Ud med pipkurser: Kommuner slagter jobfirmaer
Private jobfirmaer har været udsat fra så meget kritik, at de i efteråret også blev portrætteret i det absurde teaterstykke 'Win win'. Foto: Søren Elkrog Friis
Hver anden kommune vil i det nye år bruge private jobfirmaer mindre end tidligere. Kvaliteten er simpelthen for ringe, lyder det fra kommunerne.

Landets kommuner er nu så trætte af de private jobfirmaer, at de i stigende grad stopper samarbejdet med dem.

Det gælder blandt andet fem af landets ti største kommuner, viser en rundspørge, Avisen.dk har lavet blandt formændene for kommunernes arbejdsmarkedsudvalg.

Kun tre vil have mere privat jobhjælp

Af de 54 kommuner, der har svaret, bedyrer halvdelen, at de private jobfirmaer kommer til at spille en mindre rolle i arbejdet med at få ledige i arbejde i 2012 i forhold til de foregående år.

I kun tre kommuner kommer private jobfirmaer til at spille en større rolle fremover, mens de resterende kommuner forventer, at private jobfirmaer kommer til at spille samme rolle som hidtil.

Jobfirmaerne, der blandt andet er kendt fra de såkaldte pipfuglekurser, er simpelthen for ringe, lyder det fra kommunerne.

Du er 38 procent ugle og 62 procent solsort

På pipfuglekurserne skal de arbejdsløse blandt analysere sig frem til hvilken type fugl de er. Resultatet kan eksempelvis være, at man er 62 procent solsort og 38 procent ugle…

"Der er ikke noget, der tyder på, at de private jobfirmaer har gjort det synderligt godt. Dem, der finder job eller uddannelse, er dem, der ville have gjort det under alle omstændigheder", siger Camilla Fabricius (S), formand for Beskæftigelsesudvalget i Aarhus Kommune.

"Mens vi kan se, at jobcenterets indsats gør en forskel, er der ingen tegn på, at private jobfirmaer gør en forskel", siger hun.

Afviser kritikken

Direktøren for Jobrådgivernes Brancheforening, Jørgen Borre Larsen, afviser kritikken.

I Aarhus har kommunen fået dårlige tilbagemeldinger fra de ledige, der har været sendt til private jobfirmaer. Nogle ledige har ment, at kurserne ikke var relevante, og at kursuslederne var for dårligt uddannet.

'Meget svingende' kvalitet

Hillerød Kommune har budgetteret med lavere udgifter til private jobfirmaer i 2012.

Formand for Arbejdsmarkedsudvalget Jamil Cheheibar (S) påpeger, at man ikke har haft nogen konkrete problemer med private jobfirmaer.

”Men de har ikke gjort det bedre, end vi selv kunne gøre det med vores egne jobkonsulenter, og det er billigere for os selv at løse opgaven,” siger han.[pagebreak]

Også Horsens Kommune er begyndt at trække opgaverne hjem til jobcenteret igen.

”Vi har droslet meget ned på brugen af private jobfirmaer, og jeg forventer, at det er en udvikling, der vil blive forstærket,” siger formand for Arbejdsmarkedsudvalget Bjarne Sørensen (SF).

Han siger, at kvaliteten af kurserne hos de private jobfirmaer har været ”meget svingende”.

Utilfredse henvendelser fra brugere

Jobrådgivernes Brancheforening, der er brancheforening for de private jobfirmaer, har for nylig fået lavet en undersøgelse af tilfredsheden blandt arbejdsløse, der har deltaget i et forløb hos et af brancheforeningens medlemmer.

Undersøgelsen viser, at tre ud af fire ledige er tilfredse med det forløb, de har gennemgået hos et privat jobfirma.

Den tilfredshed kan man dog ikke genkende i Silkeborg Kommune, der nu også planlægger at skære ned på brugen af private jobfirmaer.

”I nogle tilfælde har kvaliteten ikke været, som vi havde forventet, og derfor har vi trukket opgaverne hjem til jobcenteret,” siger formand for Arbejdsmarkedsudvalget Erling Prang (S).

Silkeborg Kommune vil efter flere henvendelser fra utilfredse borgere nu gennemføre tilfredshedsundersøgelser blandt dem, der bliver henvist til private jobfirmaer.

Private jobfirmaer: Vi er lige så gode og billigere

Direktør for Jobrådgivernes Brancheforening Jørgen Borre Larsen siger, at de private jobfirmaer er lige så gode som kommunerne til at få ledige i arbejde, og at de med garanti er billigere.

Derudover henviser han til den tilfredshedsundersøgelse, brancheforeningen for nylig har fået gennemført.

”Det [resultatet, red.] står i grel modsætning til det billede, der er tegnet i offentligheden, men det stemmer godt overens med en tidligere måling fra Arbejdsmarkedsstyrelsen, og det stemmer også overens med vores interne målinger,” siger han.

MODSVAR Læs hele Jørgen Borre Larsens svar på kritikken her

Fakta:

59 kommuner har svaret på Avisen.dk's rundspørge. Heraf har 54 kommuner svaret på, hvilken rolle private jobfirmaer kommer til at spille i beskæftigelsesindsatsen i 2012.

Blandt de kommuner, der har svaret, er landets ti største kommuner med undtagelse af Odense.

Halvdelen af de 10 vil bruge private jobfirmaer mindre i 2012 end tidligere. Det gælder Aarhus, København, Frederiksberg, Viborg og Kolding.