Administration 

Coop klar med kæmpe plan: 40.000 ansatte får ny hverdag

Arkivfoto. (Foto: Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix/arkiv)

Coop Danmark vil nedbringe antallet af nedslidte medarbejdere og arbejdsulykker gennem en stor, international arbejdsmiljø-kampagne. Andre store, danske koncerner som Novo Nordisk og Lego er allerede med ombord.

Antallet af Coop-ansatte, der kommer galt af sted på jobbet, skal bringes betragteligt ned.

Det er målet for Coop Danmark, der netop har tilsluttet sig den internationale arbejdsmiljøkampagne, Version Zero, som har det erklærede mål at forebygge nedslidning og arbejdsulykker blandt medarbejderne. Det oplyser Coop i en pressemeddelelse.

Coop, der blandt andet har butikskæderne Fakta, SuperBrugsen og Kvickly under sig, vil som den første danske dagligvarevirksomhed bruge den internationale kampagne til at forbedre arbejdsmiljøet for medarbejderne i hele landet. Detailvirksomheden har 40.000 ansatte fordelt på 1.100 adresser i hele Danmark.

- Vi synes, Vision Zero er en god vision, og den passer rigtig godt på Coop, da vi arbejder strategisk med arbejdsmiljø i forvejen. Det er afgørende for os, at vores ansatte kan komme helskindet hjem fra arbejde, siger Thomas Hermann, arbejdsmiljøchef i Coop, til Avisen.dk.

Chefgangen skal være med

Hensigten med Version Zero, som den internationale sikkerhedsvirksomhed ISSA står bag, er at forplante en sikkerhedskultur i den enkelte virksomhed fra topledelse til den enkelte medarbejder på gulvet. Det skal ske ved, at man i større omfang investerer ressourcer i et godt arbejdsmiljø, og hvor man opsætter nogle mål for, hvordan man når derhen.

Så langt i processen er Coop Danmark dog ikke nået endnu, erkender Thomas Hermann.

- Vi har endnu ikke lagt os fast på, hvordan vi konkret vil nedbringe nedslidning og arbejdsulykker, men det er en proces, der er i gang. I november vil Coops Hovedarbejdsmiljøudvalg nedsætte en projektgruppe, der skal arbejde videre med det, siger han og slår fast:

- Siden 2011 har vi arbejdet strategisk med at sikre et godt arbejdsmiljø for vores ansatte, så vi får reduceret nedslidning og arbejdsulykker. Det vil vi fortsætte med i Vision Zero, hvor vi som noget nyt også involverer topledelsen i projektet. Ledelsen i de enkelte butikker gør det fint i forhold til at sikre de ansatte et godt arbejdsmiljø, men i topledelsen kan vi blive endnu bedre til arbejdsmiljøledelse.

Hvordan skal Karen, der arbejder som servicemedarbejder i Fakta mærke, at hun bliver mindre nedslidt med den nye vision?

- Det kommer heller ikke til at ske i morgen. Vision Zero er et strategisk fokus. Eksempelvis vil vi have større fokus på, hvad de varer, vi får ind i butikkerne, vejer, siger Thomas Hermann.

- I forbindelse med forarbejdet til denne beslutning har jeg været i kontakt med Arbejdsmarkedets Erhvervssikring for at se, hvor mange nedslidningssager vi er involveret i, og hvad de handler om. Mange af de anerkendte sager handlede faktisk om eksem-skader, som de ansatte får, når de vasker hænder mange gange i løbet af en arbejdsdag. Det var overraskende for os, da vi havde forestillet os, at de fleste sager handlede om butiksrøverier, løft af varer og ergonomi, lyder det fra Thomas Hermann.

Skyggetal

Hos HK Handel, der har mange butiksansatte blandt sine medlemmer, er man begejstret for Coop Danmarks nye tiltag. Det er selvom butiksansatte ligger relativt langt nede på listen over brancher, hvor der er flest anmeldte arbejdsulykker, viser en opgørelse fra Arbejdstilsynet fra 2017. Her ligger ansatte i byggeriet, slagteriarbejdere og politiet i top.

- Alle initiativer, der kan forbedre et sundt og sikkert arbejdsmiljø på arbejdsmarkedet er velkommen. Det er et spændende internationalt initiativ, der fokuserer på forebyggelses-tankegangen i forhold til arbejdsmiljøet. Det er ikke kun godt for den enkelte at mindske antallet af ulykker og forbedre arbejdsmiljøet, men også for en virksomheds økonomi. Høj medarbejdertilfredshed er også godt for kunderne, siger Merete Kaffka, arbejdsmiljøkonsulent i HK Handel.

Selvom detailbranchen ikke ligger i top over anmeldte arbejdsulykker, skal man tage tallene med et gran salt, lyder det fra arbejdsmiljøkonsulenten.

- Der er skyggetal, som en sådan opgørelse ikke har med. Der kan jo være sager, der ikke bliver anmeldt, og så er der jo også en del, eksempelvis de unge, der kun er i detailbranchen i kort tid, men som senere i deres karriere, kan få mén eller en arbejdsskade forårsaget af deres tid i en butik, forklarer Merete Kaffka.

Minister: - ikke acceptabelt 

Et ekspertudvalg, nedsat af regeringen, udkom i september med anbefalinger til en ny og forbedret arbejdsmiljøindsats på det danske arbejdsmarked. Udvalget blev nedsat efter, at en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) viste, at den hidtidige indsats ikke havde ført til ønskede resultater i forhold de politisk fastsatte 2020-mål på arbejdsmiljøområdet.

Da udvalget præsenterede sine anbefalinger udtalte beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) følgende:

- Vi skal passe godt på de cirka 2,8 millioner mennesker, der hver dag går på arbejde i Danmark. Det er dem, der får vores samfund til at hænge sammen, og de har selvsagt krav på et godt og trygt arbejdsmiljø. Desværre kan vi se, at stadig flere ansatte overbelastes fysisk og psykisk, og det er en uacceptabel udvikling. Derfor har jeg også set meget frem til at modtage udvalgets anbefalinger til, hvordan vi alle i fællesskab kan forbedre arbejdsmiljøet ude på landets arbejdspladser.

Foruden Coop Danmark har også store danske virksomheder som Novo Nordisk og Lego tilsluttet sig Vision Zero. 

Tanken bag Vision Zero

Alle ulykker er mulige at forebygge, hvis arbejdspladsen som en naturlig del af hverdagen har et fælles fokus på sikkerhed. Det er tankegangen bag Vision Zero, som er en strategi, som man blandt andet kan bruge til ulykkesforebyggelse. Nul ulykker skal ikke forstås som et absolut mål men som en proces eller rejse, der indebærer nye måder at tænke og arbejde med sikkerhed på.

Fire fokuspunkter, der fremmer Vision Zero:

1. Engagement: Både ledere og medarbejdere er engagerede og forpligtede på at efterleve den fælles vision om at skabe et sikkert og sundt arbejdsmiljø.

2. Kommunikation: Visionen skal fortælles på en måde, så det giver mening for alle på arbejdspladsen og samtidig er en naturlig del af hverdagen. 

3. Kultur: Medarbejderne opfatter, at lederne prioriterer sikkerhed i hverdagen - også under tidspres. Alle er med til at diskutere og tage beslutninger om arbejdsmiljøspørgsmål.

4. Læring: Man dækker ikke over fejl, men kan være åben og lære fra det skete. Der er mere fokus på, hvad der går godt, end hvad der går dårligt.

Kilde: Videncenter for Arbejdsmiljø

 

UDVID

Underholdning

Så blev det officielt: 

Stiller op for venstre

Nyheder

43 døde i brand

i indkøbscenter 

mand og kvinde
Kendte

Vild med dans-stjerne:

Ville tage sit eget liv

portræt af mand
Nyheder

Troels Lund:

Tager skarp afstand 

mænd bærer et lig
Nyheder

Hastemøde

om Gaza-dræbte

portræt af kvinde
Kendte

Ærlige Julie Zangenberg: Jeg har høj risiko for kræft

logo på retsbygning
Krimi

38-årig kvinde

fængslet for knivdrab 

mand og kvinde
Kendte

Bagedyst-stjerne

køber drømmeboligen

lastbil med krab
Nyheder

Navalnyjs team kan

ikke skaffe rustvogn 

portræt af kvinde
Kendte

Rosa Kildahl: Indfrier

afdød mands store drøm

mand og kvinde
Kendte

Stopper efter 16 år

tre mænd
Film og TV

The Julekalender: 

Bliver teaterforestilling

Nyheder

Gaza: 100 meldes dræbt 

ved uddeling af nødhjælp 

mand og kvinde
Kendte

Kærlighed ved første kig

skilt ved borup skole
Nyheder

Køge Kommune:

Hjælp af Kammeradvokaten

portræt af mand
Nyheder

Putin advarer om atomkrig 

blå blink
Krimi

Vi stjæler og stjæler

to mænd
Krimi

Erkender snyd 

for milliarder

Svensk blå blink
Nyheder

Tre dræbt i togulykke i Sverige

Kvinde smiler
Kendte

TV-værts vilde vægttab

En brandbil
Krimi

Usædvanligt uheld: Mand sad fast i støvsugeren

kartofler
Mad og drikke

Kom før dine venner: Tyvstart årets kartoffelhøst

En lille gul bil
Biler

Renault 5 genopstår

Øl på en hylde
Mad og drikke

Verdens største bryggeri buldrer derudaf

et par smiler
Kendte

Popstjerne vil i Folketinget

et mugshot af en mand
Krimi

Sidste ord inden henrettelse: Jeg er uskyldig

Guldsmykker en masse
Nyheder

Danskerne finder danefæ for formuer

En politibil
Krimi

Massiv kø på motorvej

en udenlandsk benzinstation
Nyheder

Skudårsfejl sætter benzinstandere ud af spil

Helikopter i luften
Krimi

Helikopterulykke:

Seks personer

bjærget – en død

Butiksfacade
Nyheder

Stor butikskæde går konkurs

Kaffe brygges
Sundhed

Ny forskning:

Derfor er kaffe sundt

Rulletrapper i storcenter
Krimi

Tumult i storcenter

Telia-skilt på facade
Nyheder

Snart er det slut med Telia

Hospital set ude fra
Kongelige

Norges kronprins

om kong Harald:

Formen er lidt bedre

Indgang til skole
Nyheder

TV2 erkender fejl

Skuespiller i Sopranoes
Kendte

Sopranos-stjerne på OnlyFans

Blå blink på politibil
Krimi

Kvinde kørte fra Kolding til København med kokain

Portræt af mand
Nyheder

Lasse lammet af konkurs

De to X Factor deltagere
Film og TV

X Factor-stjerne har

friet til kæresten

To marsvin gemmer sig.
Nyheder

Efterlod to marsvin

uden vand og mad:

Her er straffen

Fire mænd i en lille speedbåd
Debat

Søren Baastrup: Krager, Kødbyen og Cape Fear

Prins Harry sammenbidt i profil.
Nyheder

Prins Harry

taber retssag

Udrykning og afspærring på stedet
Krimi

Spædbarn mister livet

efter trafikulykke

Sofie Lassen-Kahlke holder solbriller i sin pande.
Kendte

Vild krimi-debut:

Solgt til filmselskab

Underholdning

Ny bog om

kongen skuffer

Fra OL
Sport

OL-sikkerhedsplaner

stjålet i tog

Nyheder

EU bør være forberedt på krig

Nyheder

EU bør være forberedt på krig

Rasmus Seebach og Julie Teglhus arm i arm foran en kirke.
Kendte

Rasmus Seebach

afslører kønnet

Hans hus
Nyheder

Finder 88 ulovlige

skydevåben hjemme

hos filmlegende

Jes Dorph-Petersen kigger ind i kameraet.
Kendte

Jes Dorph-Petersen

fyret igen

En dobbeltseng på et hotelværelse
Nyheder

Badehotel går

konkurs - igen

Apples logo
Nyheder

Apple kaster håndklædet

i ringen

kvinde smiler
Kendte

Cecilie Hother

flasher brysterne

par poserer
Kongelige

Kongeligt dødsfald:

Blev kun 45 år 

sanger på scenen
Kendte

Dansk stjerne: Skammer

sig over X Factor-fortid

sanger på scenen
Kendte

Dansk stjerne: Skammer

sig over X Factor-fortid

bil kører på vej
Krimi

31 bilister snuppet

i fartkontrol:

Slipper for bøde

mand smiler
Kendte

Rasmus Seebach

misbrugt 

politi til stede på vej
Krimi

61-årig død i frontalt

sammenstød 

kong harald går
Kongelige

Kongen indlagt

i Malyasia 

abe i indhegning
Dyreliv

Zoo bekymret:

Abe på fri fod

røg på havn
Krimi

Isbryder i brand 

telefon med app
Nyheder

Fraråder køb hos

Temu 

Peter Ingemann på den røde løber
Kendte

Peter Ingemann på

jagt efter kvinde

En radiator
Nyheder

Så mange husstande

har ikke råd til varme

En politibil set fra siden. Den er hvid med blå skrift.
Krimi

21-årig ville dræbe

14 personer

Keld og Hilda med alvorlige miner på vej til begravelsen
Kendte

Keld og Hilda sætter

huset til salg 

Et vækkeur
Nyheder

Flere fridage kan

mindske sygedage

Et vækkeur
Nyheder

Flere fridage kan

mindske sygedage

Sport

Landsholdsspiller

er i respirator

En mand med en spændt bue
Film og TV

Hård ændring i

"Alene i vildmarken"

En mand med en spændt bue
Film og TV

Hård ændring i

"Alene i vildmarken"

Camilla Ottesen i hvidt outfit.
Kendte

Camilla Ottesen

nyder singlelivet

efter skilsmisse

En tigerunger ligger i halm.
Dyreliv

Tigerunge født i Zoo

- første gang i ni år

Emil Midé på havet
Kendte

Emil Midé undersøger

drømmen om et andet liv

Albert Einstein College udefra
Nyheder

Enkefrue donerer

7 milliarder

Taylor Swift på scenen
Kendte

Taylor Swifts far

beskyldes for vold

ulykkessted
Krimi

Påkørt af grisetransport:

Ægtepar i kritisk tilstand