Mette F revser kommuner: SKAL aktivere ledige
Selvforsørgende ledige skal have samme hjælp til at komme i job som alle andre - punktum. Sådan lyder beskæftigelsesminister Mette Frederiksens opsang til kommunerne, som mener at mangle økonomisk incitament til at hjælpe arbejdsløse, som lever af deres egne penge. Foto: Polfoto/Rumle Skafte
Alle arbejdsløse, der falder for dagpengegrænsen, skal have have hjælp til at komme i job. Det fastslår Mette Frederiksen efter advarsler om, at selvforsørgende ledige bliver dømt ude af systemet.

Op imod halvdelen af de arbejdsløse, der krydser dagpengegrænsen efter nytår, risikerer at blive ladt i stikken, fordi de ikke er fattige nok til at få kontanthjælp.

A-kasser og fagforeninger advarer om, at såkaldt 'selvforsørgende' ledige bliver dømt ude af systemet, fordi det bedre kan betale sig for kommuner at hjælpe dem, der får kontanthjælp.

Det får nu beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til at slå fast, at redningsplanken er lige robust for alle.

"Uanset, om man har ret til kontanthjælp eller ej, så har man ret til et aktivt tilbud fra kommunen. Det er lysende klart," siger hun.

Opsang til kommunerne

Kommunernes Landsforening har forsigtigt erkendt, at det økonomiske incitament til at hjælpe kontanthjælpsmodtagere i job er "skarpere" end for dem, der lever af egne mursten eller ægtefæller.

Den snak giver Mette Frederiksen ikke meget for.

"Hvad angår kommunernes incitament, så skal jeg ikke forudse, hvordan kommunerne vil prioritere. Men jeg har virkelig svært ved at se, hvad det er for en kommune, der ikke har både incitament og interesse i at få hjulpet en ledig skatteborger i arbejde igen hurtigst muligt," siger hun.

Op imod halvdelen af de 9.000-16.000 ledige, som er i risiko for at miste dagpengene i 2013, vil ifølge beskæftigelsesministeriets egen vurdering ikke kunne få kontanthjælp.

Loven giver klare rammer for, hvilken jobindsats, som møder arbejdsløse på kontanthjælp eller dagpenge.

Men ifølge KL giver loven intet svar på omfanget af den indsats, som møder selvforsørgende ledige.

Den, der spørger, har ret til hjælp

KL har derfor efterlyst svar fra regeringen på, hvordan de skal håndtere de tusindvis af nye selvforsørgende ledige efter nytår.

Ifølge beskæftigelseministeren er det dog ikke sværere, end hvis de spørger, skal de have hjælp.

"Hvis man som selvforsørgende går ned til sit jobcenter og beder om et tilbud, så har kommunen pligt til at tage det meget alvorligt. Kommunen skal hjælpe, hvis det hjælper vedkommende nærmere et job - og har pligt til at begrunde det, hvis man giver et afslag," siger Mette Frederiksen.

Selvforsørgende ledige
  • 9.000-16.000 ledige er ifølge Beskæftigelsesministeriet i risiko for at falde for den forkortede dagpengeperiode i 2013.
  • Halvdelen vurderes ikke at være berettiget til kontanthjælp - og vil dermed blive 'selvforsørgende'.
  • De selvforsørgende ledige har 'ret' til en aktiv beskæftigelsesindsats, men til forskel fra kontanthjælpsmodtagere og dagpengemodtagere er omfanget af deres indsats ikke specificeret i loven.
  • Kommunerne må derfor selv bestemme, hvor meget hjælp, de vælger at yde.
  • Hvis selvforsørgende ledige benytter sig af muligheden for fire ugers virksomhedspraktik eller seks ugers selvvalgt uddannelse, bliver det uden nogen form for indtægt.
  • Kommer den ledige i enten offentlig eller privat løntilskudsjob, er de sidestillet med kontanthjælpsmodtagere, og modtager løn for arbejdet.

 

Kilde: Arbejdsmarkedstyrelsen m.fl.