Taxamanden til Simon Emil: "Lad os bytte virkelighed"

Simon Emil Ammitzbøll skulle prøve at komme en tur ud i virkeligheden, lyder det fra Taxamanden.

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

I POLITIK skifter det hele tiden rolle, hvem det er synd for.

Indtil vedtagelsen af de nye regler om udledning af kvældstof fra landbruget, var det - ifølge det borgerlige Danmark - helt utroligt synd for bønderne, at de var svinebundet af miljøregler, som begrænser udledningen af gødningsstoffer. De kan nærmest hverken dyrke ordentligt foderkorn, brødkorn – ja, endnu værre – korn til ølfremstilling – hvis de skulle overholde Danmarks stalinistiske miljølovgivning.

Da Eva Kjer Hansen dumpede, var det synd, at hun ikke kunne beholde sin post som minister.

OG NU gør vi klar til at diskutere indslusningsløn for flygtninge, for det er synd, at de ikke kan komme i arbejde og tjene deres egne penge.

Og i Liberal Alliance går man forud med den mest fortvivlede synd-for-omsorg, når det gælder alle i kongeriget: Hvor er det dog synd for os danskere, at vi skal betale den høje skat. Ikke mindst de stakler, der pines af topskatten. For når vi beskattes går det ud over væksten, og så bliver det for alvor synd for os alle.

Men i denne logik er der følgelig også nogle, som det ikke er så synd for.

DET ER tilsyneladende ikke så synd for vore efterkommere. Selvom det kan tage årtier, før det viser sig om den friere udledning af gødningsstoffer i virkeligheden skader naturen, har det ikke bekymret så mange i det politiske flertal, hvilken natur vi efterlader til vore børnebørn. Og det bekymrer ikke de koboltblå liberalister, hvad der sker med de grupper, der rammes af de nedskæringer, der skal til for at holde skatten nede.

Meget kan man sige om ikke mindst Liberal Alliance – men de siger tingene lige ud. Joachim B. Olsen får kvalme af at kalde fattigdommen i Danmark for fattigdom. Og i nogle tv-udsendelser for et par år siden, hvor den mediebevidste og sympatiske Simon Emil Ammitzbøll rykkede ind i tre dage hos en enlig mor og ægte arbejdsløs og kontanthjælpsmodtager, var hovedindtrykket da heller ikke til at tage fejl af: Synd for – nej! Hun burde måske i virkeligheden tage sig lidt sammen.

OG SÅ en verden jeg selv kender noget til: Det er i hvert fald ikke synd for taxi-folket – hverken vognmænd eller chauffører, når den moderne New Biz-kapitalisme rammer det gammeldags, individuelle transporterhverv. Det hedder bare UDVIKLINGEN – og den kan man som bekendt ikke stoppe.

Den politiske verden og vælgernes virkelighed er i konflikt i disse år.

På den ene side er åbenheden nærmest grænseløs. Vi er alle sammen velkomne i politikernes liv i tv, i tekst og billeder – langt ind i deres privatliv. I sidste ende er denne indsigt en slags markedsføring af politikernes personligheder. Hvis det er afgørende at danse i tv’s primetime for at nå folket – så danser både den knoklede venstremand sig til fiasko og den muskuløse kuglestøder sig til succes. Hva’ fa’en? Politikere er jo bare politikere som dig og mig. Tynde og stærke og fede og smukke og misserable fodboldspillere og højrøvede bøsser.

VI ER alle i samme båd!

På den anden side er ligheden og åbenheden i realiteten syntetisk. Politik er i højere og højere grad en egentlig karriere fra vugge til grav. Og går det galt for nogle, er det ikke opsigtsvækkende at skifte parti eller simpelthen lave et nyt. For når ideologierne forvitrer, er det personvinklen, det handler om. Hvorfor skulle det dog være et problem at fjerne det sociale i social-liberal og sætte fuld selvfedme på liberal, når det nu først og fremmest er Simon, det kloge og dygtige menneske, der tæller?

Og sådan bliver de nye spilleregler: Åbenheden er et fokus på parlamentarikerne og deres univers, og folket køber ind i den politiske butik.

JEG ER ikke rød nok til at kunne stemme på Enhedslisten. Men jeg er begejstret for deres princip om, at slippe folketingsmedlemmerne ud i virkeligheden, når de har ”siddet inde” i to valgperioder. Jeg ville dybest set ønske, at EL-princippet var gældende for alle partier.

Indtil det gennemføres, vil jeg tilbyde at bytte rolle med Ammitzbøll. Ikke i den der forlorne tv-udgave over tre dage, hvor han rykker ind hos den arbejdsløse, og det hele dybest set ender som et underholdningsprogram fyldt med klicheer. Folketingsmedlemmet der kører op foran taberens hus i sin store fede, sorte ”Bimmer”. Et ”virkelighedsbesøg” så iscenesat og banalt, at man skal være evnesvag for ikke at forstå symbolikken.

Nej, lad os tage et halvt år, hvor vi bytter roller, løn og levevilkår.

JEG HAR selv prøvet at tjene virkeligt gode penge, og det ville være fedt at prøve det igen. Og måske kunne jeg nå at blive småsur over topskatten og finde ud af, at så sjovt er det ikke i længden. Den ene dag en aktør i et mediecirkus og Guds gave til menneskeheden og gæst i alt fra talkshows til underholdningsprogrammer om kluntede drenge på et fodboldhold, hvor ingen kan spille fodbold. Den næste bare en lallende idiot. Jeg ka' det lort!. Jeg har været chef i DR. LA er jo et parti for det frisatte menneske, så mine holdninger ville ikke være så farlige – og selvfølgelig ville jeg stemme med partiet, når kom til stykket.

Og Simon Emil kunne skrabe penge sammen til erhvervskørekortet og chauffør-kurset i Amu-uddannelsen. Arbejde de 60 timer ugentligt – undertiden til en timeløn, som svarer til en indslusningsløn. Tilhøre et etnisk mindretal på arbejdspladsen og være dagligt tæt på både den kristne, den jødiske og den muslimske verdensopfattelse. Slide i det lørdag nat, mens pirat-knægtene fra Vestegnen kører rundt og samler kunder under styring af UBER’s verdensomspændende app, mens du kan høre, at den konkurrence er din egen skyld. Du havde det for fedt, indtil konkurrencen kom. Men også grine af dårlige, sjofle vittigheder og få panderynker af livets besvær over chokoladekringlen og fredagsbajeren eller en Cola Zero i mandskabsstuen.

Skal vi bytte virkelighed, Simon?

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

en mand kigger ind ad vinduet til en Jensens Bøfhus-restaurant
Nyheder

Nul bøffer?: Jensens Bøfhus presses i konflikt

sedler og mønter
Nyheder

Sådan vil du bruge dine
indefrosne feriepenge

letpåklædt kvinde
Krimi

Ulovligt marked for

danske nøgenbilleder:

Det koster 20 kroner

Billede af en masse mønter
Nyheder

Flertal presser på:

Frigiv alle feriepengene

Elon MUsk står foran en Tesla model 3
Nyheder

Tesla-stifter: Stort

prisfald på elbiler

Et billede fra politiets lagre med stjåle designermøbler
Krimi

Hælervarer for

to milliarder:

Er din stol varm?

illustration af covid-19
Corona

Tjek din branche:

Så mange smittes

med corona

billede af et lyn
Nyheder

Lyn slår ned under fodboldkamp:

14 børn kvæstet

Scandinavian Star set fra luften
Nyheder

Scandinavian Star-kaptajn

Hugo Larsen er død

billede af det udsendte materiale
Corona

Usikker antistoftest

sendes til

halv million danskere

strandede hvaler ved Tasmanien
Dyreliv

Australien finder 470 hvaler i rekordstor stranding

To hundefører står med deres hunde i lufthavnen i Helsinki. De to hundefører, som begge er kvinder, har grønne t-shirts på. De står ved nogle officielle skilte, der viser, at hundene tjekker for coronavirus.
Nyheder

Hunde skal snuse sig frem

til coronasmittede i lufthavn

En politibetjent med ryggen til. Han har en sort jakke på med hvide versaler, hvor der står "politi".
Krimi

Betjente viste sig

at være tricktyve

Nærbillede af Donald Trump på en talerstol med et rødt slips og åben mund. Den amerikanske præsident ses i profil.
Corona

Trump: Kina må tage

ansvar for pandamien

Den norske prinsesse Märtha Louises kæreste med solbriller på sammen med Märtha Louise og en blondine
Kongelige

Prinsessen overrasket af

skandale-kæresten

stjernehimmelen med nordlys og grandtræer i baggrunden
Nyheder

Hold øje med

efterårshimmelen

Et stort gråt Herkulesfly holder i en lufthavn. I baggrunden ses flere andre fly i luften.
Krimi

Herculesfly nødlander 

i Aalborg

En sygeplejerske med engangskitel, hårnet, mundbind og gummihansker tilser en oatient på intensivafdelingen.
Corona

Endnu flere smittede men

kontakttallet falder

Pengesedler og mønter
Nyheder

Datoen er klar:

Her kan du få dine

feriepenge

Tommy Kenter og Janne Hiort
Kendte

Tommy Kenter

er blevet gift

Ambulance med udrykning
Krimi

84-årig død i bilulykke

Brand i kæmpe affaldsberg
Nyheder

Brand i Roskilde kan

vare flere måneder

Havørn på himlen
Dyreliv

Fire havørne fundet døde:

Frygter forgiftning

Mugshot af Mark Chapman
Nyheder

Lennons drabsmand undskylder

Britt Bendixen i TV-studiet
Underholdning

Britt Bendixen gør comeback:

Jeg er på toppen

Strandede grindehvaler på Tasmaniens vestkyst
Dyreliv

270 strandede hvaler
kæmper for livet 

Hugo Drax i Moonraker
Kendte

Ikonisk Bond-skurk død

Utydelige skilte i tåge
Nyheder

DMI advarer:

Farligt vejr

Satellitbillede af atomanlæg i Nordkorea
Nyheder

Nordkoreas atomprogram

vækker bekymring 

retten i Sønderborg set udefra
Krimi

39-årig delte sine

overgreb på 5-årig

på nettet

Kø til coronatest foran CASA Arena i Horsens
Corona

Kæmpe kø: Flere må

gå hjem uden test

Død elefant set fra luften
Dyreliv

Mystisk massedød

blandt elefanter

er opklaret 

Det skotske ægtepar Colin og Christine Weir skåler i champagne efter at have vundet 1,3 milliarder i lotto i 2011.
Helt vildt

Vandt i Lotto:

Fyrede 325 millioner

af på otte år 

Portrætfoto af dronning Margrethe
Kongelige

Kongehuset afslører

nyt portræt af dronningen

"Hold afstand"-skilt på gaden i dansk by
Corona

Corona-detektiver

skal bryde smittekæder

En kvinde med små røde trusser ligger ovenpå en mand
Sex og samliv

Her er danskernes

foretrukne sexstillinger

Person med handsker håndterer en coronatest
Corona

418 nye smittede

- antallet af indlagte

stiger 

En grøn avokado holdes imellem hænderne
Nyheder

Du gror eksotiske planter forgæves

I forgrunden ser man politiets fotovogn med måleudstyr i baggrunden kommer en bil susende.
Krimi

Fartfjols: Kørte i fotofælde

fire gange - med vilje

Et askebæger med to skoder i fotograferet tæt på
Nyheder

Salg af smuglersmøger

eksploderet

Fire brune malkekøer græsser i et grønt område med træer i baggrunden.
Dyreliv

Vil bekæmpe

ko-bøvser

med virus

Modellen Cecilie Haugaard med langt mørkt hår og en sort blondekjole ved siden af sin mand musikeren Christopher der er klædt i smoking. Hun smiler og kigger direkte ind i kameraet.
Kendte

Venter første barn sammen

nærbillede af eks-politikeren Pia Allerslev med halstørklæde og vind i håret.
Corona

Pia Allerslev smittet: 

Undrer sig over forløb

Inger Støjberg fotograferet på Christiansborg på billedet taler hun med alvorlig mine.
Nyheder

Inger Støjberg: Sexismesnak

er ved at gå over gevind

Anita Lindblom
Kendte

Svensk Sånt er livet-sangerinde er død - 82 år

En hammer der er hugget ned i noget glas, som splintre omkring hovedet på hammeren.
Krimi

Kvinde slået flere gange

i hovedet med hammer 

Folk med paraplyer og vintertøj går med ryggen til ned af en gade.
Nyheder

Øv! Regn og vind

kvæler sensommersolen

En hospitalsstue, hvor to læger eller sygesplejersker står ved en hospitalsseng med engangskitler, hårnet, handsker og masker på.
Corona

Flere alvorligt syge

patienter overlever

Ulrik Wilbek og Susanne Munk
Kendte

Ulrik Wilbek om

sin rædselsuge:

Min kone blev lagt i koma

Fartkamera i bil
Krimi

Pas på farten:

Politiet øger indsatsen

i den kommende uge

Børn bag pigtråd
Nyheder

Græsk opsang:

Danmark bør tage

imod migranter

Danske Banks hovedsæde i København
Nyheder

Narkohandler og

våbensmugler

brugte Danske Bank

Nicki Bille forlader byretten i København
Nyheder

Nicki Bille fængslet

Skilt på hegn om coronaregler
Nyheder

Er din kommune på listen?

Bekymrende smittetal

i 63 kommuner

Politibil i nærbillede
Krimi

Voldtægt på

kollegieværelse:

Ung mand sigtet

Færge ved ø
Nyheder

Færge med 280 ombord

gået på grund ved Åland

Billede af en mosegris under jorden
Dyreliv

Her er haveejernes

SKRÆK

Mand ved pool bliver vækket af bjørn
Nyheder

Vild video:

Faldt i søvn ved poolen

– vækket af bjørn

Redningskøretøjer i mørke
Krimi

15-årig dræbt i

knallertulykke 

Indgang til Københavns Byret
Nyheder

Turist amok med

saks i København

En Arla-tankvogn er kørt ind i en bil.
Krimi

Voldsom ulykke

Lastbil og personbil

i frontalt sammenstød

En skyskraber med et slags hul i toppen
Helt vildt

Kæmpe skyskraber

ligner en fakkel

En kvinde med tørklæde opererer på et hospital
Film og TV

Dansk film

modtager Emmy-pris

Det danske Challengerfly parkeret i en hangar
Nyheder

Rusland raser:

Dansk fly ind i russisk zone

Portrætbillede af Brad Pitt
Kendte

Afsløring:

Sådan blev Brad Pitt

optaget i Scientology

Flag på halvt ved Det Hvide Hus
Nyheder

Brev med giftstof

sendt til Det Hvide Hus

Chuck Feeney portræt
Helt vildt

Milliardær bankerot:

Har foræret 50

milliarder væk

Mette Frederiksen i profil på mørk baggrund
Nyheder

Mette F. kaprer populær

Instagram-konto

Skilt i Jomfru Ane Gade
Corona

SF og DF efterlyser

klarere coronaregler

Kristian Thulesen Dahl portræt med mørkt slips.
Nyheder

Thulesen erkender:

Min rolle har været

til diskussion

Politibiler bag afspærring
Krimi

Blodig havefest i USA:

To døde og 14 sårede

Skilt til østre landsret
Nyheder

Cirkusartist brækkede

nakken:

Kæmper for erstatning

Mand med fingre i guillotine
Nyheder

Vild straf til teenagere:

Fire fingre skal amputeres

Det amerikanske flag med skovbrandene i Califorinien i bagggrunden
Nyheder

Røg fra skovbrande

på USA's vestkyst

kan ses i New York

Portrærbillede af Stine Bramsen
Kendte

Stine Bramsen:

Jeg har mistet

halvandet års løn

Sygepeljeske tester en mand med åben mund
Corona

Ny rekord:

589 er smittet

med covid-19 det seneste døgn

En lille prik viser en mand på vej op ad facaden på en skyskraber
Helt vildt

Kig ikke ned

Klatrer uden line

op ad skyskraber

Billede af Ruth Bader Ginsburg
Nyheder

Højesteretsdommer

er død af kræft:

Det betyder det

Seks unge kvinder i hatte med en kæmpe krokodille bag dem
Helt vildt

Se video:

Kæmpe-krokodille

sætter skræk i livet

på veninder

Nærbillede af solen
Nyheder

Den globale opvarmning

får måske en

tiltrængt pause