Administration 

Sagsbehandler på jobcenter: Jeg forstår godt, folk føler sig uretfærdigt behandlet

Charlotte Kempel (tv.) og Camilla Enemærke Petersen (th.) er glade for arbejdet på Jobcentret i Randers. (Foto: Foto: Nicolai Jaquet)

Charlotte Kempel og Camilla Enemærke Petersen fra jobcentret i Randers er til for at hjælpe borgeren. Borgerne skal have ansvaret for deres eget liv, og det er jobcentrets opgave at hjælpe dem med det.

Jobcentrene skal sikre en god og ordentlig behandling af borgerne. Blandt andet skal borgeren have gode muligheder for at få mere ansvar - og vejledes i at tage valg, der kan hjælpe dem videre.

Det fortæller Charlotte Kempel og Camilla Enemærke Petersen, der arbejder på jobcentret i Randers. 

Charlotte Kempel arbejder som sagsbehandler, og Camilla Enemærke Petersen er faglig konsulent. Hun har dermed ikke med borger-kontakt at gøre. Begge er tilknyttet sygedagpenge-teamet i Randers.

Og de er ikke i tvivl om, hvad der er det vigtigste for dem, når de går på arbejde.

- Tryghed og tillid. Alle skal behandles ens, uanset om de kommer ind til Charlotte eller mig, vil det være samme sagsbehandling. Det er det, vi stræber efter og bruger energi på. Det er vigtigt, borgerne behandles ordentligt og ens, siger Camilla Enemærke Petersen, da Avisen.dk møder dem på jobcentret i Randers.

Et ulige forhold

Hun anerkender fuldt ud, at det kan være en voldsom oplevelse for borgeren at henvende sig til et jobcenter. Her er det vigtigt, at sagsbehandlerne tidligt får opbygget borgerens tillid og får fortalt dem, at jobcentret forsøger at hjælpe borgeren til bedre at kunne klare sig selv.

-  Når vi har en myndighedsfunktion, kan der være en fornemmelse af et ulige forhold. Det er vi helt bevidste om. Vi kan ikke bestemme, hvordan borgeren skal agere og leve sit liv. Vi har rammer og tilbud her - og mulighed for at hjælpe dem. Men det største ansvar har borgeren. Og der er det væsentligste at give det ansvar tilbage, siger Camilla Enemærke Petersen. 

Afklaring og dialog med borgeren

Et middel til at sikre det gode forhold mellem sagsbehandler og borger er, at man tidligt i borgerens forløb gør dem bevidste om mulighederne. Det er nemlig vigtigt, at borgeren forstår, at sagsbehandleren arbejder ud fra lovens rammer.

- Det handler om at forventningsafstemme tidligt i sygedagpengeforløbet, og få forklaret borgeren de rammer, vi arbejder i. Det handler rigtig meget om, at man får formidlet rammerne til borgeren, så de ved, hvad det handler om. Når man forklarer dem, at det er lovgivning, forstår de det godt. Selvom det er træls - og det synes vi jo også nogle gange, siger Camilla Enemærke Petersen.

- Det handler også om at orientere om deres retssikkerhed. De kan få sagen i høring med efterfølgende afgørelse og kan klage til Ankestyrelsen. Det har også en væsentlig karakter, at de ved det, siger hun.

Det var især koblingen mellem lovgivning og det at arbejde med mennesker, der tiltrak Camilla Enemærke Petersen til faget. Foto: Nicolai Jaquet

Oplyser om klagemuligheder

Charlotte Kempel fortæller, at hun gør meget ud af at vejlede borgeren i de eksisterende klagemuligheder. Sagsbehandlerne bruger principafgørelser fra Ankestyrelsen aktivt, hvis de sidder med en vanskelig sag. Hun forstår udmærket godt, at nogle borgere kan være utilfredse med kommunens afgørelse.

- Hvis borgerne klager, er det som regel over stop af sygedagpenge. At der ikke kan ske forlængelse. Og jeg kan godt forstå dem rent menneskeligt. Hvis det nu var en selv. Vi sidder inde med en viden om lovgivning, og det er vores job at formidle den til borgeren, siger Charlotte Kempel.

Arbejdet i afdelingen blev især ændret markant ved sygedagpengereformen fra 2014. Efterfølgende har det sat store krav til, at sagsbehandlerne tidligt gør borgerne opmærksomme på, hvilke andre muligheder de har.

- Folk var lidt forskrækkede i starten, når man forklarede, at der kun var 22 ugers sygedagpenge. Men der er et andet sikkerhedsnet, og jobafklaringsforløb har nogle andre muligheder, der åbner op for andre ting, siger Charlotte Kempel.

Det er især formidlingen af lovgivning, og de forskellige mennesker, man møder, der gør Charlotte Kempel glad for jobbet. Foto: Nicolai Jaquet

Forstår borgernes frustrationer

Avisen.dk har beskrevet flere sager med borgere, der er utilfredse med sagsbehandlingen hos kommunen. Blandt andet fik kræftsyge Jette Sand en forkert afgørelse fra jobcentret på Lærkevej i Købehavn. Og også sagen om parkinsons-ramte Ulla Astrup fra Struer fik mange folk op ad stolen.

En undersøgelse foretaget af Avisen.dk i samarbejde med HK/Kommunal har vist, at flere sagsbehandlere oplever at blive hængt ud med navns nævnelse på nettet.

På jobcentret i Randers forstår de to sagsbehandlere godt, at borgere kan føle sig klemt i systemet. Det er dog vigtigt at forstå, at sagsbehandlerne gør alt, hvad der står i deres magt for at hjælpe borgeren.

- Langt hen ad vejen kan man godt følge dem. Den der følelse af uretfærdighed kan jeg godt sætte mig ind i. Det kan være svært at se sig selv gå igennem lange forløb og prøvninger. Det kan man blive drænet af. Men fokus er troen på, at de kan få noget selvstændighed og genopbygge eller skabe noget fra bunden, siger Camilla Enemærke Petersen.

Konkrete episoder med vold eller trusler har de ikke oplevet. Det eneste, Charlotte Kempel har oplevet, er borgere, der råber højt eller skælder ud. Langt de fleste bliver nemlig behageligt overraskede efter mødet med kommunen.

- Vi er bekendte med, hvad der bliver skrevet i medierne, om borgere der er utilfredse med deres sagsbehandling, men vi oplever det meget sjældent her. Borgere kommer efter første møde og siger, at det var meget mere rart, end de havde frygtet. At det ikke var, som de havde hørt, siger Charlotte Kempel.

Bruge værktøjerne i kassen

Charlotte Kempel fortæller, at man som sagsbehandler kan være personligt uenig i elementer af lovgivningen. Men det er vigtigt at huske at være professionel og holde sig til de muligheder og tilbud, loven lægger op til.

- Man kan sagtens have noget lovgivning, man ikke er hundrede procent enig i personligt, men det er sådan, det er. Hvis man ikke er bevidst om det, kan man ikke være sagsbehandler. Man skal være tro mod rammer og lovgivning, siger Charlotte Kempel.

Camilla Enemærke Petersen er enig i den betragtning, og påpeger, at det er sagsbehandlerens opgave at hjælpe borgeren bedst muligt på vej.

- Nogle rammer kan føles uhensigtsmæssige eller administrativt besværlige. Men det handler om, at gribe de muligheder der er i værktøjskassen og give borgeren en god vejledning. Det er jo det, det handler om, siger Camilla Enemærke Petersen.

Virkelighedens valg

Kommunalpolitik kommer ofte til at handle om rævekager og partihopperi. Men sandheden er, at kommunalpolitik påvirker hverdagen for os alle. Derfor sætter Avisen.dk frem mod valget den 21. november fokus på en række af de kommunale og regionale emner, der har indflydelse på hverdagen på det danske arbejdsmarked. Og vi kommer rundt i Danmark og møder de mennesker, det hele handler om.

Vi kalder det ”Virkelighedens valg.”

Det er ikke valgkamp, hvor kandidater står og råber efter hinanden, men et forsøg på at gøre jer læsere klogere på de problemstillinger, som politikerne sidder med, og som har konkret betydning for det liv, vi lever i Danmark.

Frem mod valget kan du læse mere om:

·         Østarbejdere

·         Jobskabelse og massefyringer.

·         Jobcentre

·         Folkeskoler

·         Ældrepleje

·         Lægemangel

Pierre-Yves Maillard
Nyheder

De får en ekstra måneds

pension om året

Maxine i en majsmark
Kendte

TV 2-deltager

føder før tid

Uffe Holm på den røde løber
Kendte

Uffe Holm

knaldet af politiet

Popcorn
Nyheder

Popcorn forgiftet

i dansk biograf

Nyheder

Nu reagerer Søren

Papes eksmand

Flere mørkeblå politibiler på en mørk vej.
Krimi

10-årig forsvandt:

Mor og morfar løsladt

udsigt over vandet
Nyheder

Tragisk: Syvårig

pige drukner

Afgangshal i Københavns Lufthavn.
Krimi

En anholdt i lufthavn -

to mænd stadig efterlyst

Frederik i en stol
Kongelige

Ønsker mere åbenhed

om kongehuset

en kvinde kigger på fotografen
Kongelige

Alexandra har igen

millioner i klemme

efter brudt kærlighed

 et par med en baby
Kendte

Maria Hirse fortæller

om sin tid i fængslet

blomster ved indgangsdør
Nyheder

Stemningen er trykket og flaget på halv i

Søren Papes hjemby

en bilforhandler
Nyheder

Stor bilforhandler

ramt af konkurs

enheder sat til opladning
Livsstil

Disse vaner slider

på dit mobilbatteri

en helikopter i luften
Krimi

Forsvundet tiårig:

Familiemedlemmer

angiveligt anholdt

politi spærrer vej
Krimi

Formodet dødsbilist løsladt

En vej i tæt tåge
Nyheder

Tågen bliver hængende

redning på stedet
Krimi

32-årig død efter
brand i beboelse

en lagune set fra luften
Nyheder

Seismisk aktivitet

lukker
populær lagune

to mænd
Nyheder

Lars Løkke:

Hårdt politisk miljø

portræt af mand
Kendte

Rasmus Nøhr: Her mødte

han sin unge kæreste

portræt af mand
Nyheder

Søren Pape er død

Nyheder

USA: Israel er

klar på våbenhvile

blå blink
Krimi

Tiårig fundet i god behold

portræt af kvinde
Nyheder

Mette Frederiksen:

Mine tanker går til familien

Nyheder

Blomster og lys

ved Papes lejlighed

Nyheder

Partiledere er dybt berørte

Nyheder

NEKROLOG: Fra ukendt

til statsministerkandidat

faldskærme i luften
Nyheder

USA nedkaster

nødhjælp til Gaza

politi ved boligblok
Krimi

Lige nu:

Overfaldet i eget hjem

portræt af kvinde
Nyheder

Minister langer

ud efter Priden

Tekst der skal minde om kollonner i en avis.
Krimi

Stopper uden fund af tiårig 

brandfolk i aktion
Krimi

Video: Voldsom brand

mand med slips
Kongelige

Kong Harald har fået

pacemaker

lottokupon holdes
Helt vildt

Vandt en million:

- Der skal klattes

lidt væk 

mobiltelefon og computerskærm
Livsstil

Fem tips til årsopgørelsen:

Undgå skattesmæk

skuespiller i scene
Kendte

Lars Ranthe om

Badehotellet:

Det har været magisk 

ambulance holder på vej
Krimi

Livløs mand fundet

i grøft

dreng poserer
Krimi

10-årig dreng forsvundet 

politibil holder på vej
Krimi

Knivstik blottede knogle:

- Ville bare gøre ham

bange

Nyheder

Efter angreb:

Fragtskib sunket

i Det Røde Hav

s tog på perron
Nyheder

Fejl i Rejseplanen

dåsemad i skab
Nyheder

Køber dåsemad

og vanddunke:

Danskerne prepper

flasker med portvin
Mad og drikke

Ny rekord:

320.000 kroner for

en kasse portvin 

politibil holder på vej
Krimi

Knivstikkeri ved moské

tennisspiller i aktion på banen
Sport

Holger Rune glipper finale efter drama 

Oh Land med hovedet i bordet.
Film og TV

Oh Lands mareridt

sender sin deltager hjem

En rød trøje tæt på
Nyheder

Fodboldtrøjefredag

indsamler fire millioner

mod børnekræft

Kurt Westergaard med en sort hat.
Nyheder

Muhammedtegning

solgt for millioner

En container på land efter stormen
Nyheder

Stadig ingen spor -

22 containere væk

Sara Maria Franch-Mærkedahl og Nicolaj Kopernikus
Kendte

Uheldigt fald:

Den er brækket

 Viktor Orbán
Nyheder

Forlag makulerer bog

efter omfattende plagiat

10 flasker vin.
Helt vildt

Dyre dråber:

Rekordhøjt hammerslag

Oh Land og alle hendes deltagere
Film og TV

X Factor-stjerne:

Mit liv er blevet

mere spændende

De royale til hesteløb
Kongelige

Royalt dødsfald ryster:

Fundet med pistol

Anders og Lene Beier sammen på den røde løber.
Kendte

Lene Beier og manden

mister millioner

Rasmus Nøhr med en guitar
Kendte

Venter barn med

22-årig kæreste

skilt foran retten i næstved
Krimi

Mor fik fire års fængsel

for at ruske sin baby

børn står og præsenterer
Film og TV

Løvens Hule - 

nu med løveunger 

fly i luften
Rejser

Flybøvl kan gøre

sommerferien dyrere

kvinde poserer
Kendte

Dansk supermodel:

Den hårdeste og

mest ensomme tid

to personer på scene
Film og TV

X Factor: Her er 
danskernes favoritter

Sport

Godt nyt om FCM-stjerne

i respirator: 

- Han er stabil

grå bil
Krimi

Sidespejls-tyverier:

Efterlyst Toyota

er spottet 

Krimi

Otte års fængsel til

Sanjay Shahs hjælper 

hospital set udefra
Krimi

Hårdt kvæstet efter

voldeligt opgør 

tankstation

politibil i østrig
Nyheder

Mor får 20 års fængsel:

Mishandlede sin søn

fly på landingsbane
Kongelige

Evakueringsfly landet:

Nu hentes kongen hjem

facade på bygning
Nyheder

Bog anklages for plagiat:

- Karaktermord

solen skinner over hus
Nyheder

Nu kommer varmen 

mand på rumstation
Nyheder

Lækage på Andreas

Mogensens rumstation

piger poserer
Kendte

Så blev det officielt: 

Stiller op for venstre

Nyheder

43 døde i brand

i indkøbscenter 

mand og kvinde
Kendte

Vild med dans-stjerne:

Ville tage sit eget liv

portræt af mand
Nyheder

Troels Lund:

Tager skarp afstand 

mænd bærer et lig
Nyheder

Hastemøde

om Gaza-dræbte

portræt af kvinde
Kendte

Ærlige Julie Zangenberg: Jeg har høj risiko for kræft

logo på retsbygning
Krimi

38-årig kvinde

fængslet for knivdrab 

mand og kvinde
Kendte

Bagedyst-stjerne

køber drømmeboligen

lastbil med krab
Nyheder

Navalnyjs team kan

ikke skaffe rustvogn