Administration 

Taxamanden: Politikerne samler ikke vælgerne - de spreder dem

Afstanden mellem vælgerne og politikerne på Christiansborg er blevet større, mener Taxamanden.

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

” … Efter en samler kommer en spreder …”, sagde kunden i vogn 2282 og grinede i det skæg, han ikke har.

PÅ DEN længere tur talte vi om den nye miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, der i den grad satte fut i fejemøget mindre end et døgn efter sin tiltrædelse.

Miljøordføreren fra de radikale, tidligere SF-minister på feltet – og ikke mindst medlem af den berømte Auken-klan i dansk politik, Ida Auken, modtog Esben Lunde med en ganske gængs bemærkning om , at  ” … Det virker, som om vi har fået en minister, der er omend muligt mere ligeglad med miljøet, og det ærgrer mig selvføligelig …”. Bemærkningen faldt, da den nytiltrådte Lunde Larsen slog fast, at der ikke ville komme nogen tillægsaftale til den nye landbrugslovgivning, der tillader større udledning af kvælstof via gødningen. Det undrer nu ikke Taxamanden og mange andre. Tillægsaftalen havde slet ikke til hensigt at beskytte miljøet. Den skulle blødgøre de konservative for at beskytte den tidligere minister Kjer Hansen. Og den taktik røg som bekendt ud med gylle-vandet, da Kjer måtte gå.

Den nydelige minister, der på tryk og i levende billeder ligner en pæn ung mand, gik hjem og eksploderede på Facebook med et hvidglædende opslag:

”  at endnu en Auken er kørt ud på et sidespor af vælgerne og dermed ikke længere kan blamere sig med sine gratis og selvgode politisk korrekte holdninger på bekostning af alle de tusindvis af danskere, der bor i ProduktionsDanmark … ”

”Endnu ”en Auken”.

DEN AKADEMISKE, velklædte og nydelige minister Lunde Larsen kunne bare ikke skjule den indelukkede vrede over især afdøde socialdemokratiske miljøminister Svend Auken, som mere end nogen anden var bagmand til miljøpolitikken i Danmark de sidste årtier.

Og så havde vi IGEN balladen fra en regering, der ganske rigtigt ikke selv er til at få ud på et sidespor. Venstre står historisk helt elendigt blandt vælgerne – efter et kæmpe nederlag til både partiet formanden og hans hektiske hjælpere ved sidste Folketingsvalg.

Men magten – den slipper de ikke, de selvudnævnte repræsentanter for den nye kliché  - PRODUKTIONSDANMARK. Sprogforførerne øver sig på at være lige så dygtige til at sprede propaganda som bønderne er til at sprede gylle.

OG SÅ var den der igen, den som min taxikunde havde bidt sig fast i – den med at sprede frem for at samle. Vi skal beskytte landbruget for beskæftigelsens og Danmarks skyld. Halleluja og smæk med klaphattene. Men der er tale om et VI og et DE. De der inde i København, der bare sidder på magten og bestemmer det hele uden at kende den virkelige verden. Og så os herude i produktionen, der forsøge at skaffe føde på bordet.

Det er et aktuelt historisk paradoks, at vore parlamentarikere og ikke mindst vores regering på papiret er mere uddannede og dannede mennesker. OK, nogle af dem som den nye uddannelsesminister, Ulla Tørnæs blev aldrig helt færdige med deres uddannelse, men det er dybest set ligegyldigt. Det er måske lidt hyklerisk i forhold til tidsåndens krav om hurtig gennemførsel fra de unge i dag. Men Ulla er såmænd meget klogere end mange akademikere. Nej det paradoksale er, at denne dygtighed og klogskab i den herskende politiske generation i højere og højere grad er en individualistisk præstation end en folkelig ambition. De gør sig upopulære på stribe udenfor den kreds, hvor de vælges og har deres gang. Og det er langt fra kun et Venstre-problem. Sandt for dyden gik det også råt for sig i tidligere regering, hvor det lykkedes finansminister Corydon at gøre sig så upopulær udenfor rækkerne af embedsmænd og den politologiske magtelite, støde titusindvis og atter titusindvis af kernevælgere fra sig og den daværende regerings partier – og så at slutte projektet med ikke at blive genvalgt.

Gennem Taxamandens 60-årige briller mindes jeg politikere, som helt grundlæggende havde forstået den klassiske tre-deling af magten: Den lovgivende, den dømmende og den udøvende. Gamle Montesquieu havde jo en hensigt, da han tænkte tankerne for 300 år siden. I den sammenhæng var den udøvende magt – parlamentet og dens embedsmænd – al folkets. De politiske slåskampe skulle foregå i parlamentet.

PÅ PERSONLIGHEDSPLANET har nyere historie gode eksempler på den slags profiler: Mest nævnt de sidste år - Poul Schlüter, som i 11 år med stor dygtighed navigerede gennem kriser i samfund og politik og selv sagde, at han ” … ikke var så konservativ, så det gjorde noget …” Og selv om regeringerne Anker Jørgensen ikke var succesfulde i den økonomiske politik, havde den lille trinde mand fra lejligheden i Sydhavnskvarteret i København en god forankring i folket. Også i mit borgerlige hjem, hvor min konservative far havde respekt for mandens menneskelige og folkelige egenskaber og min mor – vist-nok-engang – kom til at stemme på ham for hans sociale hensyn og tænkning.

Her trykker skoen ikke for profiler som Løkke – eller Espen Lunde Larsen. Ikke i den almindelige offentlighed. Ikke endnu i hver fald, trods al nydeligheden og det venlige smil.

Med fare for at få en hel generation på nakken, kan jeg ikke lade være med at se det tydelige genskin af individualitetens dyrkelse siden forældregenerationen måtte slippe 60’ernes fællesskabs-kultur og de store bevægelsers brydningstider i 70’erne.

DER ER tale om den uddannelsesmæssigt og materielt mest privilegerede generation nogensinde. Det kan godt være at Espen Lunde kommer direkte ud af bondemiljøet, som i sin tid skabte det folkelige Venstre. Men embedseksaminer, PH-afhandlinger og partiarbejde siden manden fik dun på overlæben har for længst trukket ham ud af bondestandens og op i en anden klasse. Der er måske tale om masser og mere kvælstof på marken – men hænderne er bløde og sirlige og dufter ikke af ammoniak. Og generationen har hele vejen igennem været året af forældrenes støtte og ros.

Ingen alvorlige forhindringer på deres målbevidste og stimulerede vej på vej mod deres ønskemål.

Ingen slaver på stridsvognen, der har talt dem ned fra deres arrogance.

MED FÆDRE og mødre, der hele tiden har bekræftet dem i, hvor dygtige de er.

Måske er afstanden mellem den nydelige og slipsede optræden og den giftige dialogform blot en uundgåelig konsekvens af individ-dyrkelsen?

For i en sådan solistisk verden er det ret ligegyldigt om man samler eller spreder. Her hersker først og fremmest - J E G!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Vinderne af Dansk Melodi Grand Prix
Underholdning

Fyr & Flamme vinder Dansk Melodi Grand Prix

Portræt Theresa Scavenius
Nyheder

Tidligere Alternativet-profil starter nyt parti

Harry og Meghan interviewes af Oprah
Kongelige

Harry og Meghan:

Så dyrt er interviewet

pengesedler og mønter
Nyheder

Professor: Coronakrisen vil koste hver borger 90.000 kroner

Kro hejses ind i Tivoli
Nyheder

BILLEDSERIE: Ny færgekro hejses ind i Tivoli i 34 dele

Brand i gavl på villa.
Nyheder

Voldsom brand i villa

Lottokuponer
Helt vildt

Vinder milliongevinst – og forærer masser af penge væk

Mand podes med vatpind i næsen
Nyheder

Færre end 400 smittede på 21 timer

skib i horisonten ser ud til at svæve over vandet
Helt vildt

Fotograf fanger

“flyvende” skib 

Hånd med handske holder ved vaccineglas
Nyheder

En halv million danskere

har nu fået et stik

hjemmetest til corona ligger på kassebånd
Nyheder

Aldi i Tyskland

sælger coronatest

skuespilleren nicholas cage går sammen med sin kæreste
Kendte

Stjerne gift for

femte gang 

to små hvis-sorte robotter står på gulv
Nyheder

Pelsede robotter skal

ud på danske plejehjem

folk på scenen i royal arena under dansk melodi grand prix i 2020
Nyheder

Dagens afstemning:
Skal du se Melodi

Grand Prix?

person sidder med tablet
Nyheder

Skamroser Danmark:

I er verdensklasse

x-factor deltageren hiba bryder sammen på scenen
Underholdning

Færdig i X Factor:

Det var et mareridt

villa set udefra
Livsstil

Cykel-legende

sælger luksusvillaen 

der sprøjtes konfetti i royal arena
Underholdning

Før Melodi Grand Prix:

Seere og bookmakere

dybt uenige 

et boeing 737 Max fly holder på landingsbane
Krimi

Problemramt Boeing-fly

fik motorproblemer 

Politi og beredskab ved søen sammen med to kajakroere.
Krimi

Kajakroere finder

lig i Brabrand Sø

Brødrene Olsen på en trappesten. Jørgen har armen rundt om Noller.
Kendte

Mor kunne bedre

lide Noller

En del af den fundne sølvskat, der består af forskellige smykker og andre effekter. Fotograferet på et hvidt klæde på et bord.
Nyheder

Sølvskat fundet

begravet i skov

– ejeren efterlyses

Nyheder

Vil øge tempo

forhandling

om festivalerne

Prins Harry med en alvorlig mine på det, der ligner et pressemøde.
Kongelige

Vil hellere se ”The Crown”

end læse aviser

Et billede af døren på et af landets jobcentre.
Nyheder

Antallet af langtidsledige

slår kedelig rekord

En politibil med udrykning kører på en vej.
Krimi

Kvinde efterlyst:

Kørte 2-årig ned

og stak af

To tegnede kaniner - den ene sexet den anden knap så meget
Film og TV

Nye tider:

Lola Bunny gjort mindre

sexet i ny tegnefilm

En smilende Ulf Pilgaard
Kendte

Ulf Pilgaard

afslører alt 

Tre Corona-øl
Mad og drikke

Nye indkøbsvaner:

Mundbind, mel og Corona-øl

En udslået seng fra et skab
Livsstil

Køb verdens

værste seng

Et tugthus
Krimi

Hel narkoorganisation fældet

- idømt 108 års fængsel 

Mette F i en orange jakke
Corona

Dagens spørgsmål:

Er Mette F. for egenrådig

En gråskægget og gråhåret mand
Krimi

Mand arresteret for to kvindemord

næsten 40 år efter

Nyheder

Radikale undrer sig over

regeringens vaccine-aftaler

En asteroide med ild i på vej mod Jorden
Helt vildt

Kæmpe asteroide flyver

forbi Jorden –

og du kan se den

En ruinagtig bygning med menensker foran i Rom
Rejser

Kejser Augustus' glemte mausoleum

er blevet genfødt

røg står ud af brændende lejlighed
Krimi

Lejlighedskompleks brændte  -

19-årig død

En skov med mørke træer
Nyheder

Sol i dag –

skyet i weekenden

mads mikkelsen med smil på læben
Kendte

Mads Mikkelsen om

verdensstjerne:

Hvem er hun?

krokodille under vand
Helt vildt

Jagten er gået ind:

Krokodiller i masseflugt

viaplay logo
TV/Streaming

Ekspert: Viaplay

kan blive den

store taber

Markus Grigo, Joakim Ingversen og Katrine Foged står med en kage
Film og TV

Småkager til folket:

Bagedysten vender tilbage

kystlinje i new zealand med bølger på havet
Nyheder

Kraftige jordskælv

udløser tsunami-varsel:

Kom væk! 

prins harry og megan markle vinker og smiler
Kongelige

Meghan beskylder

kongehus for at

sprede løgne

advarselsklit om fugleinfluenza med med påskriften zone
Sundhed

Fugleinfluenza fundet

to steder i landet

Mette Frederiksen taler i folketingssalen
Corona

Engell: Mette F. har fat

i den lange ende 

billede af Hiba, Nicoline og Lucca
Film og TV

Her er taberne af

X Factor fredag

billede af prins Philip
Kongelige

Prins Philip har været gennem vellykket operation

billede af turister på dansk strand
Corona

Sværm af tyske turister er på vej

billede af politibil
Krimi

Brutalt: Skød nordjyde og smed ham på brændende bål

gadebillede af Nazarethkirke
Livsstil

Vild bolig: Køb en kirke og få bryghus som nabo

billede af de seks "venner"
Film og TV

Så er "Venner"

klar til optagelse

billede af Salling butterchicken
Nyheder

Flere fødevarer kaldes tilbage - fare for din sundhed

billede af Vilson Ferati
Kendte

X Factor-Vilson:

Jeg får scorereplikker

i indbakken

billede af Zoologisk Have i København
Corona

Zoologiske haver genåbner - krav om coronatest

Christian Kjær med slips og jakke
Kendte

Christian Kjær skal være oldefar

Prinsesserne Elena og Cristina
Kongelige

Vaccine-skandale:

Prinsesser sprang køen over

billede af SpaceX-raket
Nyheder

For tredje gang i træk: SpaceX-raket eksploderer 

Mette Frederiksen portræt
Nyheder

Topdiplomat:

Mette Frederiksen

lader palæstinensere dø

Yusaku Maezawa med rumhjelm
Rejser

Milliardærs vilde tilbud:

Hvem vil med mig til månen?

politibiler holder på gaden
Nyheder

Svensk politi efterforsker angreb som terror

Gary oldman med solbriller
Kendte

Tørlagt superstjerne:

Jeg svedte vodka

Skilt til Østre Landsret
Krimi

Forgiftede ekskone med kakao og stak hende med kniv

billede af Felix
Underholdning

Prins Felix skal i militæret

Magnus Heunicke portræt
Nyheder

Brasiliansk variant fundet i Danmark

Indgang til badehotel.
Rejser

Badehotel konkurs

Dronningen vinker fra balkon
Kongelige

Dronningens fødselsdag udskydes – igen

En ulv i en skov
Dyreliv

Ulv har ædt af

nyfødt kalv i Nordjylland

Alec Baldwin og fru Hilaria på den røde løber
Kendte

Alec Baldwin blev far

to gange på 6 måneder 

En Jysk-butik
Nyheder

Jysk overvåger ansatte

ved toiletbesøg

Et cockpit og en kat
Helt vildt

Arrig kat angreb piloter

– passagerfly måtte vende om

3 hvidløg på et bord
Mad og drikke

Hvidløgsånde –

sådan minimerer du den

Krimi

Fusk med hjælpepakker

løber op i 87 millioner kroner

4 skuespillere fra Dollars
Film og TV

Dollars-stjerne er død

8 personer heriblandt skuespillere stiller op til et portrætbillede
Kendte

Jeanette Ottesen og Manu Sareen

springer ud som skuespillere 

En kæmpe lastbil har vædret en SUV
Krimi

13 dræbt i overfyldt

SUV i Californien

Kokken Jesper Vollmer læner sig op ad et køkkenbord.
Kendte

Jesper Vollmer:

Havde brug for

pauser fra prinsen

Lars Lække Rasmussen fotograferet i Folketingssalen med et kæmpe, snedigt smil.
Nyheder

Lars Løkke Rasmussen:

Spotpris på lejelejlighed

Dolly Parton med sort mundbind får en vaccine
Kendte

Dolly Parton bryder ud i vaccinesang

inden sit første skud

Nyheder

Færre kræftscreeninger

bekymrer minister