Der er færre langtidsledige i dag sammenlignet med for halvandet år siden, viser en ny opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet.
Antallet af ledige, der har været væk fra arbejdsmarkedet 80 procent af tiden det seneste år, er således faldet med 5.700 personer siden sommeren 2011, hvor langtidsledigheden toppede.
"De her tal viser, at der er langtidsledige, som kommer i arbejde. Det er ikke så umuligt, som det engang imellem fremstilles," siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).
De nye tal kommer samtidig med, regeringen må lægge ryg til stadig hårdere kritik for sin indsats for netop de langtidsledige. Kun 12 procent af de udfaldstruede dagpengemodtagere er således kommet i job de seneste 13 uger, påpegede tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen i weekenden.
Stadig massive udfordringer
Mette Frederiksen erkender, at regeringen stadig står over for en svær situation.
"Det her betyder ikke, at problemerne omkring udfaldstruede dagpengemodtagere er blevet mindre. Det er lige så alvorligt, som det har været hele tiden," siger hun.
Men de nye tal viser, mener de lediges minister, at jobmarkedet tør en smule op for de mest udsatte.
"For nogle af dem, som blev allerhårdest ramt af krisen, begynder der nu at være en pæn ændring, bl.a. for medlemmer af 3F," lyder det fra Mette Frederiksen.
Hun henviser til, at Beskæftigelsesministeriets opgørelse viser, at især blandt 3F'ere og medlemmer af Dansk Metal er langtidsledigheden på retur.
3F reagerer med løftet pegefinger
"Det trækker den rigtige vej, når langtidsledigeheden falder," konstaterer cheføkonom i 3F Anita Vium Jørgensen.
Hun påpeger dog, at Mette Frederiksen trods de positive tal ikke må glæde sig for voldsomt.
"Alene i 3F er der 424 personer, som 1. januar står til at ryge ud af dagpengesystemet. For dem er sådan en statistik jo ligegyldig," siger Anita Vium Jørgensen.
Konkret efterlyser hun, at 3F'erne - som udgør hver fjerde af de 35.000 langtidsledige - tilbydes videreuddannelse langt tidligere end i dag.
Samtidig står det klart, understreger både Beskæftigelsesministeriet og A-kassernes Samvirke, at langtidsledigheden går den forkerte vej blandt pædagoger, sygeplejersker og andre med job i det offentlige.
"Der er ingen tvivl om, at problemet med stigende langtidsledighed nu især rammer offentligt ansatte. Det er dem, som er blevet ramt af fyringer i kommunerne et par år efter finanskrisen. Hvor det offentlige jobmarked synes helt fastfrosset, er der trods alt flere jobåbninger i det private, og det er ofte 3F'ere," lyder det fra Verner Sand Kirk, der er direktør i AK Samvirke.
Faldet er en naturlig konsekvens
Verner Sand Kirk påpeger endvidere, at regeringen ikke bør rejse armene over hovedet på grund af de seneste tal.
"Før man glæder sig for meget, skal man være opmærksom på, at der i høj grad er tale om en statistisk automatik," siger han, og forklarer:
"Når ledigheden stiger meget hurtigt, som lige efter finanskrisen, så vil langtidsledigheden et års tid senere stige kraftigt. Og når den samlede ledighed, som det er sket stabiliserer sig på et højere niveau end før, så vil langtidsledigheden først falde noget igen, og derefter lægge sig mere stabilt. Men på et højere niveau end før krisen."
Han henviser til, at han tidligere har rettet samme kritik mod fakta fra Dansk Arbejdsgiverforening. Læs her.
- I oktober 2012 var der i alt cirka 35.700 langtidsledige dagpengemodtagere.
- Det er ca. 3.600 færre end i samme måned sidste år.
- Tages der højde for sæsonudsving, er antallet af langtidsledige reduceret med cirke 5.700 fuldtidspersoner eller knap 14 procent siden toppunktet i juni 2011.
- Langtidsledige er ledige, der har modtaget dagpenge eller kontanthjælp i 80 procent af tiden det seneste år.
Kilde: Beskæftigelsesministeriet
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.