Vred Villy Søvndal: Løkke smadrer vores sundhedsvæsen
Lars Løkke Rasmussens nye sundhedsplan er præcis lige så slem som frygtet, mener den tidligere SF-formand Villy Søvndal, der i dag er valgt som medlem af Region Syddanmark. (Foto: Foto: Olafur Steinar Gestsson, Ritzau/Scanpix.)
Regeringens nye sundhedsplan er fuld af hokus pokus, centralisering og eksperimenter, der risikerer at sende vores sundhedsvæsen baglæns i stedet for fremad, mener Villy Søvndal, der er SF-medlem af Region Syddanmark.

- Der er alt for meget hokus pokus. Regeringen sælger sin sundhedsplan, som om det var en kæmpe indsprøjtning til sundhedsvæsenet, men vel er det ej. 

Sådan lyder det fra den tidligere udenrigsminister og SF-formand Villy Søvndal, der i dag er medlem af Regionsrådet i Region Syddanmark. 

Ved valget til regionsrådene i november 2017 scorede SF-veteranen knap 70.000 personlige stemmer og sikrede sig dermed et flot comeback i dansk politik og fire år i Region Syddanmark.

Men med statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) nye sundhedsplan, som regeringen har fremlagt onsdag, skal Regionerne nedlægges og de 205 folkevalgte regionspolitikere pakke sammen et år før tid. Til gengæld vil regeringen oprette 21 nye lokale sundhedsfællesskaber. 

Lige så slemt som frygtet 

Men det er ikke fyresedlen, der får Villy Søvndal op i det røde felt, pointerer han overfor Avisen.dk. 

- Jeg er egentlig bare vred over den type af bedrag, som jeg synes er en stor del af det her udspil. Man smadrer en demokratisk struktur, der har leveret kolossale fremskridt i den periode, hvor Regionerne har haft ansvaret, siger han. 

I stedet vil regeringens sundhedsplan ifølge Villy Søvndal kaste sundhedsvæsnet ud i en fuldstændig  uigennemsigtig struktur, hvor det er umuligt at se, hvem patienten skal henvende sig til, hvis man ikke får en ordentlig behandling.

- Så det er præcis lige så slemt som frygtet, pointerer han. 

- Den her plan er et kæmpe centralseringsskridt på den måde, at man flytter opgaven væk fra folkevalgte og over til embedsmænd eller underlige uigennemsigtige konstruktioner i form af de nye sundhedssfællesskaber, mener han.

I dag får Villy Søvndal jævnligt henvendelser direkte fra borgere, der kan være utilfredse med alt fra parkeringsforholdene ved et sygehus eller behandlingen af en søn. Det samme gør andre folkevalgte politikere, der skal stå til ansvar overfor vælgerne. 

- Hvem skal borgerne ringe til fremover? En embedsmand i Aarhus eller København. Jeg tror, at det bliver fuldstændig uigennemsigtigt at placere et ansvar i det system, som regeringen lægger op til. 

Løkke genbruger pengene 

Villy Søvndal kan heller ikke få Lars Løkkes regnestykke og løfter om ekstra penge til at passe.   

- Påstanden er, at der kommer en Nærhedsfond på seks milliarder kroner. Men det er over seks år og kun en milliard om året. Og så genbruger regeringen en del penge, som man har annonceret tidligere, fastslår han og henviser til, at sundhedsbudgettet ved  økonomiaftalen sidste år blev udvidet med lige præcis en milliard kroner.

- I mine øjne betyder Løkkes nye plan en dramatisk centralisering, en dramatisk reduktion af demokratiet og  en voldsom uklarhed om, hvem der har ansvaret for sundhedsvæsenet, siger han.

Villy Søvndal ryster også på hovedet over, at regeringen vil lægge flere opgaver over til praktiserende læger, som der allerede er mangel på. Han anfører, at det tager 12 år at uddanne en praktiserende læge, så det trækker man ikke bare i en automat i samme tempo, som man har brug for dem.

Eksperminenterer med sundhedsvæsen

- Alle, der har prøvet strukturreformer, ved, hvor meget energi og kræfter der begraves i nye strukturerer. Vi risikerer at få et sundhedsvæsen, der kommer til at gå baglæns i stedet for fremad, fastslår Villy Søvndal. 

Men statsministeren fremhæver, at sundhedsvæsenet kommer tættere på den enkelte og giver bedre patientrettigheder over hele landet. Det er vel godt? 

- Det er da fint at lave de lokale sundhedshuse, men de er der allerede. Jeg bor i Kolding, hvor vi har et sundhedshus, og vi har indviet et i Haderslev for nylig. Så det er ikke noget nyt i, siger han.

- Man centraliserede SKAT med det resultat, at stort set al inddrivelse af restance på skat ophørte. Det er alvorligt nok, men trods alt kun penge man har med at gøre. Det, der sker nu, er, at man eksperimenterer med det danske sundhedsvæsen. Med en ny struktur der med sikkerhed vil betyde, at patienterne får sværere vilkår end de har med det nuværende, fastslår han.

Sundhed bliver valgtema

Villy Søvndal kalder det helt umuligt at forhandle en politisk aftale om en så stor reform på plads i rekordtempo inden et folketingsvalg.

- Det her skal i Løkkes øjne være et en affyringsrampe for et folketingsvalg. Blå blok står rigtig dårligt på velfærd, og vælgerne ved godt, at rød blok er bedre til det. Så forsøget fra regeringspartierne er at erobre den dagsorden, mener han.

Og derfor vurderer Villy Søvndal, at Løkkes blå partier næppe henter mange vælgere på sundhedsudspillet. 

- Hvis vi får et andet flertal i Folketinget efter et valg, bliver Løkkes sundhedsplan aldrig til andet end et valgoplæg. Så jeg tror, at rigtig mange danskere vil synes, at det er vigtigt at værne om vores sundhedssystem, og derfor overveje, hvor de sætter deres kryds, siger han.   

via Listen To News