Gidslerne flyver hjem nu
Somaliske pirater har holdt en dansk familie fanget siden februar. De er nu på vej hjem til Danmark. Foto: Spain's Defense Ministry / POLFOTO
De syv danske gidsler er på vej hjem til Danmark nu, efter de er blevet løsladt fra et halvt års fangenskab.

Efter mere end seks måneders fangenskab hos somaliske pirater er den danske familie og deres to gaster nu på vej hjem til Danmark.

"Efter piraterne har frigivet dem, er de blevet bragt i sikkerhed, og nu er de ombord på et fly med kurs mod Danmark - på vej hjem," oplyser Charlotte Slente, chef for Udenrigsministeriets Borgerservice, til Newspaq.

Gidslerne er blevet tjekket af en læge, der har vurderet deres fysiske tilstand efter de mange hårde måneder.

"De har det efter omstændighederne godt, men det er jo nogle vanskelige måneder, de har været igennem," siger Slente.

En anden snak er, hvordan de syv menneskers mentale tilstand ser ud. Det er endnu uvist, hvordan de præcist har reageret på deres løsladelse, og hvilken psykisk tilstand de er i. Sikkert er det dog, at de får brug for hjælp.

Den hjælp vil stå klar i form af tilbud om psykologbistand, når de kommer hjem, oplyser Borgerservice.

Det er tidligere i dag kommet frem, at danskerne blev løsladt for en løsesum på 15 millioner kroner. Beløbet kan Charlotte Slente dog hverken be- eller afkræfte. Det er de pårørende selv, der har skaffet løsepengene.

"Den danske stat forhandler af princip ikke med pirater. Den kontakt, der har været til piraterne, er blevet varetaget af de pårørende til de syv nu frigivne danskere. Så derfor har vi ingen oplysninger, vi kan dele om løsesumsspørgsmålet og den forhandling, der er fundet sted," understreger Slente.

De pårørende har fået hjælp til forhandlingerne af et privat sikkerhedsfirma.

Familien på to forældre og tre børn, samt de to gaster, har været gidsler siden 24. februar, hvor de blev kapret af pirater i farvandet ud for Afrikas Horn.