Vær ærlig når du taler om terror med dine børn
Børn og unge har brug for en ærlig samtale med lyttende voksne, lyder rådet fra Børns Vilkår. Foto: Chris J Ratcliffe/AFP
Du skal være åben og ærlig, når du taler med dine børn om terror. Dog er det en god idé at skærme de mindre børn mod tv-billeder og nyheder.

Det er meget skræmmende nyheder, som i disse dage bombarderer nyhedsstrømmen overalt, hvor vores børn færdes.

Derfor kan det næsten ikke undgås, at børn bliver opmærksomme på, at der er foregået noget helt forfærdeligt i Manchester.

Terrorangrebet ved koncerten med Ariana Grande sent mandag aften i den britiske storby, hvor 22 mennesker blev dræbt og 59 såret, ramte særligt børn og unge.

Og denne dimension - i forhold til andre terrorangreb - gør noget helt særligt for børns opfattelse af omverdenen og deres egen sikkerhed.

Derfor skal man også tale om lige netop dét, opfordrer Bente Boserup fra Børns Vilkår.

- Man skal turde at tale med børnene om det og sige, at det er rigtigt, at det er sket, men at der også er mange børn, som er sluppet væk, og som man har passet på, siger Bente Boserup.

Et af de vigtigste råd er at tale åbent og ærligt, men man skal også huske at berolige.

- Man skal huske at sige, at der er meget lille chance for, at det sker, men at det er klart, at det kan ske, og at man ikke kan gardere sig imod det. Men også sige, at vi passer så godt på hinanden, som vi kan, siger Bente Boserup.

Som forældre ved vi ikke, hvad vores børn og teenagere tænker. Derfor skal vi spørge og lytte.

- Man skal spørge: Hvad er det, du har set, hvad er det, du er mest bange for og hvad tror du, der kan ske? siger Bente Boserup.

Derefter er det også vigtigt at tale om, hvordan hverdagen herhjemme skal fortsætte.

- Det må ikke betyde, at man så ikke tør gå i skole, eller man tror, at der kommer en med et bombebælte, når man går i Netto næste gang. Og det betyder heller ikke, at børn skal stoppe med at gå til koncerter, siger hun.

Hos Red Barnet råder man forældre til at give børnene håb.

- Fortæl børnene, at der er mennesker, der hjælper og gør alt, hvad de kan, for at få livet til at blive normalt igen. Der er også læger og sygeplejersker, der tager sig af de syge og sårede, og politiet gør en ekstra indsats for, at det ikke sker igen, skriver Red Barnet på sin hjemmeside.

Man skal også tale med sine børn ud fra, hvor gamle de er. Børns Vilkår råder til, at man skærmer børn under seks år mod skræmmende nyheder. Men har de hørt noget eller set noget, så må man tage en snak og lytte til deres spørgsmål.

- Så er vi nødt til - på deres niveau - at fortælle, at det ikke er noget normalt, der er sket, og at meget få mennesker kan finde på at gøre den slags, råder Bente Boserup.


Fakta: Seks råd om at tale med børn om terror

1) Giv børnene tryghed: Fortæl, at der bliver gjort alt for at beskytte dem.

2) Tal med børnene om det, de har set eller hørt.

3) Lyt til, hvad børnene har at sige.

4) Vær åben og ærlig.

5) Giv børnene håb: Det vil blive godt igen.

6) Giv udtryk for medfølelse: Man kan eventuelt vise sin medfølelse gennem de sociale medier.

Kilde: Red Barnet.

/ritzau/FOKUS