Administration 

Sagsbehandler på jobcenter: Jeg forstår godt, folk føler sig uretfærdigt behandlet

Charlotte Kempel (tv.) og Camilla Enemærke Petersen (th.) er glade for arbejdet på Jobcentret i Randers. (Foto: Foto: Nicolai Jaquet)

Charlotte Kempel og Camilla Enemærke Petersen fra jobcentret i Randers er til for at hjælpe borgeren. Borgerne skal have ansvaret for deres eget liv, og det er jobcentrets opgave at hjælpe dem med det.

Jobcentrene skal sikre en god og ordentlig behandling af borgerne. Blandt andet skal borgeren have gode muligheder for at få mere ansvar - og vejledes i at tage valg, der kan hjælpe dem videre.

Det fortæller Charlotte Kempel og Camilla Enemærke Petersen, der arbejder på jobcentret i Randers. 

Charlotte Kempel arbejder som sagsbehandler, og Camilla Enemærke Petersen er faglig konsulent. Hun har dermed ikke med borger-kontakt at gøre. Begge er tilknyttet sygedagpenge-teamet i Randers.

Og de er ikke i tvivl om, hvad der er det vigtigste for dem, når de går på arbejde.

- Tryghed og tillid. Alle skal behandles ens, uanset om de kommer ind til Charlotte eller mig, vil det være samme sagsbehandling. Det er det, vi stræber efter og bruger energi på. Det er vigtigt, borgerne behandles ordentligt og ens, siger Camilla Enemærke Petersen, da Avisen.dk møder dem på jobcentret i Randers.

Et ulige forhold

Hun anerkender fuldt ud, at det kan være en voldsom oplevelse for borgeren at henvende sig til et jobcenter. Her er det vigtigt, at sagsbehandlerne tidligt får opbygget borgerens tillid og får fortalt dem, at jobcentret forsøger at hjælpe borgeren til bedre at kunne klare sig selv.

-  Når vi har en myndighedsfunktion, kan der være en fornemmelse af et ulige forhold. Det er vi helt bevidste om. Vi kan ikke bestemme, hvordan borgeren skal agere og leve sit liv. Vi har rammer og tilbud her - og mulighed for at hjælpe dem. Men det største ansvar har borgeren. Og der er det væsentligste at give det ansvar tilbage, siger Camilla Enemærke Petersen. 

Afklaring og dialog med borgeren

Et middel til at sikre det gode forhold mellem sagsbehandler og borger er, at man tidligt i borgerens forløb gør dem bevidste om mulighederne. Det er nemlig vigtigt, at borgeren forstår, at sagsbehandleren arbejder ud fra lovens rammer.

- Det handler om at forventningsafstemme tidligt i sygedagpengeforløbet, og få forklaret borgeren de rammer, vi arbejder i. Det handler rigtig meget om, at man får formidlet rammerne til borgeren, så de ved, hvad det handler om. Når man forklarer dem, at det er lovgivning, forstår de det godt. Selvom det er træls - og det synes vi jo også nogle gange, siger Camilla Enemærke Petersen.

- Det handler også om at orientere om deres retssikkerhed. De kan få sagen i høring med efterfølgende afgørelse og kan klage til Ankestyrelsen. Det har også en væsentlig karakter, at de ved det, siger hun.

Det var især koblingen mellem lovgivning og det at arbejde med mennesker, der tiltrak Camilla Enemærke Petersen til faget. Foto: Nicolai Jaquet

Oplyser om klagemuligheder

Charlotte Kempel fortæller, at hun gør meget ud af at vejlede borgeren i de eksisterende klagemuligheder. Sagsbehandlerne bruger principafgørelser fra Ankestyrelsen aktivt, hvis de sidder med en vanskelig sag. Hun forstår udmærket godt, at nogle borgere kan være utilfredse med kommunens afgørelse.

- Hvis borgerne klager, er det som regel over stop af sygedagpenge. At der ikke kan ske forlængelse. Og jeg kan godt forstå dem rent menneskeligt. Hvis det nu var en selv. Vi sidder inde med en viden om lovgivning, og det er vores job at formidle den til borgeren, siger Charlotte Kempel.

Arbejdet i afdelingen blev især ændret markant ved sygedagpengereformen fra 2014. Efterfølgende har det sat store krav til, at sagsbehandlerne tidligt gør borgerne opmærksomme på, hvilke andre muligheder de har.

- Folk var lidt forskrækkede i starten, når man forklarede, at der kun var 22 ugers sygedagpenge. Men der er et andet sikkerhedsnet, og jobafklaringsforløb har nogle andre muligheder, der åbner op for andre ting, siger Charlotte Kempel.

Det er især formidlingen af lovgivning, og de forskellige mennesker, man møder, der gør Charlotte Kempel glad for jobbet. Foto: Nicolai Jaquet

Forstår borgernes frustrationer

Avisen.dk har beskrevet flere sager med borgere, der er utilfredse med sagsbehandlingen hos kommunen. Blandt andet fik kræftsyge Jette Sand en forkert afgørelse fra jobcentret på Lærkevej i Købehavn. Og også sagen om parkinsons-ramte Ulla Astrup fra Struer fik mange folk op ad stolen.

En undersøgelse foretaget af Avisen.dk i samarbejde med HK/Kommunal har vist, at flere sagsbehandlere oplever at blive hængt ud med navns nævnelse på nettet.

På jobcentret i Randers forstår de to sagsbehandlere godt, at borgere kan føle sig klemt i systemet. Det er dog vigtigt at forstå, at sagsbehandlerne gør alt, hvad der står i deres magt for at hjælpe borgeren.

- Langt hen ad vejen kan man godt følge dem. Den der følelse af uretfærdighed kan jeg godt sætte mig ind i. Det kan være svært at se sig selv gå igennem lange forløb og prøvninger. Det kan man blive drænet af. Men fokus er troen på, at de kan få noget selvstændighed og genopbygge eller skabe noget fra bunden, siger Camilla Enemærke Petersen.

Konkrete episoder med vold eller trusler har de ikke oplevet. Det eneste, Charlotte Kempel har oplevet, er borgere, der råber højt eller skælder ud. Langt de fleste bliver nemlig behageligt overraskede efter mødet med kommunen.

- Vi er bekendte med, hvad der bliver skrevet i medierne, om borgere der er utilfredse med deres sagsbehandling, men vi oplever det meget sjældent her. Borgere kommer efter første møde og siger, at det var meget mere rart, end de havde frygtet. At det ikke var, som de havde hørt, siger Charlotte Kempel.

Bruge værktøjerne i kassen

Charlotte Kempel fortæller, at man som sagsbehandler kan være personligt uenig i elementer af lovgivningen. Men det er vigtigt at huske at være professionel og holde sig til de muligheder og tilbud, loven lægger op til.

- Man kan sagtens have noget lovgivning, man ikke er hundrede procent enig i personligt, men det er sådan, det er. Hvis man ikke er bevidst om det, kan man ikke være sagsbehandler. Man skal være tro mod rammer og lovgivning, siger Charlotte Kempel.

Camilla Enemærke Petersen er enig i den betragtning, og påpeger, at det er sagsbehandlerens opgave at hjælpe borgeren bedst muligt på vej.

- Nogle rammer kan føles uhensigtsmæssige eller administrativt besværlige. Men det handler om, at gribe de muligheder der er i værktøjskassen og give borgeren en god vejledning. Det er jo det, det handler om, siger Camilla Enemærke Petersen.

Virkelighedens valg

Kommunalpolitik kommer ofte til at handle om rævekager og partihopperi. Men sandheden er, at kommunalpolitik påvirker hverdagen for os alle. Derfor sætter Avisen.dk frem mod valget den 21. november fokus på en række af de kommunale og regionale emner, der har indflydelse på hverdagen på det danske arbejdsmarked. Og vi kommer rundt i Danmark og møder de mennesker, det hele handler om.

Vi kalder det ”Virkelighedens valg.”

Det er ikke valgkamp, hvor kandidater står og råber efter hinanden, men et forsøg på at gøre jer læsere klogere på de problemstillinger, som politikerne sidder med, og som har konkret betydning for det liv, vi lever i Danmark.

Frem mod valget kan du læse mere om:

·         Østarbejdere

·         Jobskabelse og massefyringer.

·         Jobcentre

·         Folkeskoler

·         Ældrepleje

·         Lægemangel

en klase vindruer på en stok
Mad og drikke

Dårligste vinproduktion i 62 år

Nyheder

Norsk mord-sigtet milliardær frikendes

et pilleglas
Sundhed

Forskning: D-vitamin hæmmer kræft

en bil på et fortov
Krimi

Fodgænger i alvorlig ulykke

Nyheder

Harvey Weinsteins voldtægtsdom omstødt

kraner i bybilledet
Krimi

Mand er faldet ned fra kran under arbejde

en sangerinde på scenen
Kendte

Superstjerne flyver første klasse - datteren på monkey

Sukkenes bro i Venedig
Rejser

Tusinder køber billet til Venedig 

portræt mand
Kendte

Populær vært

må trække stikket

portræt mand
Krimi

Politiet efterlyser:
Tag ikke kontakt

logo på retsbygning
Krimi

Forældre må ikke

kramme deres søn 

Mand og kvinde
Nyheder

Nye billeder: Sådan

har du aldrig set dem

Mand og kvinde
Kendte

Flytter sammen

Nyheder

Børsen: Driften er normal

Mand og kvinde
Kendte

Nyt ansigt for

150.000 kroner

rød mælle
Sport

Vingerne er faldet af

kø på motorvej
Krimi

Hagl skaber

kaos på motorvej

portræt mand
Nyheder

Tre skibe angrebet

Nyheder

Vi sætter stadig

hveder på bordet

portræt mand
Nyheder

Forlanger svar om

massegrave i Gaza

et par sidder ved et telt
Livsstil

Campingpladser er populære – campingvogne er ikke

kastrup lufthavn
Nyheder

Flystrejke aflyser fly fra Københavns Lufthavn

en lille bil ved den røde løber
Biler

Pioneren Prius

en auktionarius
Helt vildt

Klimt-maleri solgt for 224 mio. kroner

demonstranter med et flag
Nyheder

Rapper dømt til døden 

En smadret bil på en vej
Krimi

Kvinde dræbt i ulykke – mand fængslet

en kæmpe villa ned til en sø
Livsstil

Her er landets dyreste boliger

Nyheder

Boeing i stor krise

en by i et rødt skær
Helt vildt

Athen ser rødt

Mand med indkøbsvogn fyldt med øl og sodavand
Nyheder

Grænsehandel med øl og sodavand lever på lånt tid

Kim Kardashian og Kanye West
Kendte

Superstjerne vil lave porno

Gamle bygninger set ude fra
Krimi

Fem drenge tiltalt for vold på Herlufsholm Kostskole

Lyshåret kvinde foran flag
Kendte

Elvira Pitzner er gravid

Nyheder

Anbefaler prøver i skolen med kunstig intelligens

mand smiler
Kongelige

Grev Nikolais store brøler

Blå blink på politibil
Nyheder

To børn fundet døde i Sverige

Kø på landevej
Nyheder

Dødsulykke:

Hovedvej helt lukket

Biblioteksbygning set ude fra
Nyheder

Politiet skyder og dræber mand på bibliotek

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Fotograf var uvilligt vidne til stjernes bilsex

Mand taler med to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Bål, brunsviger og bodyshaming

sanger på scenen
Kendte

Johnny Cash

klar med nyt album 

kvinde med rødt øje
Kongelige

Dronningen ser rødt 

tyk person holder sig på dellerne
Sundhed

Ung forsker:

BMI er forældet

butik smadret
Biler

Smadrede ind i Netto:

Nu kaldes bilen tilbage

politi til stede på vej
Krimi

Politiet massivt til stede

i boligområde 

Nyheder

Dommer til Trump-advokat:

Du er ved at miste al

troværdighed

person ser tv
Film og TV

Streamingtjeneste

vil stoppe deling af

koder 

Retten i aarhus set udefra
Krimi

Tasketyve gik efter ældre kvinder

mand går med alligator
Helt vildt

Video: Nedlægger

alligator på åben gade

folk på vej ind i bygning
Mad og drikke

Stopper salg af

chokolade

Politifolk og en politibil i en skolegård.
Krimi

Seks syrebomber

kastet ind i skolegård

Katerina og Elvira Pitzner på den røde løber.
Kendte

Diamantfamilien

afslører forlovelse

Siden af en politibil
Krimi

16-årig dreng anholdt

efter bombetrussel

En lilla skattekiste
Nyheder

Ægte dansk skattejagt:

Gemmer kiste med

500.000 kroner 

Fra folketinget
Nyheder

Løsgænger

stifter nyt parti

En kuglepen på en lottokupon
Helt vildt

Bliver aldrig

vildere

Hylder i et supermarked.
Nyheder

Dårligt nyt for

forbrugerne

Ulrik Sjølin
Krimi

Betjent brød regel -

tiltalt blev frifundet

Lars Ulrich bag trommerne medtungen ud af munden
Kendte

Koster 48 millioner

En travl hospitalsgang
Nyheder

Frygter for

patientsikkerheden

Nyheder

Gløder blusser

op på Børsen

En helikopter i luften
Nyheder

Helikoptere støder sammen

i luften: 10 personer døde

Kronprins Christian i profil i jakkesæt.
Nyheder

Sneg sig ind til

Christians fødselsdag

Nyheder

Anders Fogh:
Tjener millioner

portræt kvinde
Kendte

Nu er hun hacket

logo på bil
Nyheder

Fortsat brandvagt ved Børsen 

to piger hopper ibassin
Nyheder

Varmen er på vej

Mand og kvinde
Kendte

Er endelig blevet forældre

netto logo
Krimi

Politi søger vidne: Ramt

af bil ved kassen i Netto

statue foran rød bygning
Krimi

Læge havde samleje

med psykiatrisk patient

portræt mand
Nyheder

Trump:

En trist dag for USA

tre hundehvalpe
Nyheder

Efter mishandling:

Klar til adoption 

portræt mand
Nyheder

Asylansøgere til Rwanda 

mønter
Nyheder

Er der penge

på vej til dig?

en mand på krykker
Kongelige

Kong Harald drosler ned

en ladestation
Biler

Ladepark indvies:
Her kan du lade gratis

sammenkopieret billede med mand og politi
Krimi

OVERBLIK: 
Seks dømt - kvinde ankede og fik to år mere for drab på 40-årige Frank Nørgaard

et par foran et hus og to biler
Kendte

Janni Ree:

Det er en lodret løgn

bygninger set fra vejen
Nyheder

Friskole begæret konkurs