Er dit hus nedslidt? Denne kommune giver dig ny bolig
Lemvig Kommuner giver borgere i faldefærdige huse nye og bedre boliger.

Lemvig Kommune har gennem de seneste fire år tilbudt beboere i dårlige, slidte huse genhusning i bedre huse.

- Alt i alt vil jeg sige, at det er en win-win, siger Jørgen Nørby, formand for teknik- og miljøudvalget i Lemvig Kommune (V) til DR P4 Midt & Vest.

Beboerne får en bedre bolig, og kommunen kan slippe af med nedslidte huse, der ofte bliver udlejet af boligspekulanter. I tilgift giver det kommunen færre sundhedsudgifter, når beboerne slipper for mug, skimmel og kulde, fortæller han.

- Men dem, der har haft boligerne og lejer dem ud til en høj husleje, tror jeg ikke roser kommunen, siger Jørgen Nørby.

En boligsocial medarbejder, Lene Nordborg, har gennem alle år været koordinator og kan selv finde på at opsøge borgerne for at tilbyde dem noget bedre at bo i.

I andre tilfælde er det andre medarbejdere i kommunen, der giver et tip om, at nogen bor i en saneringsmoden bolig - det vil sige, at den enten skal rives ned eller renoveres massivt.

Ifølge en rapport om forsøget er 100 huse revet ned i Lemvig Kommune som et led i ordningen og yderligere 15 er på vej mod nedrivning.

I alt har kommunen givet genhusning til beboerne i 30 huse, og de har altså fået en bedre og mere sund bolig ud af det.

Jørgen Nørby er overbevist om, at modellen kan bruges i en række andre kommuner, hvor man døjer med dårlige og nedrivningsmodne huse - især på landet.

- Jeg kan kun anbefale, man tager fat på det og får de huse, som simpelthen ikke egner sig til menneskebolig, fjernet fra jordens overflade, siger han til DR P4 Midt & Vest.

http://www.dr.dk/nyheder/regionale/midtvest/kommune-tilbyder-folk-i-faldefaerdige-huse-en-ny-bolig-det-er-win-win

via Listen To News