Træt dansk pirat-gidsel har det godt
Danske Poul Hagen Thisted og amerikanske Jessica Buchanan er begge afkræftede, efter somaliske pirater har holdt dem fanget i 92 dage, fortæller deres arbejdsgiver. Foto: DAnsk Flygtningehjælp
Danske Poul Hagen Thisted og amerikanske Jessica Buchanan skal nu støttes mest muligt, fortæller Dansk Flygtningehjælp.

De to gidsler, danske Poul Hagen Thisted og amerikanske Jessica Buchanan, har det efter omstændighederne godt.

De befinder sig lige nu i det afrikanske land Djibouti. Begge af de to humanitære nødhjælpsarbejdere har talt med deres familier, og nu handler det om, at de skal have gang i deres liv igen.

Det fortæller chefen for Dansk Flygtningehjælps internationale afdeling, Ann Mary Olsen, onsdag på et pressemøde.

Familierne, som flygtningehjælpen har talt med, var meget lykkelige, da de i morges blev ringet op med nyheden om, at deres kære er blevet befriet.

"Jessica Buchanan var syg under opholdet hos piraterne, men vi glæder os over, at vi i dag har hørt, at hun ikke er mere syg, end at hun ikke skal indlægges på hospitalet," siger Ann Mary Olsen, der endnu ikke har haft personlig kontakt med Poul Hagen Thisted.

"Nu skal de hurtigst muligt have mulighed for at møde deres familier, men hvordan og hvornår ved vi endnu ikke," fortæller hun.

Gidslerne, der begge arbejder for Dansk Flygtningehjælps minerydningsafdeling, blev natten til onsdag befriet efter tre måneders tilfangetagelse i Somalia.

Her har somaliske pirater siden 25. oktober sidste år holdt dem fanget i 92 dage. De blev befriet af amerikanske elitesoldater i helikoptere, og der var ildkamp i forbindelse med befrielsen.

Begge gidsler slap uskadt og er nu bragt i sikkerhed. Familierne og de to gidsler er lettet, lyder det fra Ann Mary Olsen.

"Vi havde armene over hovedet, da vi fik nyheden i morges. Det er en glædens dag hos os og naturligvis for familierne," lyder det fra generalsekretær Andreas Kamm.

Han forklarer, at det danske gidsel er afkræftet og træt, men der er dog ikke forlydner om, at der skulle være sket overgreb under tilfangetagen.

Der er ikke aktuelle planer om, at Dansk Flygtningehjælp vil fortsætte deres arbejde i det område, hvor de to medarbejdere blev fanget, da man endnu ikke kan tage ansvar for sikkerheden.