En ny udfordring tårner sig op i horisonten for de tusinder af arbejdsløse, som risikerer at miste dagpengene i 2013.
Udover dagpengene mister de også retten til ansættelse med løntilskud i en privat virksomhed - og afskæres dermed fra det aktiveringsredskab, som giver størst chance for at komme i job igen.
Fagforeninger tager sig til hovedet over det regelkoks, som gør det endnu sværere for deres ledige medlemmer at komme i job på den anden side af dagpengegrænsen.
"Det er helt skudt i låget. Det her står i skærende kontrast til regeringens udmeldinger om, at man skal gøre en ekstra indsats for at få netop de langtidsledige i job," siger politisk chef i DJØF, Lars Munck.
EU spænder ben
Indtil videre har over 37.000 arbejdsløse fået brev om, at de mister dagpengeretten inden for det næste halve år - og det er endnu uklart, hvor mange der får en redningsplanke i form af regeringens akutjob.
For at forhindre virksomheder i at spekulere i 'statsstøttet' arbejdskraft kræver EU, at muligheden for privat løntilskud først gives efter seks måneders ledighed.
Den regel rammer også arbejdsløse, der har opbrugt dagpengeretten, fordi de administrativt overgår til en ny tilstand som kontanthjælpsmodtagere eller selvforsørgende.
Det bekræfter Arbejdsmarkedsstyrelsen.
I realiteten betyder reglerne altså, at arbejdsløse, der falder for dagpengegrænsen, skal starte forfra for at genoptjene deres status som langttidsledige.
Et hul i sikkerhedsnettet
Fagforbundet HK betegner det som et "hul i sikkerhedsnettet". Et hul, der udstiller, at kontanthjælpssystemet ikke er bygget til at være sikkerhedsnet under dagpengesystemet.
"Det er grotesk, at man administrativt bliver betragtet som nyledig, når man har været arbejdsløs i to år eller mere," siger socialpolitisk konsulent Carsten Riis.
I regeringens egne rækker vækker det forundring, at arbejdsløse afskæres fra privat løntilskud efter dagpengegrænsen.
"Det lyder da utrolig dumt. Det bør vi da lave om," siger SF's arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen.
S: Det må vi kigge nærmere på
Sagen udløser nogenlunde samme reaktion hos socialdemokraten Lennart Damsbo-Andersen, der er formand for beskæftigelsesudvalget.
"Det lyder ikke særlig hensigtsmæssigt, især når vi ved, at privat løntilskud er det mest effektive. Det bliver vi nødt til at kigge nærmere på," siger han.
Det er dog i sidste ende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), der skal tage EU ved hornene, hvis det bureaukratiske kludder skal undgå at få konsekvenser for arbejdsløse, der falder for dagpengegrænsen.
På trods af gentagne henvendelser til beskæftigelsesministeriet er det ikke lykkedes Avisen.dk at få en kommentar på sagen.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.