Trump: Vi vil ødelægge Nordkorea hvis vi bliver truet

USA's præsident, Donald Trump, sendte flere kraftige advarsler til Nordkorea fra talerstolen under FN's Generalforsamling i New York tirsdag.
USA's præsident, Donald Trump, sendte flere kraftige advarsler til Nordkorea fra talerstolen under FN's Generalforsamling i New York tirsdag. Foto: Timothy A. Clary/AFP

Hvis USA eller dets allierede bliver truet af Nordkorea, har landet ikke andet valg end "fuldstændig at ødelægge Nordkorea".

- USA har stor styrke og tålmodighed, men hvis landet er tvunget til at forsvare sig selv eller sine allierede, vil vi ikke have andet valg end fuldstændig at ødelægge Nordkorea, siger USA's præsident, Donald Trump.

- USA er klar, villig og i stand til det, men forhåbentlig vil det ikke blive nødvendigt, siger han.

Advarslen var en del af Trumps tale ved FN's årlige generalforsamling i New York tirsdag.

Det er hans hidtil skarpeste advarsel til Nordkorea, der gennem de seneste måneder har foretaget flere prøveaffyringer af langtrækkende raketter.

- Raketmanden er på en selvmordsmission for sig selv og sit regime, tilføjer den amerikanske præsident med henvisning til Nordkoreas leder, Kim Jong-un.

Blandt tilhørerne bredte sig en mumlen, da Trump raslede med sablen mod det nordkoreanske styre, skriver Reuters.

Det var ikke umiddelbart muligt for nyhedsbureauet at få en kommentar til Trumps tale fra den nordkoreanske FN-mission, der lod en enkelt diplomat blive siddende i salen og lytte til Trumps tale.

Den amerikanske præsident betegnede blandt andet Nordkorea som et "fordærvet" regime, der udsulter millioner af sine egne borgere og holder utallige andre indespærret.

Truslen fra Nordkorea gør det nødvendigt for det internationale samfund at arbejde sammen om at isolere Kim Jong-uns styre, indtil det stopper sin "fjendtlige" opførsel, siger Trump.

Han takkede især Rusland og Kina for at have stemt for sanktioner mod Nordkorea, men understreger, at verden må gøre meget mere.

Præsidenten indledte sin tale med at advare om, at "slyngelstater" - særligt dem med atomvåben - udgør en trussel mod hele verden.

Foruden Nordkorea nævner han særligt Iran i den sammenhæng. Samtidig kommer han med en bredside mod den atomaftale, der blev indgået med Iran i 2015.

- For at sige det som det er, er den aftale et problem for USA, og jeg tror ikke, at I har hørt det sidste om den sag, siger han.

Dagen inden sagde Trump, at han "meget snart" vil træffe beslutning om, hvorvidt USA bliver i aftalen.

Det er Trumps første tale ved FN's årlige generalforsamling, siden han blev amerikansk præsident i januar.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.