Administration 

Taxamanden til Simon Emil: "Lad os bytte virkelighed"

Simon Emil Ammitzbøll skulle prøve at komme en tur ud i virkeligheden, lyder det fra Taxamanden.

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

I POLITIK skifter det hele tiden rolle, hvem det er synd for.

Indtil vedtagelsen af de nye regler om udledning af kvældstof fra landbruget, var det - ifølge det borgerlige Danmark - helt utroligt synd for bønderne, at de var svinebundet af miljøregler, som begrænser udledningen af gødningsstoffer. De kan nærmest hverken dyrke ordentligt foderkorn, brødkorn – ja, endnu værre – korn til ølfremstilling – hvis de skulle overholde Danmarks stalinistiske miljølovgivning.

Da Eva Kjer Hansen dumpede, var det synd, at hun ikke kunne beholde sin post som minister.

OG NU gør vi klar til at diskutere indslusningsløn for flygtninge, for det er synd, at de ikke kan komme i arbejde og tjene deres egne penge.

Og i Liberal Alliance går man forud med den mest fortvivlede synd-for-omsorg, når det gælder alle i kongeriget: Hvor er det dog synd for os danskere, at vi skal betale den høje skat. Ikke mindst de stakler, der pines af topskatten. For når vi beskattes går det ud over væksten, og så bliver det for alvor synd for os alle.

Men i denne logik er der følgelig også nogle, som det ikke er så synd for.

DET ER tilsyneladende ikke så synd for vore efterkommere. Selvom det kan tage årtier, før det viser sig om den friere udledning af gødningsstoffer i virkeligheden skader naturen, har det ikke bekymret så mange i det politiske flertal, hvilken natur vi efterlader til vore børnebørn. Og det bekymrer ikke de koboltblå liberalister, hvad der sker med de grupper, der rammes af de nedskæringer, der skal til for at holde skatten nede.

Meget kan man sige om ikke mindst Liberal Alliance – men de siger tingene lige ud. Joachim B. Olsen får kvalme af at kalde fattigdommen i Danmark for fattigdom. Og i nogle tv-udsendelser for et par år siden, hvor den mediebevidste og sympatiske Simon Emil Ammitzbøll rykkede ind i tre dage hos en enlig mor og ægte arbejdsløs og kontanthjælpsmodtager, var hovedindtrykket da heller ikke til at tage fejl af: Synd for – nej! Hun burde måske i virkeligheden tage sig lidt sammen.

OG SÅ en verden jeg selv kender noget til: Det er i hvert fald ikke synd for taxi-folket – hverken vognmænd eller chauffører, når den moderne New Biz-kapitalisme rammer det gammeldags, individuelle transporterhverv. Det hedder bare UDVIKLINGEN – og den kan man som bekendt ikke stoppe.

Den politiske verden og vælgernes virkelighed er i konflikt i disse år.

På den ene side er åbenheden nærmest grænseløs. Vi er alle sammen velkomne i politikernes liv i tv, i tekst og billeder – langt ind i deres privatliv. I sidste ende er denne indsigt en slags markedsføring af politikernes personligheder. Hvis det er afgørende at danse i tv’s primetime for at nå folket – så danser både den knoklede venstremand sig til fiasko og den muskuløse kuglestøder sig til succes. Hva’ fa’en? Politikere er jo bare politikere som dig og mig. Tynde og stærke og fede og smukke og misserable fodboldspillere og højrøvede bøsser.

VI ER alle i samme båd!

På den anden side er ligheden og åbenheden i realiteten syntetisk. Politik er i højere og højere grad en egentlig karriere fra vugge til grav. Og går det galt for nogle, er det ikke opsigtsvækkende at skifte parti eller simpelthen lave et nyt. For når ideologierne forvitrer, er det personvinklen, det handler om. Hvorfor skulle det dog være et problem at fjerne det sociale i social-liberal og sætte fuld selvfedme på liberal, når det nu først og fremmest er Simon, det kloge og dygtige menneske, der tæller?

Og sådan bliver de nye spilleregler: Åbenheden er et fokus på parlamentarikerne og deres univers, og folket køber ind i den politiske butik.

JEG ER ikke rød nok til at kunne stemme på Enhedslisten. Men jeg er begejstret for deres princip om, at slippe folketingsmedlemmerne ud i virkeligheden, når de har ”siddet inde” i to valgperioder. Jeg ville dybest set ønske, at EL-princippet var gældende for alle partier.

Indtil det gennemføres, vil jeg tilbyde at bytte rolle med Ammitzbøll. Ikke i den der forlorne tv-udgave over tre dage, hvor han rykker ind hos den arbejdsløse, og det hele dybest set ender som et underholdningsprogram fyldt med klicheer. Folketingsmedlemmet der kører op foran taberens hus i sin store fede, sorte ”Bimmer”. Et ”virkelighedsbesøg” så iscenesat og banalt, at man skal være evnesvag for ikke at forstå symbolikken.

Nej, lad os tage et halvt år, hvor vi bytter roller, løn og levevilkår.

JEG HAR selv prøvet at tjene virkeligt gode penge, og det ville være fedt at prøve det igen. Og måske kunne jeg nå at blive småsur over topskatten og finde ud af, at så sjovt er det ikke i længden. Den ene dag en aktør i et mediecirkus og Guds gave til menneskeheden og gæst i alt fra talkshows til underholdningsprogrammer om kluntede drenge på et fodboldhold, hvor ingen kan spille fodbold. Den næste bare en lallende idiot. Jeg ka' det lort!. Jeg har været chef i DR. LA er jo et parti for det frisatte menneske, så mine holdninger ville ikke være så farlige – og selvfølgelig ville jeg stemme med partiet, når kom til stykket.

Og Simon Emil kunne skrabe penge sammen til erhvervskørekortet og chauffør-kurset i Amu-uddannelsen. Arbejde de 60 timer ugentligt – undertiden til en timeløn, som svarer til en indslusningsløn. Tilhøre et etnisk mindretal på arbejdspladsen og være dagligt tæt på både den kristne, den jødiske og den muslimske verdensopfattelse. Slide i det lørdag nat, mens pirat-knægtene fra Vestegnen kører rundt og samler kunder under styring af UBER’s verdensomspændende app, mens du kan høre, at den konkurrence er din egen skyld. Du havde det for fedt, indtil konkurrencen kom. Men også grine af dårlige, sjofle vittigheder og få panderynker af livets besvær over chokoladekringlen og fredagsbajeren eller en Cola Zero i mandskabsstuen.

Skal vi bytte virkelighed, Simon?

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

medicin på et bord
Nyheder

Advarsel: Ozempic-kopier i omløb

nN mand
Kendte

Donald Sutherland er død

en mand vinker
Kongelige

Kong Frederik
deltager i gadefest

politi og beredskab arbejder
Krimi

Voldsom busulykke:
Syv personer er
kommet til skade

en mand
Kendte

Prins Henriks ven og hotelkonge er død

politi arbejder
Krimi

Medie: Slagteriansat har fået halsen skåret over

puff bars
Nyheder

Narko fundet i puff bars

- børn og unge
bliver bevidstløse

Nyheder

Skibsvrag og krukker dukker op efter 3300 år

en hånd holder en masse døde fisk
Nyheder

Massiv fiskedød:
Badning frarådes

mand og kvinde
Kendte

Skal gennem operation

kvinde
Nyheder

Lisbet Dahl sygemeldt:

Må droppe Tivolirevyen

en person
Krimi

Provokunster får
forlænget fængselsstraf

Nyheder

Det var ikke piskesmæld

Sport

Yeah: Vingegaard

er klar til Touren

elg
Nyheder

Først kom ulven: 

Nu kommer elgen

vejbro
Nyheder

Bro spærret i weekenden

mand og kvinde
Kendte

Populær vært: 
Forlader Danmark

politibil
Krimi

Efter knivstik:

Eftersøger ung gaderøver

kvinde spiser is
Nyheder

Nu kommer sommeren: 

Sol og op til 27 grader

bil i sø
Krimi

Delebil kørt i Søerne 

kvinde
Nyheder

Hussalg tilbage på niveau

Rolf Sørensen på den røde løber.
Kendte

Rolf Sørensen:

Skal giftes igen

En arm på en gammel dame
Krimi

Fældet af sin

egen optagelse

af overgrebet

Fastfood mad
Nyheder

Takeaway-maden

har fået vokseværk

Kasper Schmeichel på et pressemøde
Sport

Schmeichel frygter

England

Parret på den røde løber
Kendte

Sygeplejeskolen-stjerne

er blevet gift

En hånd med et glad vand
Nyheder

Vand-krise: Ingen

har tænkt på

plejehjemmene 

Grev Nikolai, prinsesse Marie, prins Joachim og grev Felix i gallatøj.
Kongelige

Grev Nikolai

får ny titel

Forsvarsadvokat Karina Skou på vej til retten
Krimi

Beskylder anklager for

gætteri i Emilie Meng-sag

Johanne Havshøj og Umut Sakarya på den røde løber.
Kendte

Umut og kæresten i

bilulykke under ferie

Holdet bag revyen.
Kendte

Revy i kovending:

Aflyser igen i aften

ambulance
Krimi

25-årig sigtet: Kørte

ind foran ambulance

med udrykning

hvidt slot
Helt vildt

Nu kan du blive 
slotsejer

Krimi

Forsvarer: Korsør-mand

ville slippe bortført pige fri

tegning af mand i retssag
Krimi

Fund i Emilie Mengs hår

peger på seksualdrab

haj i vandet
Helt vildt

Panik på ferieø: 
Hajer på stranden

skilt med skat
Nyheder

Slip billigere: Gør det

inden 1. juli 

skuespillere poserer
Kendte

Efter akut sygdom:

Tivoli Revyen klar igen

Krimi

Anklager: Bortførelse var planlagt 

hospital set udefra
Krimi

Arbejdsulykke: Mand

faldt seks meter ned

tv-reporter foran retsbygning
Krimi

LIVE: Korsør-sagen

mand stirrer
Kendte

Justin Timberlake taget

for spritkørsel 

person med mobiltelefon
Nyheder

Ny funktion i MobilePay

Demonstranter foran dør
Krimi

25 personer

frihedsberøvet

Nyheder

Putin roser Nordkorea

bygning i brand
Krimi

Stor brand: Luk døre og

vinduer 

folk på mcdonalds
Helt vildt

McDonald's dropper AI:

Kunde fik is med bacon

mand med kasket
Sport

Willie Mays er død 

det indvendige af en pc
Nyheder

Nyt selskab på tronen som verdens mest værdifulde

pilgrimme på vej
Nyheder

Ekstrem varme koster

over 300 pilgrimme livet

en person med en pc
Nyheder

Bilbasen og DBA

nedlægger massevis

af stillinger

en grafik med et billede af en mand
Krimi

Jimmi blev svindlet

for 163.000 kroner

de ikoniske højhuse
Nyheder

Højhuse rives ned
- nye skal bygges

folk i kraftig regn
Sport

EM kan drukne i regn

røg fra bygning
Krimi

Novo Nordisk
igen ramt af brand

et skræmdump
Nyheder

Dansk SoMe-succes genåbnet

et logo
Nyheder

Medie: Illegale håndværkere var skyld i brand på Novo Nordisk

en by
Nyheder

Hver femte ejendomsvurdering rammer skævt

En mand med briller
Krimi

Køge-Calle snød polakker for millioner

Jes Dorph
Kendte

En sejr for Jes Dorph

en kvinde
Kendte

Filmstjerne er død

en retsbygning i solen
Krimi

Frifundet for drab på radiovært: 1,3 millioner i erstatning

politibil
Krimi

Påvirket mand tippede politi om narko

en bil og en mand
Biler

Bilproducent konkurs

et fly og en brændende park
Krimi

Fly styrter ned i beboelsesområde

et maleri og to mennesker foran
Nyheder

Krøyer-maleri i al hemmelighed fragtet til Skagen

Fodboldspillere på en bane
Debat

Jes Dorph: Noget var helt galt i Stuttgart

en væltet trailer
Krimi

Grisetransport med 200 svin væltet

valgplakater på en lygtepæl
Nyheder

Valgplakater hænger alt for længe

En fodboldspiller på banen
Sport

Mbappés næse er brækket

Kvinde på pressemøde
Nyheder

Minister om salg

af hashprodukter:

Lige lovlig smart

Nyheder

Nationalbanken anbefaler:

Husk at have kontanter

Portræt af kvinde
Nyheder

Putin fyrer fire - og hyrer familemedlem

Nyheder

Mette Frederiksens håb:

Slut med rygter om EU-job

Side på politibil
Krimi

Efterforsker lærervikar for mulige krænkelser

Portræt af mand med korslagte arme
Kendte

Scorer nyt job

Topdanmark-flag i flagstænger
Nyheder

Dansk aktie i voldsom stigning

skilt ved retten i Randers
Krimi

Fuld bilist får fem års fængsel

Skilt til retten i Glostrup
Krimi

Dansk-somalisk mand dømt:

Fik datteren omskåret