Udenlandske sygeplejersker dropper Danmark
Besparelser i sundhedsvæsnet lokker langt færre udenlandske sygeplejersker til Danmark, siger sygeplejeråd.

Det er blevet længere mellem de norske og svenske gloser, når for eksempel syge danskere møder sygeplejersker på landets hospitaler og sygehuse.

Andelen af udenlandske sygeplejersker i Danmark er nemlig faldet drastisk fra 2008 til 2011, viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen ifølge Dansk Sygeplejeråds nyhedsbrev Synergi.

Mens hver femte sygeplejerske i 2008 havde et andet pas end det danske, er det antal nu nede på hver tyvende. Og forklaringen ligger i besparelser i sundhedsvæsnet, siger Anni Pilgaard, der er næstformand for omkring 70.000 sygeplejersker i Dansk Sygeplejeråd.

- Det danske sundhedsvæsen har været ramt af betydelige besparelser de seneste år. Det betyder, at vi er gået fra en situation, hvor der var mangel på sygeplejersker til en situation, hvor der er ledighed blandt sygeplejersker, siger hun.

Derfor roser næstformanden også, at der ikke bliver ansat så mange udenlandske sygeplejersker som hidtil.

- I den nuværende situation, hvor specielt nyuddannede sygeplejersker har svært ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet, synes jeg bestemt, at det er fornuftigt, at regioner og kommuner ikke målrettet rekrutterer arbejdskraft fra udlandet, siger Anni Pilgaard.

De udenlandske sygeplejersker er hovedsageligt kommet til Danmark fra det øvrige Skandinavien - og det er også især fra vores nabolande, at tallene viser et fald.

I 2008 var næsten hver tiende sygeplejerske i Danmark fra nordiske lande eller hvad der svarer til godt 4 ud af 10 af de udenlandske sygeplejersker i Danmark. I 2011 er det tal nede på 1 ud af 50 sygeplejersker i Danmark fra nordiske lande.

- Det er ikke længere nødvendigt for eksempelvis norske sygeplejersker at søge job i Danmark, fordi der er en betydelig mangel på sygeplejersker i Norge, og det samtidigt er blevet sværere at få job i Danmark, siger Anni Pilgaard.

Sygeplejerådet har af samme grund tidligere opfordret ledige danske sygeplejersker til at overveje at søge job i for eksempel Norge.

/ritzau/