3F-formand om skandalesag: "Har åbnet danskernes øjne"

Arbejdsliv
- Jeg tænkte, 'hold da op, sikke en umådelig griskhed', siger Per Christensen til Avisen.dk, når han ser tilbage på 2018. (Foto: Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix)
Sagen med chauffører i en slumlejr har givet forståelse for, at social dumping skal bekriges. Det mener formanden for fagforbundet 3F, Per Christensen. Når han ellers ser tilbage på 2018, har han fået håb om, at flere nedslidte kan få hjælp.

- Det lyder måske kynisk, men jeg tror, at denne sag har været med til at åbne mange danskeres øjne for problemerne med social dumping.

Ordene kommer fra Per Christensen, der er formand i fagforbundet 3F. Han taler om skandalen med en slumlejr i Padborg, hvor en gruppe filippinske og srilankanske chaufføreres kummerlige leveforhold blev afsløret. 

Avisen.dk har talt med formanden om året, der snart er gået, og hvad det har bragt ham og fagbevægelsen.

- Det har været et turbulent år, hvor de dårlige sager har stået i kø på mange områder. I 3F har vi prøvet at sætte vores præg på alt fra bekæmpelse af social dumping i slumlejre til at indgå verdens første overenskomst med en digital platform, siger Per Christensen. 

Griskheden trives

Skandalen i Padborg, der af nogen omtales som 'filippiner-sagen', er ikke til at komme udenom. 3F afdækkede i slutningen af oktober, at tæt på 30 chauffører fra Filippinerne og Sri Lanka boede i containere, der var opstillet af vognmandsfirmaet Kurt Beier Transport.

Blå Bog - Per Christensen

Har været formand for 3F siden 2013.

Tidligere stilling: Forbundssekretær i 3F.

Faglig karriere: Tillidsrepræsentant på Aalborg Portland, næstformand i Cementarbejdernes Fagforening, juridisk sekretær og forbundssekretær.

Udlært tømrer.

Alder: 61 år. 

UDVID
 

Det medførte et ramaskrig, der rungede i danske dagligstuer og ud over de bonede gulve på Christiansborg.

Billeder af beskidte sovepladser og tarvelige levevilkår fyldte i medierne, da Per Christensen selv var nede og se lejren.

-  Det var vildt. Jeg tænkte, 'hold da op, sikke en umådelig griskhed'. Folk fra de fattigste lande blev groft udnyttet af skruppelløse personer. Det lignede noget, man troede kun eksisterede i film eller romaner, siger Per Christensen.

Han tror på, at afsløringerne har fået social dumping ind i flere danskeres bevidsthed, og givet den almindelige lønmodtager såvel som folketingspolitikeren en ny idé om, hvad social dumpning kan være.

- Dagen efter jeg havde besøgt lejren, vedtog et enigt folketing, at det var en helt uholdbar situation, som ikke skulle gentages. Det er vel tæt på Danmarkshistorie, at det kunne gå så hurtigt, siger Per Christensen.

- Det er vigtigt at huske, at denne sag ikke er enestående. I 3F har vi oplevet rumænske rengøringsfolk, der har sovet på terrasser i Nordsjælland. Men denne sag vil sidde i folks hoveder i lang tid, fortsætter han.  

En model for de nedslidte 

2018 bragte også konflikt med sig. I slutningen af august gik flere af Enhedslistens profiler i rette med 3F. Blandt andre mente partiets beskæftigelsesordfører, Finn Sørensen, at 3F svigtede sine medlemmer, ved ikke at kæmpe for en såkaldt differentieret pensionsalder. Altså en pensionsalder, der er afhængig af antallet af forudgående år i job. 

Jeg tror, at Enhedslisten havde de bedste intentioner, de har bare ikke tænkt sig om
Per Christensen, formand for 3F

Enhedslisten foreslog, at man skulle være 41 år på arbejdsmarkedet for at få ret til pension. Det ville hjælpe dem, der kom tidligt ud på arbejdsmarkedet, og som udfører hårdt fysisk arbejde.

Kritikken blev afvist af Per Christensen dengang, og han giver stadig ikke meget for den i dag.

- Mange af vores medlemmer opnår ikke 41 år på arbejdsmarkedet. Det er typisk 3F’erne, som sidder løst i sædet og derfor går ind og ud af arbejdsmarkedet. Jeg tror, at Enhedslisten havde de bedste intentioner. De har bare ikke tænkt sig om, lyder det fra formanden.

I forrige uge vedtog 3F's hovedbestyrelse, at man vil støtte en pensionsmodel, der giver mulighed for tidligere folkepension til dem, der har været mange år på arbejdsmarkedet.

Tror du, at politikerne vil godkende en sådan model?

- Når jeg taler med mine politiske kontakter, så er der forståelse for, at man på den ene side holder fast i, at pensionsalderen gradvist stiger, men også erkender, at der er grupper på arbejdsmarkedet, som under ingen omstændigheder kan holde til at arbejde så længe. Så jeg tror på, at vi kan finde en værdig løsning for dem, der er nedslidte, siger Per Christensen.

Socialdemokratiet har endnu ikke givet deres holdning til dette problem. Hvad håber du at høre fra dem?

- Jeg håber, at de vil være lydhøre. At de vil være med til at sætte trepartsforhandlinger op, så vi finder en løsning, der er bredt funderet mellem arbejdsgivere og fagbevægelse. Men der er brug for en løsning, og der er mange arbejdere, som ikke kan vente alt for længe, siger Per Christensen. 

Nyheder

Dronningen dybt

forfærdet