Efter en anonym anmeldelse har Fødevarestyrelsens rejsehold torsdag afsløret et ulovligt hjemmeslagteri i en privat villa i Viborg.
I udhuset på adressen Gylfesvej 6 i Viborg var der indrettet et opskæringslokale, som var udstyret med kødkroge, knive, en kødsav og kødhakker, oplyser Finn Jørgensen fra Fødevarestyrelsens rejsehold.
Efter at rejseholdet var ankommet til stedet, kom den illegale slagter hjem med en slagtet gris placeret i en balje i bilens bagagerum.
I bilen lå også en boltpistol, der var blevet anvendt ved slagtningen, som var foregået på den landejendom, hvor svinet kom fra.
Både borde og vægge i udhuset var i materialer, som ikke er rengøringsvenlige, og på vægge, bord og gulv var der indtørrede rester af gammelt kød og blod.
Rejseholdet påbød straks slagteren at destruere kødet og overhældte det med destruktionsfarve.
- Vi fandt nogle kalendere, hvoraf det fremgår, at han har slagtet temmelig mange dyr, siger Finn Jørgensen.
Fødevarestyrelsen råder forbrugere, der har købt kød, som er slagtet af den uregistrerede hjemmeslagter på gårde omkring Viborg, til at kassere eller returnere kødet.
Manden får en bøde for ulovlig slagtning, uhygiejniske forhold samt manglende egenkontrol.
Fødevarestyrelsens rejsehold afslører hvert år cirka 100 ulovlige hjemmeslagterier i Danmark.
- Det ligger nogenlunde konstant på det niveau. Vi har ikke nogen idé om, hvor omfattende problemet er, fordi hvis vi får kendskab til noget ulovligt, så rykker vi ud og kigger på det, siger Finn Jørgensen.
Det er tilladt at købe for eksempel en halv kalv af en landmand, hvis dyret vel at mærke bliver slagtet på et autoriseret slagteri.
En landmand må også gerne få et dyr slagtet af en autoriseret hjemmeslagter på landmandens ejendom, men så må kødet ikke forlade stedet, og altså ikke sælges videre.
/ritzau/