Pirater fik 15 millioner for dansk familie
Pirater i farvandet ud for Afrikas Horn. arkivbillede. Foto: Spain's Defense Ministry / POLFOTO
Der er givet 15 millioner kroner i løsesum for den danske familie, som har været gidsler hos pirater siden 24. februar i år.

Det har kostet 15 millioner, at få løsladt den danske familie og deres to besætningsmedlemmer, der har været fanget af pirater siden 24. februar.

"Vi har modtaget tre millioner dollars i løsesum tirsdag eftermiddag," siger en pirat, der kalder sig Hussein, til det internationale nyhedsbureau Reuters.

Dermed er piraternes krav næsten halveret fra tidligere. Prisen for familiens frigivelse har været svingende, men det laveste beløb har indtil nu være 26 millioner kroner.

"Piraterne har erkendt, at det er private, som ikke har den danske stat i ryggen. Så de har modtaget den løsesum, de nu engang har modtaget. Et af de store problemer for pirater er netop at finde ud af, hvad er prisen på de gidsler, de har taget," forklarer Lars Bangert Struwe, der er forsker på Center for Militære Studier, Københavns Universitet, til Newspaq.

Han mener, at processen omkring gidselforhandlingen umiddelbart er foregået fornuftigt.

"Hele forhandlingsforløbet virker til, at det er blevet håndteret ordentligt, sådan at gidslerne er blevet frigivet. Det har taget tid fordi, det har været private, der ikke har samme muligheder forsikringsmæsssigt og sikkerhedsfirmamæssigt, som et rederi har. Så det er gået sin, desværre, stille gang, men det er gået," siger Lars Bangert Struwe.

Gidslerne består af en familie på en far og en mor, samt deres tre børn og derudover to besætningsmedlemmer.

De blev taget af pirater, da de under en jordomsejling bevægede sig ind på de farlige farvande ud for Afrikas Horn.