200.000 danskere kan få mere i dagpenge
Ansatte i industrien er blandt dem, der må kigge langt efter de nye muligheder. Blandt dem er ledigheden er nemlig for høj. (Colourbox)
HK/Kommunal går foran og giver ledige medlemmer flere penge. Men modellen er urealistisk for forbund med mange ledige medlemmer.

En stribe a-kasser overvejer at indføre samme model for de ledige, som HK/Kommunal har gjort:

Mod en mindre betaling på godt 30 kroner om måneden får medlemmerne 4.000 kroner mere i dagpenge om måneden det første halve år, hvis de bliver fyret.

Initiativet har sendt andre a-kasser både i og udenfor LO-familien i tænkeboks. Mest positiv er Danske Sundhedsorganisationers A-kasse, der har blandt andet sygeplejersker og kiropraktorer som medlemmer - men ikke sosu'er.

Her er formand Anni Pilgaard næsten allerede på vej til kopirummet.

Psykisk og økonomisk chok

"Det lyder helt klart spændende. Det må vi se på om vi kan kopiere. Selvom vores medlemmers lønninger ikke er i den høje ene, så mister de mange penge, hvis de bliver fyret,” siger hun.

Hun peger på, at man i en del år har haft mulighed for at tegne en privat tillægsforsikring – uden at det har slået igennem.

”Det er et stort psykisk chok at blive fyret, og det er noget, der kan mærke økonomisk,” siger hun.

Ifølge Politiken overvejer BUPL en lignende ordning. Det tænker man også over i Lærernes A-kasse, men formand Gordon Ørskov Madsen understreger, at der skal regnes på omkostningerne, inden diskussionen bliver meningsfyldt.

Samlet set har de positive a-kasser over 200.000 medlemmer.

Ikke mere til 3F'erne

”Det koster jo også noget i administration, så det afhænger selvfølgelig af en vurdering af, om omkostningerne står mål med gevinsten for medlemmerne,” siger formand Gordon Ørskov Madsen.

Det helt afgørende for, om modellen hænger sammen er, hvor mange ledige medlemmer man har. Det understreger Morten Kaspersen, som er formand for 3F A-kasse. Han er samtidig formand AK Samvirke, der er a-kassernes landsorganisation.[pagebreak]

”Det her kan være en mulighed for dem, der har fast ansættelse og lav ledighed. I 3F vil det være for dyrt,” siger han.

Skal være medlemmernes eget valg

Samme melding kommer fra Magistrenes Arbejdsløshedskasse, der blandt andet tæller gymnasielærerne.

”Vores kontingent er pænt højt i forvejen. Samtidig ligger medlemmernes lønninger pænt over dagpengeniveau, så vi skulle ret højt op før det vil batte noget,” siger Hans Jørgen Wulff, der er kommunikationskonsulent i MA.

Forkert vej

Endelig er der også a-kasser, der mener at en kollektiv forhøjelse af kontingent og udbetaling er den helt forkerte vej at gå. Michael Krag-Svendsen er pressechef for Business Danmark, der har mange sælgere blandt medlemmerne.

”Vores medlemmer vil selv vælge til og fra, så umiddelbart er det ikke den vej vi vil gå,” siger han.

Samme spor lægger Kristelig A-kasse sig i.

"Vi har ingen planer om at lave noget lignende. Vi foretrækker, at medlemmerne selv kan vælge. Derfor var vi også blandt de første, der tilbød lønforsikringer," siger pressemedarbejder Ove Klausen.

Fra 60 til 80 procent i dagpenge

Modellen hos HK/Kommunal betyder ifølge Politiken, at en arbejdsløs HK’er får omkring 80 procent af sin løn i understøttelse i stedet for de nuværende cirka 60 procent. HK/Kommunal har blandt andet indført modellen for at give noget til sine medlemmer, som ledige uden for fagforeningen ikke kan få.

En god idé lyder det fra arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet. Han sagde i weekenden til Politiken, at ”…det kan være en god måde at fastholde og tiltrække nye medlemmer.”

»Jeg kan godt forstille mig, at ideen breder sig. Der er mange forbund, der taber medlemmer«, siger Flemming Ibsen.