USA advarer: Slem humanitær krise i Syrien
Den humanitær krise i Syrien er en af de værste i verden i øjeblikket, siger amerikanske hjælpeorganisationer.

2,5 millioner mennesker har akut behov for hjælp i Syrien, og dermed står det borgerkrigshærgede land midt i en omfattende humanitær krise, siger amerikanske embedsmænd.

- Dette er en af de mest komplicerede humanitære situationer, vi har oplevet. Det er en af de værste humanitære kriser i verden i dag, siger Mark Bartolini, chef for USAID, den statslige amerikanske bistandsorganisation.

Af de 2,5 millioner mennesker, der har behov for hjælp i Syrien, er godt 1,2 millioner drevet på flugt fra deres hjem på grund af opgøret mellem præsident Bashar al-Assads regeringshær og væbnede oprørsgrupper i landet.

USA har hidtil bevilget, hvad der svarer til en halv milliard kroner i hjælp til Syrien i form af mad og medicin. Men der er behov for meget mere, vurderer David Robinson, chef for det amerikanske udenrigsministeriums afdeling for flygtninge og migration.

Den amerikanske hjælp er hovedsageligt givet gennem FN eller direkte til flygtninge i Syriens nabolande som Libanon og Tyrkiet.

De to embedsmænd siger, at behovet for hjælp er stort over hele Syrien og ikke kun i de områder, der er værst ramt af kampe og sammenstød.

- Der er mangel på helt almindelige former for medicin som smertestillende tabletter, antibiotika og vacciner, siger Mark Bartolini.

Der bor godt 22 millioner mennesker i Syrien. Landets infrastruktur er tæt på at bryde sammen efter halvandet års blodige stridigheder om magten i landet.

FN anslår, at 18.000 mennesker er omkommet. Menneskeretsorganisationer skønner, at dødstallet nærmere er 23.000.

/ritzau/dpa