Gode nyheder: Flere kvinder vil være elektrikere og tømrere
Traditionelt har kvinder valgt maleruddannelsen, hvis de har valgt en uddannelse inden for byggefaget, men nu vil flere kvinder også være tømrere og elektrikere. Arkivfoto: Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix
Kvinder er blevet bedre til at vælge bredt inden for byggefaget, viser ny analyse fra Dansk Byggeri. Det er godt for deres jobmuligheder.

Kvinder har i stigende grad fået øjnene op for en uddannelse som tømrer, snedker eller elektriker.

Det oplyser Dansk Byggeri i en pressemeddelelse på baggrund af en analyse.

I rene tal er der nu cirka det samme antal kvinder i gang med en byggeuddannelse som under sidste højkonjunktur. Men det nye er, at kvinderne vælger bredere.

Traditionelt set har det nemlig været malerfaget, som de kvinder, som vil arbejde i bygge- og anlægsbranchen er gået efter, men nu har kvinderne i højere grad fået øjnene op for de andre uddannelser i branchen - især er der flere, som vil være tømrere, elektrikere og snedkere.

- Det er superpositivt, for det er de faglærte, vi kommer til at mangle i fremtiden, siger Louise Pihl, som er underdirektør i Dansk Byggeri, til Avisen.dk.

Dermed bliver det også nemmere for de faglærte kvinder at finde job efter uddannelsen.

"Det er noget for min datter"

Dansk Byggeri ved ikke med sikkerhed, hvorfor flere kvinder nu vil være elektrikere, snedkere og tømrere.

- Men ud fra hvad vi har hørt, når vi har talt med kvinder i faget, så har flere fået øjnene op for de mere kreative sider i fagene. De vil gerne være med til at skabe noget, og de vil gerne have et arbejde, hvor de bruger kroppen, siger Louise Pihl.

Og når først der er begyndt at komme flere kvinder ind på en bestemt uddannelse, vil der automatisk komme flere, siger hun.

- Det bliver nemmere for pigerne at spejle sig i det og tænke, at det er også noget for mig.

Generelt vil Dansk Byggeri gerne have mange flere kvinder i byggeriet, hvor kvinder i dag kun udgør mellem 9 og 10 procent af arbejdsstyrken.

Det gælder blandt andet om at fange pigernes interesse allerede fra de er børn, og om tættere samarbejde mellem folkeskoler og erhvervskoler, mener Louise Pihl.

Og så skal vi også bare ændre vores måde at tænke på byggefag på.

- Hvis du som forælder kender en håndværker eller nogle, der arbejder i byggeriet, så i stedet for at kun tænke, at det kunne være noget for din søn, så tænk, at det kunne være noget for din datter, siger Louise Pihl.

Mens det for fem år siden var tre ud af fire af kvinderne på en byggeuddannelse, som valgte maleruddannelsen, er det nu kun godt halvdelen.