Administration 

Troels Lund om stress og elendige chefer: Er der en voksen til stede?

For ti år siden havde man en helt anden opfattelse af, hvad stress var. Det var mere et individuelt problem og din egen-skyld-agtigt Det har vi heldigvis fjernet os fra, siger Troels Lund Poulsen. (Foto: Foto: Gitte Redder, Avisen.dk)

God ledelse handler om at være optaget af sine medarbejderes trivsel, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen. Han vil gerne nå at lande en bred aftale om fremtidens arbejdsmiljøindsats inden et valg. En aftale, hvor det psykiske arbejdsmiljø får en fremtrædende plads.

Inden statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udskriver valg, vil beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) gerne lande en bred politisk aftale om fremtidens arbejdsmiljøindsats. 

Et ekspertudvalg har netop afleveret en stribe anbefalinger til forbedring af arbejdsmiljøet på danske arbejdspladser, og i næste uge går de politiske forhandlinger i gang.

- Min ambition er, at vi indenfor de næste par måneder kan lave en helt ny aftale om det danske arbejdsmiljø. Og jeg håber, at vi tør tænke nyt, siger Troels Lund Poulsen.

Han pointerer, at han gerne ser nytænkning i arbejdsmiljøindsatsen hele vejen rundt. Både i forhold til måden Arbejdstilsynet arbejder på og måden, som opgaverne bliver løst på.

En af anbefalingerne fra ekspertudvalget er at skrive reglerne for det psykiske arbejdsmiljø ind i en bekendtgørelse, så det bliver tydeligere, hvad der er gældende regler for forebyggelse af stress og dårligt psykisk arbejdsmiljø. 

Det psykiske arbejdsmiljø prioriteres 

Troels Lund Poulsen vil ikke lægge hovedet på blokken og love, at der kommer en bekendtgørelse om det psykiske arbejdsmiljø.

- Der kommer en bekendtgørelse, hvis vi politisk bliver enige om det. Men jeg vil ikke lægge skjul på, at det psykiske arbejdsmiljø er en prioritet, fastslår han og henviser til, at den ene undersøgelse efter den anden dokumenterer, at stress koster kassen for både arbejdsgivere og samfundsøkonomien men også ødelægger menneskers liv.

Når hver femte dansker ifølge den seneste nationale sundhedsprofil fra 2017 har et såkaldt højt stressniveau, er det bekymrende. Og når titusindvis af lærere, sygeplejersker, industriarbejdere og ledere hver dag melder sig syge på grund af stress, er der noget galt, mener han.   

Svært at lovgive om god ledelse 

- Der er ikke en snuptagsløsning. Men noget af det, der er afgørende for at nedbringe sygefraværet er, om der er en voksen til stede? Er der en ledelse på arbejdspladsen, der fungerer? Det er svært at lovgive om god ledelse og finde en model for det, siger han.

I den seneste uge har forretningskvinden Ilse Jacobsen været i mediernes søgelys efter afsløringer om dårligt arbejdsmiljø forårsaget af dårlig ledelse. Troels Lund Poulsen peger på, at arbejdsmiljø i bund og grund handler om, hvordan man leder og fordeler arbejdet.

Blandt andet organisationerne 3F og FTF har foreslået, at det skal være obligatorisk for ledere med personaleansvar at komme på kursus i at skabe et godt arbejdsmiljø.

Så langt er ekspertudvalget ikke gået. Men udvalget anbefaler, at der udvikles "nye og bedre muligheder for uddannelse i psykisk arbejdsmiljø til ledere, så kompetencer inden for psykisk arbejdsmiljø styrkes."

Det tygger Troels Lund Poulsen stadig på.

- Jeg tror sådan set, at hvis man bare opfører sig fornuftigt, behøver man ikke at gå på kursus. God ledelse handler også om at være optaget af sine medarbejderes trivsel og  tilrettelægge arbejdet sådan, at man kan tage hensyn, hvis ansatte i en periode har brug for at tage en pause, så man ikke kører folk helt ud over kanten, siger ministeren.

Business-case

Troels Lund Poulsen kan dybest set ikke forstå, at danske ledere, uanset om de er i det offentlige eller private, ikke begriber, at investeringer i arbejdsmiljøet betaler sig.  

- At bruge penge på arbejdsmiljø er ikke en udgift, men en investering. Den krone, man bruger på trivsel og godt arbejdsmiljø, kommer mange gange igen. Både i forhold til at fastholde medarbejdere, så de ikke skifter job, og virksomheden mister kompetencer, men også fordi godt arbejdsmiljø nedbringer sygefraværet. Den business-case skal vi være bedre til at forklare, lyder det.

Troels Lund Poulsen mener, at der er udfordringer i forhold til de markante forskelle i sygefraværet mellem den offentlige og private sektor. 

Sosu'er, pædagoger og andre ansatte i kommunerne har i gennemsnit 11,7 sygedage om året, mens sygeplejersker og andre fuldbeskæftigede i regionerne gennemsnitligt har 10,7 sygedage om året. På det private arbejdsmarked er industriteknikere, smede og håndværkere i gennemsnit syge syv dage årligt.   

- Det er ret tankevækkende, og der er stadigvæk store ting at gøre i den offentlige sektor for at nedbringe sygefraværet. Vi kan godt skabe et større arbejdsudbud i den offentlige sektor ved, at folk ikke er så meget syge, og det er noget af det, som jeg vil drøfte med de politiske partier,siger han.

Innovationsminister Sophie Løhde (V) har foreslået, at der indføres et nationalt måltal for sygefraværet på offentlige arbejdspladser. Direkte adspurgt om beskæftigelsesministeren vil indføre måltal for sygefraværet i kommuner og regioner, lyder svaret, at det vil han drøfte med de politiske partier, før han drøfter det med Avisen.dk.

Arbejdstilsynet er ikke et enten-eller

Siden 2016 er Arbejdstilsynet blevet ramt af regeringens sparekniv. Ifølge beregninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er antallet af årsværk faldet med 80 de seneste tre år, og hvis besparelserne fortsætter, vil der frem til 2022 være 177 færre ansatte i Arbejdstilsynet til at besøge arbejdspladser og føre kontrol med arbejdsmiljøet.

- Jeg er helt åben overfor at diskutere Arbejdstilsynets fremadrettede økonomi. Men for mig er det her ikke et enten-eller men både-og. Jeg tror, at vi kan få mere ud af de ressourcer, vi bruger, og det viser indsatsen i byggeriet, hvor rigtig meget af tilsynsindsats har været forgæves. Den nye tilsynsindsats har desværre vist sig at være meget nyttig, og jeg siger desværre, fordi det har fået lov at løbe for lang tid, inden vi har rettet op på det, siger Troels Lund Poulsen.

Ministeren betoner, at man kan komme langt med nye måder at tilrettelægge Arbejdstilsynets opgaver på.

- Men vi må også diskutere vores fremadrettede økonomi. Og det ved jeg, at alle partier er optaget af, og så må vi se om partierne er villige til at finde midlerne, hvis der skal bruges flere penge, siger han.

Fortjener mere opmærksomhed  

Er det kommet bag på dig, at stress og psykisk arbejdsmiljø fylder så meget?

- Det er ikke sådan, at jeg ikke har været klar over, at der var stress og dårligt arbejdsmiljø. Men den tendens der er i samfundet, også i forhold til unge piger, der har ondt i livet, er jo vokset enormt meget. Hvis vi ikke får håndteret det, smitter det af på ens arbejdsmarkedsdeltagelse og hele ens måde at være på som menneske. Det, synes jeg, fortjener mere politisk opmærksomhed, siger Troels Lund Poulsen.

- For ti år siden havde man en helt anden opfattelse af, hvad stress var. Det var mere et individuelt ansvar. Det var din egen skyld-agtigt. Det har vi heldigvis fjernet os fra, fastslår han. 

- Hvis vi ikke får hjulpet mennesker og forhindret, at nogle går fuldstændig til grunde og måske aldrig kommer tilbage som hele mennesker. Den diskussion er jeg nok blevet meget mere opmærksom på, efter at jeg er startet som beskæftigelsesminister, det vil jeg ikke lægge skjul på, konstaterer Troels Lund Poulsen.

Perserverance kører på Mars
Nyheder

Danske forskere

i historisk bedrift:

Vi har lavet ilt på Mars

Vaccine i sprøjte
Corona

Undersøger dødsfald efter J&J vaccination

Linse Kessler i profil
Kendte

Linse syg med stress

Mikrobølgeovn i køkken
Nyheder

Disse ting må du aldrig putte i mikrobølgeovnen

Sygeplejerske giver drop i armen til patient
Sundhed

Dagens afstemning: Bør sygeplejerskerne har mere i løn?

Kvinde med papkasse ved Bilka-container
Mad og drikke

Nu kommer verdens mindste Bilka

Ubådstårn i havoverflade
Nyheder

Forsvundet ubåd løber snart tør for ilt

Karsten Ree
Kendte

Sjov video: Ser ikke Jannis numse-rysten

lokale med eksamen
Nyheder

Partier diskuterer eksamener - elever vil skrotte karakterer

Samira Nawa i Folketinget
Nyheder

Flere partier presser på:

Giv sygeplejersker

højere løn

højresvingsulykke
Krimi

Så skete det igen: Ung kvinde dør i højresvingsulykke

Jeanette Ottesen
Kendte

Dansk stjerne-svømmer: Selvbiografi på vej

hoved
Nyheder

Barn fik hoved i klemme: Måtte klippes fri

Mallorca
Rejser

Vildt: Rekordbillige rejser

mary
Kongelige

Kronprinsesse Mary: Bakker prins Christian op

Zangenberg
Kendte

Julie Zangenberg: Venter en dreng

ulve
Dyreliv

Nyd naturen - sammen med ulvene

Biden
Nyheder

Vil halvere udslip af drivhusgas 

Et herskabeligt rødstenspalæ
Livsstil

Københavns dyreste villa

Havvindmøller i bugt
Nyheder

Hidtil varmeste år i Europa

Penge på et bord
Nyheder

Sidste chance for at spare

tusindvis af kroner i skat

dartpile fjernes fra skive
Advertorial

Annonce

Dart er populært: Årsagen skal findes i det sociale og mentale

Billede af Retten i Viborg
Krimi

Hvidvaskede 8 millioner

med falske fakturaer

En mand med briller og grøn frakke i solskinnet
Kendte

Anders Langballe skilt

efter blodprop

Unge sidder udenfor og drikker vin
Nyheder

Dagens afstemning:

Skal aldersgrænsen for køb

af alkohol sættes op

En masse skyskrabere i Hongkong
Helt vildt

90-årig kvindelig milliardær

franarret 200 mio. over telefonen

Stars and Stripes og sejl for den amerikanske ambassade i København
Corona

USA advarer:

Rejs IKKE til Danmark

En øldåse i en hånd
Sundhed

Tal med dit barn om alkohol

En brændende villa med vand pøset på
Krimi

Voldsom brand i Vojens

En gennemhullet lastbil
Krimi

Medskyldig bag Nice-angreb anholdt

Et udbrændt bibliotek
Nyheder

Store ødelæggelser i Cape Town

Mette Frederiksen interviewes udendørs
Nyheder

Mette Frederiksen:

Det mest kritiske er bag os

Blå blink på politibil
Krimi

Naboer i slagsmål:

Mand afgået ved døden

servering underdørs
Nyheder

BILLEDSERIE: Genåbning puster liv i caféer og storcentre

billede af vinflasker
Mad og drikke

Sådan får du vinen

til at smage bedre

Portræt Dronning Elizabeth
Kongelige

Midt i sin største sorg:

Rørt dronning takker 

Demonstranter med røde faner
Nyheder

1. maj  aflyst - igen

Ubåd på havet
Nyheder

Ubåd med 53 ombord sporløst forsvundet

Skilt der advarer mod fugleinfluenza
Sundhed

Udbrud af fugleinfluenza:

19.000 gæs og ænder aflives

ung mand med kasket tager sig til hovedet
Sundhed

Dine tømmermænd

bliver mindre med årene

mads mikkelsen smiler
Film og TV

Mads Mikkelsen afslører:

Var ved at ødelægge

Bond-film 

prinsesse isabella sidder og smiler
Kongelige

Se Marys nye

fødselsdagsbilleder

af prinsessen 

Christina Nørby Ibsen poserer for kameraet
Kendte

Bubbers eks-kone:

Jeg var nødt til

at rejse mig

folk sidder udendørs og skåler med rødvin i glassene
Nyheder

Dagens afstemning:

Er dine tømmermænd 

blevet mildere?

lille ø set fra luften
Livsstil

Køb din egen ø

med millionrabat 

mand på vej ind i storcenter
Corona

Sådan genåbnes

Danmark i dag 

mand testes for corona med podepind
Corona

Opfordring:

Bliv testet på mindre

travle tidspunkter 

En hånd holder et lille legetøjshus
Forbrugerguides

Derfor skal du få lavet et salgstjek af din bolig

Nyheder

Vi bruger 5 millioner

engangsmundbind

om dagen

En politimand i USA med mundbind i en retssal
Krimi

SKYLDIG * SKYLDIG * SKYLDIG

helikopter og ambulance på mark
Krimi

Mand i kritisk tilstand

efter jordskred 

Udendørs servering på restaurant.
Corona

Klar til genåbning:

233.000 har booket bord

Retten i København set ude fra
Krimi

To mænd dømt efter næsten 800 tiltaler

politibil holder ved siden af mand med banner
Nyheder

15-årig sort teenagepige

dræbt af politi i USA

Skilt med retning til kræftbehandling på hospital
Nyheder

Rekordmange penge til Kræftens Bekæmpelse

Sammenbidt Naser Khader
Nyheder

Naser Khader:

Undskyld!

Front på McDonalds-restaurant
Krimi

Mand stukket ned ved McDonald's

Lykke Sand portræt
Underholdning

Rita-skuespillerinde er gravid

Mia Wagner står og kigger ved kysten i Vedbæk
Kendte

Smaskforelsket

Mia Wagner: Her er

min nye kæreste

sonja richter kigger ind i kameraet
Kendte

Sonja Richter om

skuespildrømmen:

Det var skamfuldt

Masser af skrabelodder i en bunke
Nyheder

Nybagt millionær:

Mit hjerte var ved at hoppe

ud af kroppen

Pakke med vacciner fra Johnson&Johnson
Nyheder

EMA: Mulig sammenhæng mellem Johnson-vaccine og blodpropper

birgitte reimer sidder i badekar på et sort hvidt foto
Nyheder

Birgitte Reimer er død

lars løkke rasmussen iført jakke og slips
Nyheder

Dagens afstemning:

Kan Løkkes parti

gøre en forskel?

luftfoto af hedebrand
Krimi

Advarer om brandfare: 
Vær forsigtig derude

motorcyklist giver fuckfinger til politiet på motorvej
Krimi

Vanvid: Video viser

motorcykel med

300 km/t 

poltibiler og redningsmandskab arbejder vejkryds efter trafikulykke
Krimi

Cyklist ramt af lastvogn

ulf pilgaard sætter fodaftryk i cement
Kendte

Ulf Pilgaards sidste

fodaftryk 

Sundhed

Kongehusets

teenageprinsesse

fylder 14

lars løkke rasmussen i jakke og blå skjorte
Nyheder

Medvind til Løkke

i ny måling

Nyheder

Minister vil kigge

på udskældt

reservationskrav

mand i beskyttelsesdrag kigger i mikroskop
Corona

Bliv smittet igen

og tjen 40.000 kroner 

mus sidder på bagben
Sundhed

Spis ikke denne ost: 
Risiko for muselort

kvinde står foran bord til på pressemøde
Nyheder

Besvimede på pressemøde:

Jeg er i god bedring

udbrændt bil ligger på ladet af en lastbil
Krimi

Mistanke:

To mænd dræbt 
i selvkørende bil 

morten messerschmidt sidder i folketingssalen
Krimi

Morten Messerschmidt

tiltales for dokumentfalsk

SAS fly letter
Nyheder

Nu lempes rejsevejledninger

- ferierejser frarådes fortsat

cykel med barnestol kører forbi blomster på fortov
Krimi

21-årig kørte femårig

ihjel og stak af:

Jeg så dem ikke 

skuespillerne laura drasbæk og peter mygind poserer for kameraet
Film og TV

Mere Sommerdahl 
på vej 

Susan Astani og Christian Kjær hånd i hånd klædt i sort med alvorlige miner.
Kendte

Tvunget til at

sælge slot