VORES VALG Tre uger med penge, efterløn og betalingsring
Ministrene - her transportminister Hans Christian Schmidt - blev samlet i Statsministeriet fredag morgen, inden Lars Løkke klokken 11 i dag udskriver valget.
Foto: Polfoto/Jens Dresling
Den økonomiske krise og fremtidens velfærd kommer til at være de dominerende emner i valgkampen, siger to eksperter.

Danskerne til valg. Efter måneders optakt udskriver statsminister Lars Løkke Rasmussen i dag kl. 11 folketingsvalg.

Ifølge flere medier bliver valgdatoen torsdag 15. september 2011.

Det blive en valgkamp, hvor regeringen er bagud på point. I mere end et år har rød blok ført i meningsmålingerne.

De næste tre ugers valgkamp kommer mest af alt til at dreje sig om den skrantende økonomi og de udfordringer, økonomien skaber for velfærden.

Det vurderer de valgforskere, Avisen.dk har talt med.

Hvor valgkampen i eksempelvis 2001 blandt andet handlede om flygtninge og indvandrere, kommer denne valgkamp til at handle om økonomi og nære velfærdsområder som sygehuse, ældrepleje og daginstitutioner.

Et pengevalg

”Det bliver et pengevalg,” siger Christian Elmelund-Præstekjær, adjunkt ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet.

Han vurderer, at det er økonomien, der ligger vælgerne mest på sinde. Derfor vil politikerne også lade valget handle om det, siger han.

”Det bliver sandsynligvis økonomien, efterlønnen og velfærdsstaten generelt, valget kommer til at handle om,” siger Christian Elmelund-Præstekjær.

Han forklarer, at økonomi og velfærd er de mest presserende emner i en krisetid, og at der ikke bliver tid til ”overskudsemner” som fx indvandrere eller retspolitik, som hvis det var en opgangstid.

Økonomi på dagsordenen

Samme vurdering lyder fra ekstern lektor ved Roskilde Universitet Rasmus Jønsson. Han forventer, at valget kommer til at handle om efterlønnen og fremtidens økonomiske udfordringer.

”Det bliver en valgkamp med sindssygt mange forskellige temaer, fordi der er mange forskellige aktører med forskellige dagsordener. Men den fælles dagsorden vil være domineret af økonomien,” siger han.[pagebreak]
Spørgsmålet er så, om det er rød eller blå blok, der vil have fordel af, at valget kommer til at handle om økonomien.

Ved magten gennem krisen

Historisk set har opfattelsen blandt vælgerne været, at det er Venstre og Konservative, der er bedst til at føre en ansvarlig økonomisk politik.

”Men det kommer ikke nødvendigvis til at gøre sig gældende denne gang, for blå blok har været ved magten i 10 år og gennem krisen,” siger Rasmus Jønsson.

Den opfattelse bekræfter Christian Elmelund-Præstekjær. Han tilføjer, at opfattelsen blandt nogle vælgere er, at krisen er kommer udefra, og at regeringen ikke kan holdes ansvarlig, mens andre vælgere er af den opfattelse, at regeringen selv har en del af ansvaret for den økonomiske krise.