Terrorister rejser til udlandet og træner
Rester af en bygning fra en terror-bombe i Pakistan, hvor "en del" bosiddende i Danmark har fået træning i bomber. Foto: Scanpix/Reuters
De internationale terrornetværk er svækkede, men terrortruslen mod Danmark udgøres i stigende grad af personer, der træner i udlandet.

Flere personer, der ellers bor i Danmark, har fået terror-træning i Pakistan.

Det vurderer Politiets Efterretningstjeneste, PET, som i dag har udsendt en ny vurdering af sikkerheden for Danmark og danskerne.

"En del personer, som er bosiddende i Danmark, er rejst til konfliktzoner i primært Somalia og Pakistan med henblik på at modtage militant træning eller deltage i kamphandlinger mod bl.a. international militær tilstedeværelse og de lokale myndigheder," skriver PET.

Billedet om solo-terroristen, der rejser ud for at træne til angreb på Danmark, overrasker ikke en ekspert i islamisering.

"Det er noget, man har set i flere år nu. Folk rejser til for eksempel Pakistan og Afghanistan for at træne med våben til terroraktioner, som de vil udføre i Danmark," siger ekspert i terror og radikalisering, professor Mehdi Mozaffari fra Aarhus Universitet, til Newspaq.

PET skriver dog ikke noget om, hvorvidt nogle af de terror-trænede personer er vendt tilbage til Danmark. Men ifølge efterretningtjeneste har personerne viljen til at tage kampen med tilbage til Danmark.

"Det er muligt, at nogle af disse personer vil vende tilbage til Danmark og bruge deres færdigheder til at deltage i terrorrelaterede aktiviteter rettet mod danske interesser," skriver PET.

Eksempler på solo-terroristen, der vil ramme mål i Danmark, er i de senere år set i sagerne med den etbenede bombemand Lors Dukaiev og somalieren, der forsøgte at dræbe Muhammentegneren Kurt Westergaard.

Mehdi Mozaffari slår fast, at terrornetværk som al-Qaeda er svækket i de senere år. Derfor er terrortruslen fra enkeltpersoner en stigende tendens.

"Vi ved ikke, hvad der gør, at disse personer bliver radikaliseret, men de er alene om deres terror og ikke tilknyttet terrorgrupperinger. De bliver radikaliseret i Danmark, men rejser så ud med planer om senere at vende tilbage," siger Mehdi Mozaffari.

Selvom personer i Danmark med ekstremistiske synspunkter, som har terror-trænet i Pakistand, er nogle af de farligste for et samfund ifølge retsordfører Ole Hækkerup (S), så vil han ikke umiddelbart smide dem ud af landet eller nægte dem indrejse.

"Er det ikke mærkeligt, at vi ikke kan tvinge dem ud, før vi har haft dem forbi en dommer, men det er det, som gør, at vi er demokrater, og de ikke er," siger Ole Hækkerup til Newspaq.

PET slår i vurderingen fast, at solo-terrorisme også kan forekomme fra enkeltpersoner fra det højreekstreme miljø. Personer kan blive inspireret af den norske terrorist Anders Breivik, der alene stod bag drabene på 77 personer.