Administration 

Taxamanden: "Politikerne er på vild flugt tilbage til fortiden"

De politiske budskaber er gamle travere med en lidt nyere rytme, mener Taxamanden.

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

MIN GODE ven og læremester i sprog, professor emeritus Peter Harms Larsen har en idé om, at kreativitet og kunstskabelse er et produkt af personlighed og modstand. Sjovt nok kan den påstand gå rent ind hos både konservative, liberalister og hos de rødeste marxister. I den ene ende af skalaen er modstand en ”lutring” – man bliver tvunget til at tage sig sammen, når man har noget at slås mod. I den anden ende er den tænkning, at al udvikling er resultatet af en kamp mellem den beroende magt og den nye befriende – klassekamp!

Jeg tænker på Peter, mens det ikke ligefrem kommer væltende ud med ideer. Jeg synes ellers, jeg kan få øje på modstanden lige nu. Sådan helt konkret, mens jeg skriver disse ord og sidder halvskævt ved skrivebordet med højre ben hævet på en omvendt papirkurv. Jeg har brækket anklen og fået tilkendt halvanden måned på noget, der økonomisk ligner vand og brød – sygedagpenge.

Er jeg blevet venstreorienteret af at møde menigmands levevilkår?

Tjaaaae!

MEN DET skyldes i givet fald OGSÅ, at politikerne er på vild flugt tilbage til et fortidigt samfundssyn, en hang il at putte sig privat-universet, dyrke nationalismen - og så det der stædige opgør med den røde fare, selv om faren for længst er forduftet.  En veninde af mig, Malene Trock Hempler, som er filosof og debattør, blev stoppet af en bekendt – en kendt dansk, borgerlig politiker med denne kommentar: ”Hvor er du dog blevet rød!”. Hun svarede – og du er blevet meget blå. "Du mener sort", sagde han (Manden har humor!).

Der er jo det sande i episoden, at værdierne skrider. Flytter sig som de hurtigst smeltende gletsjere, mens personerne næsten ikke kan følge med. For lidt siden var velfærdssamfundet et mål, en vision, en  guldmedalje i det politiske håndværk. I dag er velfærdssamfundet en overmodig omgang med vore ressourcer og noget, der skal skæres i og konkurrencestaten er Gud.

Selv er jeg ikke marxist og har aldrig været det. Jeg mener ikke, at staten skal eje produktionsmidlerne eller at kapitalismen skal smadres for at vi alle skal rykke sammen i kollektiver. I mit univers må man gerne være millionær, gå med høj hat og nyde det.

JEG MENER såmænd ”bare”, at kapitalismen skal holdes i ørerne og at vi skal tage vare på dem, der har det hårdest, lokalt, nationalt og globalt. Men jeg må nok konstatere, at danske værdier er i så hurtigt skred mod højre, at hvis man sætter sig i socialliberal lotusstilling om mandagen, holder på sine faste principper ugen igennem – så skulle der være en god chance for at være venstreorienteret inden weekenden er omme.

Er det så fordi det ultra-blå Danmark har fundet på noget nyt?

Overhovedet ikke.

”Danske arbejdere er for dyre”.  Gennem hele arbejderbevægelsens historie har det budskab lydt, at lønomkostningerne er for høje. Joachim B. ligner en potentiel nobelpristager i økonomi, når han optræder som de dovne danskeres revser – og gentager en gammel sang i en lidt nyere rytme. Men det er et genvalgs-show - ikke politisk innovation.

Joachim B er i det mindste en ret god gøgler.

Rigtigt pinligt bliver det, når mere trænede politikere tager synsvinkler op, som er så lagrede, at skimmelsvampen kan duftes gennem fladskærmen.

ET PAR uger efter landbrugsforliget, kom Venstres gruppeformand Søren Gade i et Berlingske-interview med en kommentar, som ikke lod nogen tvivl om, hvor højt oppe i Mester Jakel en spindoktors hånd kan komme.

” Bermudatrekanten – det vil sige området omkring Rådhuspladsen, Danmarks Radio og Frederiksberg – bekymrer sig sikkert ikke meget om fødevareklyngen …”

For det første siger manden noget vrøvl.

Den kulturelle ”Bermudatrekant” omfatter ikke geografi, men er den borgerlige konspirationstanke om det usynlige magtfællesskab mellem Politiken, DR og Gyldendal. Gade har været helt inde i bunden af pulterkammeret for at finde et udtryk for den røde fare. Spindoktorerne har ikke alene evnet at give gruppeformanden nogle vrøvlende replikker – de har også formået at finde en journalist, som ikke spørger ind til forståelsen af denne konspiratoriske tungetale.

For det andet er det godt nok modigt at bringe konspirationer om den kulturradikale Bermudatrekant på banen, når Venstre selv er hovedaktør i den miljøpolitiske ”gylletænketank” (Landbrug&Fødevarer, Venstre og den tungtvejende, borgerlige presse), hvis man nu skal være lige så lyrisk som Gade.  

Først gjorde Fogh grin med miljøforkæmperne i sin berømte landsmødetale i 2003: ” … Der er ikke en frø, ikke en fugl, ikke en fisk der har fået det ringere som følge af regeringens miljøpolitik. Den eneste, der har fået det ringere, er nok Svend Auken … ”

Så sprang partiet selv på den grønne vogn, da det blev moderne.

OG NU gør man igen grin med ”speltsegmentet” for at få landbrugspolitikken ud af favnen på konkurrenterne fra Liberal Alliance.

Men måske er det største problem tidens politik, at der klynkes for meget af os spelt-gnaskende, vandløbsbeskyttende social-hippier.

Vi kunne jo i stedet gå ud og korte afstanden mellem holdning og handling – i indtil flere politikområder.

- Vi kunne gå sammen med og foran de folkeejede butikker, Irma og Coop, og gøre økologi og dyrevelfærd til en folkesag. Lad lortet ligge og køb kvaliteten! Kunderne bestemmer. Kødet bliver dyrere – men så kan vi med fordel spise noget mindre og spare CO2.

- Vi kunne gå ud og fejre 200-året for højskole- og friskoleskaberen, Christen Kold, ved at gøre noget ved det, som i 1800-tallet var en ren Venstre-sag:  Skabe nye friskoler, som er frigjort af karakterræs, elite-tænkning og latinskole-tankegang - vriste børneskolen ud af statsmagtens jern-favn.

- Vi kunne – ikke mindst i det velbjergede Danmark – 3-4-5-6-doble indsatsen for at flygtninge i Danmark kan mærke, at folkeopbakningen til jødernes flugt i 1943 ikke var en tilfældighed eller endnu værre – en efterrationalisering. Og Ungarns-hjælpen i 1956 ikke et koldkrigsshow. Inviter de fremmede. Mød dem. Og reager og protester med musik kunst og råbekor, når vi putter vore flygtende medmennesker i teltlejre i et af verdens lykkeligste og rigeste lande.

MANGE GODE sjæle ER i gang, men hvorfor dog ikke skabe massebevægelser i størrelser som dem, der skabte det demokratiske og sociale Danmark i de to foregående århundreder?

Venstres svigt overfor deres egne rødder, behøver vel ikke at gøre hele den danske nation historieløs?

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

politi og beredskab arbejder
Krimi

Voldsom busulykke:
Syv personer er
kommet til skade

en mand
Kendte

Prins Henriks ven og hotelkonge er død

politi arbejder
Krimi

Medie: Slagteriansat har fået halsen skåret over

puff bars
Nyheder

Narko fundet i puff bars

- børn og unge
bliver bevidstløse

Nyheder

Skibsvrag og krukker dukker op efter 3300 år

en hånd holder en masse døde fisk
Nyheder

Massiv fiskedød:
Badning frarådes

mand og kvinde
Kendte

Skal gennem operation

kvinde
Nyheder

Lisbet Dahl sygemeldt:

Må droppe Tivolirevyen

en person
Krimi

Provokunster får
forlænget fængselsstraf

Nyheder

Det var ikke piskesmæld

Sport

Yeah: Vingegaard

er klar til Touren

elg
Nyheder

Først kom ulven: 

Nu kommer elgen

vejbro
Nyheder

Bro spærret i weekenden

mand og kvinde
Kendte

Populær vært: 
Forlader Danmark

politibil
Krimi

Efter knivstik:

Eftersøger ung gaderøver

kvinde spiser is
Nyheder

Nu kommer sommeren: 

Sol og op til 27 grader

bil i sø
Krimi

Delebil kørt i Søerne 

kvinde
Nyheder

Hussalg tilbage på niveau

Rolf Sørensen på den røde løber.
Kendte

Rolf Sørensen:

Skal giftes igen

En arm på en gammel dame
Krimi

Fældet af sin

egen optagelse

af overgrebet

Fastfood mad
Nyheder

Takeaway-maden

har fået vokseværk

Kasper Schmeichel på et pressemøde
Sport

Schmeichel frygter

England

Parret på den røde løber
Kendte

Sygeplejeskolen-stjerne

er blevet gift

En hånd med et glad vand
Nyheder

Vand-krise: Ingen

har tænkt på

plejehjemmene 

Grev Nikolai, prinsesse Marie, prins Joachim og grev Felix i gallatøj.
Kongelige

Grev Nikolai

får ny titel

Forsvarsadvokat Karina Skou på vej til retten
Krimi

Beskylder anklager for

gætteri i Emilie Meng-sag

Johanne Havshøj og Umut Sakarya på den røde løber.
Kendte

Umut og kæresten i

bilulykke under ferie

Holdet bag revyen.
Kendte

Revy i kovending:

Aflyser igen i aften

ambulance
Krimi

25-årig sigtet: Kørte

ind foran ambulance

med udrykning

hvidt slot
Helt vildt

Nu kan du blive 
slotsejer

Krimi

Forsvarer: Korsør-mand

ville slippe bortført pige fri

tegning af mand i retssag
Krimi

Fund i Emilie Mengs hår

peger på seksualdrab

haj i vandet
Helt vildt

Panik på ferieø: 
Hajer på stranden

skilt med skat
Nyheder

Slip billigere: Gør det

inden 1. juli 

skuespillere poserer
Kendte

Efter akut sygdom:

Tivoli Revyen klar igen

Krimi

Anklager: Bortførelse var planlagt 

hospital set udefra
Krimi

Arbejdsulykke: Mand

faldt seks meter ned

tv-reporter foran retsbygning
Krimi

LIVE: Korsør-sagen

mand stirrer
Kendte

Justin Timberlake taget

for spritkørsel 

person med mobiltelefon
Nyheder

Ny funktion i MobilePay

Demonstranter foran dør
Krimi

25 personer

frihedsberøvet

Nyheder

Putin roser Nordkorea

bygning i brand
Krimi

Stor brand: Luk døre og

vinduer 

folk på mcdonalds
Helt vildt

McDonald's dropper AI:

Kunde fik is med bacon

mand med kasket
Sport

Willie Mays er død 

det indvendige af en pc
Nyheder

Nyt selskab på tronen som verdens mest værdifulde

pilgrimme på vej
Nyheder

Ekstrem varme koster

over 300 pilgrimme livet

en person med en pc
Nyheder

Bilbasen og DBA

nedlægger massevis

af stillinger

en grafik med et billede af en mand
Krimi

Jimmi blev svindlet

for 163.000 kroner

de ikoniske højhuse
Nyheder

Højhuse rives ned
- nye skal bygges

folk i kraftig regn
Sport

EM kan drukne i regn

røg fra bygning
Krimi

Novo Nordisk
igen ramt af brand

et skræmdump
Nyheder

Dansk SoMe-succes genåbnet

et logo
Nyheder

Medie: Illegale håndværkere var skyld i brand på Novo Nordisk

en by
Nyheder

Hver femte ejendomsvurdering rammer skævt

En mand med briller
Krimi

Køge-Calle snød polakker for millioner

Jes Dorph
Kendte

En sejr for Jes Dorph

en kvinde
Kendte

Filmstjerne er død

en retsbygning i solen
Krimi

Frifundet for drab på radiovært: 1,3 millioner i erstatning

politibil
Krimi

Påvirket mand tippede politi om narko

en bil og en mand
Biler

Bilproducent konkurs

et fly og en brændende park
Krimi

Fly styrter ned i beboelsesområde

et maleri og to mennesker foran
Nyheder

Krøyer-maleri i al hemmelighed fragtet til Skagen

Fodboldspillere på en bane
Debat

Jes Dorph: Noget var helt galt i Stuttgart

en væltet trailer
Krimi

Grisetransport med 200 svin væltet

valgplakater på en lygtepæl
Nyheder

Valgplakater hænger alt for længe

En fodboldspiller på banen
Sport

Mbappés næse er brækket

Kvinde på pressemøde
Nyheder

Minister om salg

af hashprodukter:

Lige lovlig smart

Nyheder

Nationalbanken anbefaler:

Husk at have kontanter

Portræt af kvinde
Nyheder

Putin fyrer fire - og hyrer familemedlem

Nyheder

Mette Frederiksens håb:

Slut med rygter om EU-job

Side på politibil
Krimi

Efterforsker lærervikar for mulige krænkelser

Portræt af mand med korslagte arme
Kendte

Scorer nyt job

Topdanmark-flag i flagstænger
Nyheder

Dansk aktie i voldsom stigning

skilt ved retten i Randers
Krimi

Fuld bilist får fem års fængsel

Skilt til retten i Glostrup
Krimi

Dansk-somalisk mand dømt:

Fik datteren omskåret

havareret fly
Nyheder

Hangglider styrter ned 

bil på jernbanespor
Nyheder

Bil endte på jernbanespor

Træhuse i Grønland
Krimi

Mand faldt ned af skrænt og døde