Administration 

"Uhyggelig udvikling": Medarbejdere hænges ud i hadegrupper

Næstformand i HK Kommunal, Mads Samsing, kalder det for en "uhyggelig udvikling", at ansatte bliver hængt ud. (Foto: Foto: HK)

Hadegrupper på Facebook, video på YouTube og læserbreve i avisen. Utilfredse borgere hænger sagsbehandlere ud med navn, viser ny undersøgelse.

Medarbejdere på landets jobcentre må finde sig i at blive hængt ud med navn og omtalt negativt på sociale medier og i læserbreve. 

Det viser en ny undersøgelse blandt 1.071 sagsbehandlere, som Avisen.dk har gennemført i samarbejde med HK/Kommunal.

Ifølge undersøgelsen har mere end hver tredje - 37 procent - af sagsbehandlerne oplevet, at de selv eller en kollega er blevet udstillet af borgere en eller flere gange. Der er for eksempel tale om opslag på Facebook, hadegrupper på Facebook, læserbreve og videooptagelse af en samtale, som efterfølgende er lagt ud på YouTube.

Næstformand i HK Kommunal, Mads Samsing, mener, at der er tale om 'en enorm uhyggelig udvikling'.

- Nogle begynder at ændre adfærd, også i fritiden, hvis de bliver udsat for trusler og intimidering. Nogle kigger sig måske over skulderen, når de handler i Netto, i særdeleshed hvis de er blevet hængt ud på Facebook, siger Mads Samsing.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen blandt ansatte i jobcentre blev gennemført i perioden 21. september - 11. oktober 2017

Spørgeskemaet blev distribueret til 1.703 medlemmer af HK/Kommunal, der er registreret med faget "Beskæftigelse". 

1.071 har fuldendt besvarelsen.

34 har svaret delvis.

Svarprocenten er på 65.

En del af svarpersonerne arbejder ikke længere i et jobcenter eller er i funktioner, hvor de (næsten) ikke har borgerkontakt. De er ledt ud af spørgeskemaet, således at det maksimale antal besvarelser er 838.

UDVID

I den nye undersøgelse fortæller sagsbehandlere om 'hadegrupper' på Facebook, hvor der bliver skrevet negativt og krænkende om dem.

- Det triste er, at det ofte er usandheder, og at tavshedspligten kun vender en vej, så vi ikke har mulighed for at forsvare os, skriver en af deltagerne i undersøgelsen.

En anden sagsbehandler fortæller, at en borger optog en video af sin samtale på jobcentret. Efterfølgende blev videoen, hvor sagsbehandlerens fulde navn blev nævnt flere gange,  offentliggjort på YouTube.

- Og da det er et ret specielt efternavn, så kunne det være rimeligt let at finde frem til kollegaen, bemærker sagsbehandleren.

Lars Peter Andersen, psykolog og arbejdsmiljøforsker ved Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning, betegner det som 'en forholdsvis ny ting' at at blive hængt ud på sociale medier.

- Og det store problem er, at man ikke kan styre, hvor det havner, siger Lars Peter Andersen, der derfor opfordrer til at fokusere på forebyggelse af den offentlige udhængning af medarbejderne.

Vrede over afgørelser

Det er blandt andet, når afgørelser går borgere imod, at reaktionen kommer, fortæller jobcenter-medarbejderne. Et afslag på en varig ydelse førte således til, at den involverede sagsbehandler blev kaldt 'inkompetent' i avisen. En anden borger, der blev afsløret i at snyde med sin samlevers adresse, omtalte sagsbehandleren negativt på Facebook.

Formanden for landets socialchefer, Helle Linnet,  mener ikke, det er i orden, at medarbejdere på jobcentrene oplever at blive stillet til skue af utilfredse borgere.  

- Det betyder noget i et lille samfund. Det kan godt være hårdt at blive beskrevet som en frygtelig person, der er ond ved alle, siger Helle Linnet, der til daglig er direktør for Social og Arbejdsmarked i Vordingborg kommune. 

Hun opfordrer til, at ledelse og medarbejdere giver sig tid til at tale om borgernes reaktioner:

- Det er vigtigt, så medarbejderne ikke mister modet til at arbejde i jobcentret, siger Helle Linnet.
 
 
For at undgå de voldsomme reaktioner skal sagsbehandlerne konstant have fokus på at forklare, hvorfor en sag blev afgjort, som den gjorde:
 
- Borgerne skal føle sig hørt og forstået, når de kommer. Og vi skal være gode til at forklare, hvor vi kan hjælpe dem, og hvor vi ikke kan hjælpe dem, pointerer Helle Linnet.
 
Samtidig minder hun de utilfredse borgere om, at sagsbehandlerne i jobcentret er sat til at forvalte en lovgivning, som valgte politikere har besluttet. 
 
- Man bør tænke over sit sprogbrug, når man kritiserer og ikke blive så rasende, når man som borger oplever, at der bliver stillet krav, man har svært ved at honorere. Det er vores opgave at sikre, at endnu flere bidrager på arbejdsmarkedet, da der er efterspørgsel på arbejdskraft fra virksomhederne, og generelt vinder alle ved at bevare den gode dialog, siger Helle Linnet.

Forstår godt navne kommer frem

I den offentlige facebook-gruppe 'Jobcentrets ofre', der har over 8.500 medlemmer, bliver sagsbehandlingen på jobcentrene ofte debatteret og kritiseret. Syge bliver trukket igennem langvarige sagsforløb, lyder kritikken blandt andet.

Talsmand for 'Jobcentrets ofre', kontanthjælpsmodtager Kim Madsen, erkender, at 'der har været nogle situationer, hvor en borger har hængt en medarbejder ud'.

- Og nogle gange kan jeg godt forstå borgeren. I andre situationer kan jeg ikke forstå borgeren. Jeg kan ikke opfordre til, at man lægger en medarbejders navn ud, men jeg kan godt forstå det, hvis medarbejderen har begået en stor fejl eller laver tydelig ulovlig sagsbehandling, siger Kim Madsen.

Han så gerne, at jobcentrenes medarbejdere gjorde opgør med de regler, som de er nødt til at følge i dag: 

- Medarbejderne skal også sige fra. Og ikke på sådan en måde, hvor man bare ansætter politi og hjemmeværn til at stå i jobcentret, men ved direkte at sige, at 'reglerne skal ændres, så vi kan gå i fred'. Først den dag, medarbejderne er med os i kampen, kan vi få ændret reglerne, siger Kim Madsen.

I HK/Kommunal mener næstformand Mads Samsing, at de ledige hellere skulle rette deres vrede mod politikere og ledelsen i jobcentrene frem for at skyde på menige medarbejdere. Han kalder lediges beskyldninger om ulovlig sagsbehandling for problematiske, fordi det ikke er muligt for den enkelte sagsbehandler at tage til genmæle på grund af tavshedspligten. 

- Og dermed mangler den anden halvdel af historien, siger Mads Samsing og uddyber:

- Det er positivt, at man støtter hinanden i grupperne. Men hvis man mobiliserer modstand mod enkelte medarbejdere, er det eneste, man opnår, at få akut afløb for vrede. Man finder ingen løsninger, og sagsbehandleren bliver sat i en vanskelig situation. Der er klart kommuner, som tolker lovgivningen strammere end andre, men det er ikke den enkelte medarbejder, der laver fortolkningen, siger Mads Samsing.

Chikane er strafbart

Det er strafbart at chikanere sagsbehandlere og andre offentligt ansatte. En ny, skærpet kurs blev slået fast i regeringens 'respektpakke', der trådte i kraft ved årsskiftet. 

Chikanen kan være fremsat på internettet, på sociale medier eller via en anden person. Straffen for at offentliggøre navngivne offentligt ansattes adresser, portrætbilleder og andre private oplysninger på en hjemmeside er nu op til to års fængsel. Bødestraffen for 'fornærmelig tiltale af personer i offentlig tjeneste' er hævet fra 3.000 kroner til 5.000 kroner. Reglerne fremgår af straffeloven.

'Respektpakken' lægger også op til, at anklagemyndighederne skal køre flere sager, hvor personer i offentlig tjeneste groft og uretmæssigt er blevet hængt ud for at have begået ulovligheder, der kan koste dem jobbet. 

Når sager skal behandles, sker der en konkret og individuel vurdering af, om der er tale om chikane eller anden krænkelse - eller om eksempelvis en opdatering på et sociale medier holder sig inden for ytringsfrihedens grænser.

Kilder: HK/Kommunal, arbejdsmiljøweb.dk, Justitsministeriet.

UDVID

tre x factor dommere poserer
Film og TV

Ingen X Factor

på TV2 i aften 

kvinde poserer
Underholdning

Fik sin første tatovering

på live-tv  

kvinde med briller og mundbind
Corona

Beskytter briller 
mod corona? 

frank hvam står med badmintonketsjer
Kendte

Frank Hvam 
bliver DR-vært 

håndboldspillere i jubel
Sport

Ingen tvivl:

Danmark vinder EM

bølger rammer mole
Nyheder

Storm rammer Danmark

søren brostrøm kigger
Nyheder

Her er Danmarks

50 mest citerede

eksperter

hval ligger på lavt vand
Dyreliv

Se med live:

Nu skal hvalen

dissekeres 

Nyheder

Verdens største

kommer til Billund

kampfly på hangarskib
Nyheder

USA og Kina i kapløb

om sunket kampfly 

Mand klamrer sig til havareret båd
Nyheder

39 personer ventes døde efter bådulykke i Floridas

Løver med investeringsobjekter
Iværksætteri

Gymnasieelever sikrede sig hjerte-investering fra ”Løverne”

Caroline Wozniacki
Kendte

Wozniacki slår sig sammen med Tiger Woods

bil kører i snevejr
Nyheder

Undgå kæmperegning:

Tre vaner slider på

bilen i vinterhalvåret

Retten i Viborg
Krimi

Kvinde voldtaget i sit hjem af fremmed mand

piller i pakninger på samlebånd
Nyheder

Coronapille godkendt

Tina Christensen
Nyheder

Her er dobbeltliv-formandens afløser

Lottokuponer
Nyheder

Snart kan du vinde 750 millioner

Nær billede af Wafande
Underholdning

Wafande og gravid

kæreste splitter op

den kommercielle rumstation
Nyheder

Dansk firma hyret til

kommerciel rumstation

En kvinde i rød sweater taler i mobiltelefon udenfor
Nyheder

Nedbrud i hele landet

En hvid villa med en udestue.
Kendte

Efter flere forsøg:

Felix Smiths hus

endelig solgt

Mand klamrer sig til havareret båd
Nyheder

39 personer ventes døde efter bådulykke i Floridas

Prins Andrew med armen omkring Virginia Giuffre.
Kongelige

Prins Andrew afviser at

være nær ven af Maxwell

Simon Stenspil og Anna Stokholm på den røde løber
Underholdning

Dansk stjernepar afslører

søns sjældne navn

En person svømmer i en svømmehal.
Nyheder

Priserne på disse 

fritidsaktiviteter 

er eksploderet

Molly og Peter Andreas i en af scenerne i deres køkken.
Film og TV

Skrevet ud af

”Badehotellet”

Lis Sørensen med armene over kors på den røde løber til DMA
Kendte

Lis Sørensen: Jeg er

færdig som popsanger

En radiator op ad en betonmur.
Nyheder

Tårnhøje energipriser:

Nu vil regeringen

hjælpe med check

Niel Young synger til venstre. Joe Rogan taler til højre
Underholdning

Neil Young forsvinder fra

Spotify efter ultimatum

billede af det daværende Syrien Bazar
Nyheder

Købmandsbutik har fået 14 bøder og sure smileys

Eigild B. Christensen jubler
Nyheder

Rasende på 
tv-milliardær 
efter konkurs

julepynt i gaden
Nyheder

Her er der stadig
julelys i gaden

Thomas Rode Andersen i bar overkrop
Kendte

Thomas Rodes
konkursramte firma
kører måske videre

shots på et bord
Nyheder

Pesticid fundet
i populære shots

udstødning
Nyheder

Hybridbiler udleder dobbelt så meget CO2 som tilladt

skib i vandet
Nyheder

Forskere finder ukendt

liv på Jorden

to personer på pressemøde
Nyheder

Indkalder til pressemøde

gorilla spiser
Dyreliv

Legenden Ozzie

er død 

paprika steen poserer i skov
Kendte

Paprika Steen har 
droppet lykkepillerne

mand taler
Corona

Klar til at droppe

alle restriktioner

mand poserer
Kendte

Anders Agger springer ud

som skuespiller 

skrabelodder ligger i bunke
Helt vildt

Vinder 3,6 millioner

på skrabelod:

Det var vanvittig heldigt

kvinde poserer
Kendte

Stopper som vært

på Vild med dans

fartkontrol ved indgangen til landsby
Krimi

Lille by - høj fart: 

32 mistede kørekortet

to kvinder poserer
Film og TV

Efter Christianes exit:

Det sker der med

Vild med dans

hjertestarter i boks
Nyheder

Alle over 60 år

skal kunne sige nej

til genoplivning

mand taler
Nyheder

Maner til ro:

Russerne er ikke

på vej

slange i naturen
Dyreliv

224 nye arter

fundet i Sydøstasien

Viktor axelsen
Sport

Stor bøde til

Viktor Axelsen

covid på grønland
Nyheder

Grønland: Barer og biografer lukkes for uvaccinerede 

to fængsles drab politibil
Krimi

 To mænd fængsles for drab

sygeplejeske med podepind
Nyheder

Eksperter: Behold restriktioner lidt endnu

blå blink seksuelt anfgreb børn
Krimi

Forgreb sig på børn:

Ville true til tavshed

ida wohlert tv-vært på seng
Kendte

Ida Wohlert:

Amok på fartbølle

politibil - Drenge anholdt for at overfalde teenager med machete
Krimi

Drenge overfaldt teenager med machete

Corona: Alle restriktioner på vej væk
Nyheder

Så sker det: Alle restriktioner på vej væk

En fine stikker op af vandet
Dyreliv

Sjælden hval har forvildet sig ind i Kolding Fjord

Boris Johnson ser forvirret ud
Nyheder

Britisk politi undersøger Boris Johnson

Byretten i København
Krimi

Tiltalt for trafikdrab kørte som på en gokartbane

en mand på en talerstol
Nyheder

Dobbeltlivs-formanden er ude af 3F 

Krimi

Chef i stort selskab risikerer fængsel 

En mand foran en Rolls-Royce
Biler

De unge og rige køber Rolls-Royce

En smuk kvinde i blomstret kjole
Kendte

DR-stjerne er blevet mor for anden gang

Bob Dylan med hat på scenen
Kendte

Bob Dylan scorer milliarder

En mand i dynejakke i en port
Nyheder

Martin Henriksen trækker sig fra DF

Nyhavn med frossent vand i kanalen
Nyheder

Danmark er mindst korrupt i verden 

et hangarskib
Krimi

Kampflyulykke på hangarskib

lene beier smiler
Kendte

Coronaramt Lene Beier:

Føles som en elefant

på brystkassen

kvinde kigger på tom væg
Nyheder

Kunstner tog pengene:

Nu overvejer han

at kræve erstatning

mand sidder i køkken
Kendte

Kendiskok er gået

konkurs

mand taler
Nyheder

Medie: 3F-ledelse

har kendt til dobbeltliv

siden december

håndboldspillere i aktion
Sport

Sjette sejr på stribe:

Danmark klar til

EM-semifinalen

mand taler i mikrofon
Nyheder

Skal han fortsætte?

Medlemmer kan afgøre

3F-formands fremtid

Sport

Cykelstjerne indlagt:

Kolliderede med bus 

Prinsesse Athena i sneen med lyserøde ørevarmere på
Kongelige

Dronningens yngste

barnebarn fylder år:

Se de nye billeder

kvinde taler på pressemøde
Corona

Nu kan du afbryde

selvisolation efter

fire dage

håndboldspillere i aktion
Sport

Matchbold til Danmark

En tilfrosset bil.
Biler

nemt og billigt

kan du selv lave

frostfjerner til bilen

Tomme lattergaspatroner ligger på jorden
Nyheder

Stor fangst af

ulovligt lattergas