indtil en depression stak en kæp i hjulet på karrieren.

I dag holder hun de mørke tanker på afstand med medicin, og kæmper for at koble sig til karrieretoget igen, inden hun bliver kørt permanent agterud.

"Men selv på antidepressiv kniber det med at undgå de sorte huller, fordi jeg ved, at hele vores tilværelse balancerer på kanten af katastrofe," fortæller hun, mens hun tanker en ekstra kop kaffe fra termokanden.

Normalt passer hun sit løntilskudsjob i Sandholmlejren, hvor hun registrerer asylansøgere for Rigspolitiet, men i dag passer hun jobbet som mor for sin 10-årige datter, der har nældefeber og skal til lægen.

Den helt forkerte løn

Heidis mand Brian har desværre en helt forkert løn. Han tjener for meget til, at Heidi kan få kontanthjælp, hvis dagpengene ryger, men for lidt til, at de kan klare sig for hans indtægt alene.

Familien bor i et lejet rækkehus i Birkerød til 9.700 kroner om måneden. Brians løn er også for høj til, at de kan får boligsikring, og til foråret venter en renovering, som vil skyde huslejen i vejret med 2.000 kroner om måneden.

De kører en gammel Suzuki Igniz og har hund, hamster og to katte.

Indbetalingerne til kapitalpension er for længst indstillet, men et forbrugslån på 70.000 kroner og et billån i samme størrelsesorden er der ingen vej uden om.

De faste udgifter løber op i 16-18.000 kroner hver måned. Brian får kun en smule mere udbetalt, så udover børnechecken er Heidis indtægt eneste garanti for, at der kommer tøj på kroppen og mad på bordet.

Skolepenge rækker ikke til ufaglærte

Den nye finanslov, som regeringen har indgået med Enhedslisten, lysner en smule på udsigterne for familien i Birkerød.

Men kun en smule.

Tunge og monotone løft i industrien har efterladt Heidi med nedslidte arme, og forhindrer hende i at søge manuelle og fysisk krævende job.

Drømmen er en to-årig uddannelse som kontorassistent.

Finanslovsaftalen betyder, at Heidi kan få kontanthjælp i de første seks måneder, hvis hun starter på en uddannelse.

"Men hvad så bagefter," spørger Heidi.

Kommunen fastholder, at hun må tage resten af uddannelsen på SU, som hun kan supplere med SU-lån.

"Det er fint for en 22-årig i en et-værelses, men jeg er 42 og har børn og rigelig gæld i forvejen," siger Heidi.

Regeringens midlertidige løsning på dagpengeproblemet forslår ikke til ufaglærte, mener hun.

"Et halvt år er måske nok, hvis du bare skal opdateres eller have et supplerende kursus. Men det rækker ikke langt, hvis du har behov for en uddannelse, der gør dig i stand til at skifte branche."

NEDTÆLLING

 

Avisen.dk følger fire dagpengemodtagere på vej ud af systemet.

 

Christian Stokbro Karlsen, 37 år.
Uddannet mag. art. i 2008
Falder ud af dagpengesystemet 2. juni.

Solvej Kjellerup, 50 år.
Ufaglært. Har arbejdet 26 år i Københavns Lufthavn.
Falder ud af systemet 30. december.

 

Gabriel Cornea, 35 år
Uddannet folkeskolelærer.
Står til at miste dagpengene i januar 2013.

 

Heidi Guldager Mørck, 42 år
Ufaglært fabriksarbejder. Har opbrugt sin dagpengeret i marts 2013.


via Listen To News