Administration 

Taxamanden: "Politikerne er på vild flugt tilbage til fortiden"

De politiske budskaber er gamle travere med en lidt nyere rytme, mener Taxamanden.

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

MIN GODE ven og læremester i sprog, professor emeritus Peter Harms Larsen har en idé om, at kreativitet og kunstskabelse er et produkt af personlighed og modstand. Sjovt nok kan den påstand gå rent ind hos både konservative, liberalister og hos de rødeste marxister. I den ene ende af skalaen er modstand en ”lutring” – man bliver tvunget til at tage sig sammen, når man har noget at slås mod. I den anden ende er den tænkning, at al udvikling er resultatet af en kamp mellem den beroende magt og den nye befriende – klassekamp!

Jeg tænker på Peter, mens det ikke ligefrem kommer væltende ud med ideer. Jeg synes ellers, jeg kan få øje på modstanden lige nu. Sådan helt konkret, mens jeg skriver disse ord og sidder halvskævt ved skrivebordet med højre ben hævet på en omvendt papirkurv. Jeg har brækket anklen og fået tilkendt halvanden måned på noget, der økonomisk ligner vand og brød – sygedagpenge.

Er jeg blevet venstreorienteret af at møde menigmands levevilkår?

Tjaaaae!

MEN DET skyldes i givet fald OGSÅ, at politikerne er på vild flugt tilbage til et fortidigt samfundssyn, en hang il at putte sig privat-universet, dyrke nationalismen - og så det der stædige opgør med den røde fare, selv om faren for længst er forduftet.  En veninde af mig, Malene Trock Hempler, som er filosof og debattør, blev stoppet af en bekendt – en kendt dansk, borgerlig politiker med denne kommentar: ”Hvor er du dog blevet rød!”. Hun svarede – og du er blevet meget blå. "Du mener sort", sagde han (Manden har humor!).

Der er jo det sande i episoden, at værdierne skrider. Flytter sig som de hurtigst smeltende gletsjere, mens personerne næsten ikke kan følge med. For lidt siden var velfærdssamfundet et mål, en vision, en  guldmedalje i det politiske håndværk. I dag er velfærdssamfundet en overmodig omgang med vore ressourcer og noget, der skal skæres i og konkurrencestaten er Gud.

Selv er jeg ikke marxist og har aldrig været det. Jeg mener ikke, at staten skal eje produktionsmidlerne eller at kapitalismen skal smadres for at vi alle skal rykke sammen i kollektiver. I mit univers må man gerne være millionær, gå med høj hat og nyde det.

JEG MENER såmænd ”bare”, at kapitalismen skal holdes i ørerne og at vi skal tage vare på dem, der har det hårdest, lokalt, nationalt og globalt. Men jeg må nok konstatere, at danske værdier er i så hurtigt skred mod højre, at hvis man sætter sig i socialliberal lotusstilling om mandagen, holder på sine faste principper ugen igennem – så skulle der være en god chance for at være venstreorienteret inden weekenden er omme.

Er det så fordi det ultra-blå Danmark har fundet på noget nyt?

Overhovedet ikke.

”Danske arbejdere er for dyre”.  Gennem hele arbejderbevægelsens historie har det budskab lydt, at lønomkostningerne er for høje. Joachim B. ligner en potentiel nobelpristager i økonomi, når han optræder som de dovne danskeres revser – og gentager en gammel sang i en lidt nyere rytme. Men det er et genvalgs-show - ikke politisk innovation.

Joachim B er i det mindste en ret god gøgler.

Rigtigt pinligt bliver det, når mere trænede politikere tager synsvinkler op, som er så lagrede, at skimmelsvampen kan duftes gennem fladskærmen.

ET PAR uger efter landbrugsforliget, kom Venstres gruppeformand Søren Gade i et Berlingske-interview med en kommentar, som ikke lod nogen tvivl om, hvor højt oppe i Mester Jakel en spindoktors hånd kan komme.

” Bermudatrekanten – det vil sige området omkring Rådhuspladsen, Danmarks Radio og Frederiksberg – bekymrer sig sikkert ikke meget om fødevareklyngen …”

For det første siger manden noget vrøvl.

Den kulturelle ”Bermudatrekant” omfatter ikke geografi, men er den borgerlige konspirationstanke om det usynlige magtfællesskab mellem Politiken, DR og Gyldendal. Gade har været helt inde i bunden af pulterkammeret for at finde et udtryk for den røde fare. Spindoktorerne har ikke alene evnet at give gruppeformanden nogle vrøvlende replikker – de har også formået at finde en journalist, som ikke spørger ind til forståelsen af denne konspiratoriske tungetale.

For det andet er det godt nok modigt at bringe konspirationer om den kulturradikale Bermudatrekant på banen, når Venstre selv er hovedaktør i den miljøpolitiske ”gylletænketank” (Landbrug&Fødevarer, Venstre og den tungtvejende, borgerlige presse), hvis man nu skal være lige så lyrisk som Gade.  

Først gjorde Fogh grin med miljøforkæmperne i sin berømte landsmødetale i 2003: ” … Der er ikke en frø, ikke en fugl, ikke en fisk der har fået det ringere som følge af regeringens miljøpolitik. Den eneste, der har fået det ringere, er nok Svend Auken … ”

Så sprang partiet selv på den grønne vogn, da det blev moderne.

OG NU gør man igen grin med ”speltsegmentet” for at få landbrugspolitikken ud af favnen på konkurrenterne fra Liberal Alliance.

Men måske er det største problem tidens politik, at der klynkes for meget af os spelt-gnaskende, vandløbsbeskyttende social-hippier.

Vi kunne jo i stedet gå ud og korte afstanden mellem holdning og handling – i indtil flere politikområder.

- Vi kunne gå sammen med og foran de folkeejede butikker, Irma og Coop, og gøre økologi og dyrevelfærd til en folkesag. Lad lortet ligge og køb kvaliteten! Kunderne bestemmer. Kødet bliver dyrere – men så kan vi med fordel spise noget mindre og spare CO2.

- Vi kunne gå ud og fejre 200-året for højskole- og friskoleskaberen, Christen Kold, ved at gøre noget ved det, som i 1800-tallet var en ren Venstre-sag:  Skabe nye friskoler, som er frigjort af karakterræs, elite-tænkning og latinskole-tankegang - vriste børneskolen ud af statsmagtens jern-favn.

- Vi kunne – ikke mindst i det velbjergede Danmark – 3-4-5-6-doble indsatsen for at flygtninge i Danmark kan mærke, at folkeopbakningen til jødernes flugt i 1943 ikke var en tilfældighed eller endnu værre – en efterrationalisering. Og Ungarns-hjælpen i 1956 ikke et koldkrigsshow. Inviter de fremmede. Mød dem. Og reager og protester med musik kunst og råbekor, når vi putter vore flygtende medmennesker i teltlejre i et af verdens lykkeligste og rigeste lande.

MANGE GODE sjæle ER i gang, men hvorfor dog ikke skabe massebevægelser i størrelser som dem, der skabte det demokratiske og sociale Danmark i de to foregående århundreder?

Venstres svigt overfor deres egne rødder, behøver vel ikke at gøre hele den danske nation historieløs?

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

En smilende mand foran Guinness-skilt
Kendte

Ølkonge i

milliarddyr skilsmisse

Nærbillede af en lille sorthåret mand med skægstubbe
Kendte

Umut Sarkaya:

Opsiger alle

En politibil og en adspærring
Krimi

Tragedie:

20-årig kørte familien i møde på cykel – blev dræbt

Folk på isen på en svensk sø i solskin
Krimi

Yderligere to mænd går

gennem isen og omkommer

Nyheder

Mette F. skal til Israel

på vaccine-research

To franske bulldogs.
Kendte

Lady Gagas hunde indleveret

efter dramatisk røveri

Et gammelt maleri
Helt vildt

Van Gogh-maleri

under hammeren

En smilende Lise Rønne
Film og TV

Lise Rønnes store aften:

Glemte vi var på live

Jakob Ellemann-Jensen bliver interviewet
Corona

Ellemann vil åbne til maj 

overvågningsbilleder af røveren
Krimi

Ansat slået i ansigtet -

kender du gerningsmanden?

illustration af coronavirus
Nyheder

Sydafrikansk variant i udbrud - alle bør testes

billede af tabletter
Sundhed

Disse kosttilskud

indebærer en risiko

billede af Bubber
Kendte

Bubber

scorer

millioner

billede indefra nedrivningsklart hus
Livsstil

Værsgo: Håndværkertilbud

til tocifret millionbeløb

billede af prins harry
Kongelige

Prins Harry langer ud: De ødelagde mit mentale helbred

Nyheder

Tårnhøjt smittetal

lukker to skoler

billede fra filmen Hjertelandet
TV/Streaming

Ny filmskat kan

streames

kvit og frit

Inger Støjberg med sammenbidt udtryk
Nyheder

Støjberg rykker sammen

med Dansk Folkeparti

billede af politibil
Krimi

Trafikskænderi
endte
med knivstikkeri

billede af Thomas Blachman
Film og TV

Blachman: Oh Land skal vinde årets X Factor

kvinde får vaccination med et stik i skulderen
Corona

Nyt studie: Vaccinen

er hamrende effektiv

skuespilleren Mads Mikkelsen holder sig for det ene øje
Kendte

Mads Mikkelsen

runder millionen 

x factor deltager nicoline kristensen smiler
Underholdning

X Factor-darling:

Stort at være favorit

bertel haarder iført jakke og slips
Nyheder

Dagens afstemning:

Kommer du til at

savne Bertel Haarder? 

dronning elizabeth i pink outfit
Kongelige

Dronningen langer ud

efter vaccine-nægtere:

Tænk på andre  

mette frederiksen og pressen til pressemøde foran øksnehallen i København
Nyheder

Mette F: Danmark er

meget mere åben i maj

felix smith og kæresten marie smiler til kameraet
Kendte

Felix og kæresten

flytter fra hinanden 

df-politikeren Morten Messerschmidt sidder med fingeren under hagen
Nyheder

Medie: Messerschmidt

skjulte dokumenter

i svindelsag

bertel haarder sidder i folketingssalen
Nyheder

Slut for Bertel Haarder:

- Jeg har aftjent min

værnepligt 

gult skilt viser vej til vaccinecenter
Corona

Generalprøve: 35.000

vaccineres fredag

to amerikanske politikere sidder og taler ved pressemøde
Nyheder

Skal undersøges

for sexkrænkelser

båd ligger på tilfrosset sø
Krimi

Gik gennem isen: 
Fire mænd omkom

En blå og hvid malet skål
Helt vildt

Købt for 200 kroner

loppemarked kan

sælges for millioner

Frank Jensen under pressemødet, hvor han trak sig som overborgmester
Nyheder

Krænkede 12 gange:

Jeg er lettet

En masse redningsfolk både ambulance og brandmænd i mørket lyst op af blåt udrykningslys.
Krimi

Frygtelig ulykke:

Klemt ihjel under traktor

Pascal Soriot med tilbagestøget mørkt hår iført jakkesæt, skjorte og slips.
Corona

Vaccine-boss: Alle

arbejder i døgndrift

Et stort skib fotograferet ude på havet. I forgrunden er en form for busk, så man kan fornemme at det store skib ikke er langt fra land.
Dyreliv

Tusindvis af dyr

fanget på skib

i flere måneder

Lady Gaga synder til Joe Bidens indsættelse.
Kendte

Gagas hunde kidnappet

- hundelufter skudt

Et toilet med opslået bræt.
Nyheder

Her vil de teste

spildevandet

for virus 

Nærbillede af Nicklas Bendtner der ser "hård" ud.
Kendte

Bendtner i nyt

klammeri med loven

Nærbillede af Morten Østergaard med en meget alvorlig mine.
Nyheder

Morten Østergaard:

Helt færdig med politik

interiør i rumkøretøj fotograferet på mars
Helt vildt

Danske tegninger

fotograferet på Mars

Mette Frederiksen giver hånd til en af Godhavns-børnene.
Nyheder

Godhavns-børn får erstatning:

300.000 kroner hver

Davids Foster og konen Katharine McPhee poserer
Kendte

71-årig stjerne

far for sjette gang

ske med sorte peberkorn ligger på et bord
Mad og drikke

Tilbagekalder

kosttilskud

hund kigger ind ad åben dør
Nyheder

Dagens afstemning:

Låser du døren? 

billedcollage med protrætter af skuespillerne Jens Jørn Spottag, Kirsten Olesen og Paw Henriksen
Sundhed

Kendte står frem:

Vi er også ramt

af sygdommen

nøgle sidder i dør
Livsstil

Derfor skal du låse døren

når du er hjemme 

Krimi

Frifundet for drab

på radiovært 

person vaccineres med sprøjte i overarmen
Corona

Lover snarlig vaccine

til svage borgere

tre deltagere i x factor poserer for kameraet
Underholdning

Her er vinderen

af X Factor

bil i brand
Krimi

Bydel hærges

af bilbrande 

skuespilleren Kelsey Grammer poserer
Film og TV

Frasier

vender tilbage

vaccineglas fra virksomheden moderna står på et bord
Corona

Tester vaccine mod

sydafrikansk variant

Lise Nørgaard portræt.
Kendte

Lise Nørgaard flytter på plejehjem

Mette Frederiksen på pressemøde
Nyheder

Statsministeren: Sexisme er ikke et meget stort problem i S

Christopher og Cecilie på deres bryllupsdag
Kendte

Babylykke: Christopher er blevet far

Wolt-bud på knallert
Mad og drikke

Wolt-bude strejker

Andrea Elisabeth Rudolph portræt
Sundhed

Andrea Elisabeth Rudolph:

Jeg har fået brystkræft

Kvinde med plasthandsker rengør en ting.
Sex og samliv

Dømt i retten:

Mand skal betale

kone for husarbejde

Nyheder

Kokain for mange milliarder beslaglagt

Mand på loft med Pokemon-kort
Helt vildt

Fandt Pokemon-kort til en halv million på loftet

Indgang til Københavns Byret
Krimi

74-årig kvinde skal 12 år i fængsel

Pressemøde på Christiansborg
Nyheder

Genåbning:

Se hele planen her

En faldskærm med en rover i.
Helt vildt

Hemmelig kode i

Mars-faldskærmen

Det kongelige teater på Kongens Nytorv
Corona

Disse brancher blødte 

mest under corona

Tre hovedrolleindehavere fra "Dollars"
Nostalgi

Alexis fra Dollars

får nu sin hævn

Billede af Alexandra med skyline i baggrunden
Kongelige

Her skal 

Alexandra bo

En smilende Wammen
Nyheder

Genåbningen styrker

økonomien med milliarder

Mette F og Jakob E. kigger surt på hinanden
Nyheder

Kold luft mellem 

S og V efter

sammenbrud

Sport

Tiger Woods er vågen

efter lang operation

Portræt af to middelaldrende kvinder
Kendte

Hillary Clinton bliver

krimiforfatter

Et kæmpe fiskefartøj
Krimi

Storfisker beskyldes for fusk

med fiskekvoter

tv-værten Lise Rønne i profil
Underholdning

Lise Rønne: Derfor 

blev det et "ja"

Sport

Tiger Woods i

voldsom bilulykke

Fødder og rullende indkøbskurve i en Fakta-butik.
Nyheder

"Pisseligeglade" unge

slår lejr i Fakta

en masse læger og sygeplejersker iført værnemidler står om en hospitalsseng.
Nyheder

Professor: Genåbningen

kan blive til tredje bølge

Nærbillede af Gérard Depardieu der især kendes på en meget stor næse.
Kendte

Hollywood-stjerne:

Sigtet for voldtægt

Billedet af Thomas Helmig og hans søn på stadion under kampen. Der er næsten ingen andre tilskuere til stede.
Sport

Helmig-bommert

får konsekvenser

Politiets logo formodentlig fra kølerhjelmen af en bil.
Nyheder

Bil stoppet:

14-årig sad bag rattet