”Det er så deprimerende,” siger DF’s værdiordfører og tidligere formand, Pia Kjærsgaard.
Hendes reaktion er møntet på danskernes svigtende tillid til, at systemet tager sig af dem, hvis de bliver arbejdsløse eller syge.
Tendensen tegnes ifølge to eksperter i en ny meningsmåling, hvor næsten 42 procent af de adspurgte danskere er skeptiske over for, at systemet ville samle dem op, hvis ulykken rammer.
”Det er fundamentalt at udviklingen vendes. Utryghed og mistillid giver negative vibrationer i vores samfund. Vi skulle gerne være verdens lykkeligste folk i årene fremover,” fortsætter Pia Kjærsgaard.
Hvorfor er den tillid til velfærdssamfundet så vigtig?
”Det handler grundlæggende om tryghed og sikkerhed for, at hvis du kommer i nød – bliver alderdomsvækket, syg eller mister sit arbejde – så står der nogen parat – fordi du selv har været med til at betale til velfærden,” siger Pia Kjærsgaard.
Det kan lide skibbrud
Er du da i tvivl om, at danskernes gerne betaler til velfærdssamfundet?
”Ikke et sekund. Men det kan jo begynde at lide skibbrud, hvis den her fortsætter. Hvorfor betale til noget, der ikke helt virker, ikke?”
Fornemmer du, at vi er ved at miste tillid til systemet?
”Desværre, ja. Med til det billede hører, at vi præsenteres for de her eksistenser, der udnytter samfundet. Dovne Robert er et eksempel. Jeg tror, at rigtig mange mennesker tænker: ’Hvad i alverden? Har man ikke tjek på sådan en type, der rent ud sagt går og nasser på systemet og ikke gider noget som helst?’” siger Pia Kjærsgaard.
”Samtidig er der jo folk, der lades alene tilbage og ikke kan få hjælp. Ældre der er bange for alderdommen, folk der ikke får hjælp på sygehusene. Det er et paradoks, som, jeg tror, er umådeligt svært for folk at have med at gøre,” lyder fortsættelsen.
Ifølge to eksperter har de seneste års krisestyring indpodet danskerne med en stor krisebevidsthed, men samtidig – i hvert fald midlertidigt – svækket tilliden til at systemet er der, når man eksempelvis mister jobbet.
Tilbage til 'gør din pligt og kræv din ret'
DF har selv lagt stemmer til halveringen af dagpengeperioden, der er en blandt flere aktuelle reformer i Danmark. Hvad siger du til det?
”Der er slet ingen tvivl om, at der – samtidig med arbejdsløsheden – er kommet en grundlæggende utryghed i forhold til, hvad der sker i morgen, hvis jeg bliver arbejdsløs: Hvad med min bolig, min hverdag og min familie? Det samme gør sig gældende i forhold til de social foranstaltninger, vi har,” siger Pia Kjærsgaard.
Hvordan skal tilliden genoprettes?
”Der er ikke andet end, at vi sørger for at de, der har behov, har ret og får dækket deres behov. Det har man også forsøgt. Jeg ved så ikke, om det kommer til at virke, eller om det er de forkerte, det kommer til at gå ud over. Vi er nødt til at komme tilbage til ’gør din pligt og kræv din ret’,” lyder det fra Pia Kjærsgaard.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.