Administration 

Taxamanden: Du er sgu go’ nok, Danmark

"De mennesker, der måske gør allerstørst indtryk på mig i mit taxiliv, er de personligt oprigtige mennesker, der bruger taxituren, de stjålne minutter – ofte i morgenmørket – til at give en bid af deres eget liv."

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

Der er noget galt i den beskrivelse, og jeg er givetvis selv skyld i det: At vi har delt os i noget, der nærmest ligner to folk. Der er dem, der elsker Danmark og danske værdier så meget og artikuleret, at det er med til at give kvælningsfornemmelser. Og så er der alle os kritiske anti-nationalister, der i nogles øjne ser ud som om, vi er ved at melde os ud af det nationale fællesskab.

Der er alle dem, der tænker på sig selv – og så er der dem, der tænker på andre

Så enkel er verden jo ikke.

JEG BLEV MINDET OM DET i sidste uge – og min kone vil vende det hvide ud af øjnene, hvis hun læser det her. Hun mener grundlæggende, at Facebook er for selvudleverende og selvoptaget. Og så er den stakkels kvinde gift med en journalistisk narcissist, der kan få en historie ud af selv sin egen influenza. 

Mit eneste saglige forsvar er, at jeg blot ville fortælle mine læsere og 3.500 følgere på mine sociale sider, at jeg ikke var skrivende de næste par dage - men sengeliggende.

Hun synes, at jeg er en af disse småklynkende mænd, der kan gøre selv den mindste virus til en nærdødsoplevelse. Jeg mener bare jeg gav fornuftig brugerinformation til mine læsere.

KONSEKVENSEN AF MIT LILLE OPSLAG var overvældende for selv en selvfed granitperker.

Det vrimlede ind med rare hilsner om god bedring. Og masser af gode ideer til særlige drikke og behandlinger, som kunne afbøde generne og symptomerne for den svækkede Taxamand:

FACEBOOK ER BLEVET det helt universelle centrum for megen menneskelig kontakt. Fødselsdagshilsner, Skulderklap, når en eksamen er overstået. Fremvisning af nye, endnu halvvåde børn og børnebørn umiddelbart efter fødslen. Ja, jeg ser stadig oftere korte hilsner fra sygehuset, hvor der lige opdateres efter vrøvl med hjertet eller fra den sidste kemo-behandling.

Hvis nogle tror, at jeg nu er klar med et koldt styrtebad af ironi, må jeg skuffe jer.

JEG SYNES FAKTISK, det er smukt at dele det lyse og det mørke med hinanden. Og i forskellige tider og medier, har det altid været sådan i vores kultur. Det er det, der er min pointe. Det er ikke noget nyt, at vi beskæftiger os med vore medmennesker og at nysgerrigheden er blandet med næstekærlighed i forskellige doser.

Jeg husker helt tilbage fra min barndom i 60’erne, hvor der var en ganske særlig gruppe, marginaliserede mennesker, der trods gennemgående 0 pct. arbejdsløshed, ”krydsede” hver eneste vinter. At ”krydse” blev senere til at ”stemple” – at være arbejdsløs. De boede langt ude på landet i et faldefærdigt hus, der af uransagelige årsager blev kaldt ”Banken”. ”Glasbanken” sagde nogle ironisk og hentydede til, at her var nogle mennesker, der hver dag havde en bajerflaske eller snapseflaske i munden.

DE VAR GRUNDIGT FORDRUKNE og hutlede sig igennem med ”støtten” om vinteren og forefaldende vej- og landbrugsarbejde i sæsonen. Der blev godt nok grinet af deres fulderikkeri, når de ikke var der. Men der blev altid talt ordentligt til dem, når de var der og det var som om min mor og mormor var særlig omsorgsfulde med maden, når de spiste med. De havde lov til at føle sig særligt beværtede og mætte netop denne dag.

Det ville være nærliggende at sige, at alt er komplet koldt og kynisk i dag, hvor begreber som ordentlighed og ”giv en hånd med” er blevet institutionaliseret i det djøfiserede begreb civilsamfundet. Men så koldt er det ikke i virkeligheden. På en lidt omvendt måde synes jeg, at man kan mærke det i de sidste dages debat om kontanthjælpen og ”kontanthjælpsloftet”. De politikere, der nærmest mekanisk taler for den sproglige selvindlysende plathed, at ” … det skal kunne betale sig at arbejde … ” har rykket sig et par gange, da de alt for absurde eksempler på loftets mest ubehagelige sider blev forklaret.

NU ER DEN FØLSOMHED erstattet af rationalisme, men de selvsamme politikere strutter ikke af selvtillid i disse dage. Heller ikke ministrene. De frygter naturligvis endnu flere eksempler, der kan gennemhulle deres hvis-det-gør-rigtigt-ondt-skal-du-nok-finde-dig-et-arbejde-teori. Men min påstand er også, at de ikke har det særligt godt med denne form for sætten mennesker i bås som potentielle Dovneroberter.

Næstekærligheden findes ikke bare i den store bog. Jeg mærker det på mine ”frue-kunder”, de ældre kvinder, enkerne med blåt hår og mange rynker efter et langt liv – på vej med Taxamanden til læge eller fodterapeut. Mange af dem er helt sikkert de konservatives sidste bastion i Københavns forstæder.

MEN DET ER EN ALT FOR NEM SLUTNING at tro, at de er darwinistiske borgerlige, som mener, at de fattige bare kan tage sig sammen. Jeg lytter dagligt til deres bekymring om de alt for kolde tider i politik – og omvendt: En total taknemmelighed over at de lever i det danske velfærdssamfund. Vi synger sangen sammen: Vi har det jo godt! 

Og de mere kendte offentlighedspersoner, der slås på tværs af politik og kævlerier. Blandt dem, Lisbeth Zornig Andersen: Den veluddannede djøf’er, der forlod erhvervslivet med al dets big-money til fordel for at opbygge en organisation, der med konkrete projekter, lobby- og netværksarbejde skal sætte tryk på arbejdet med de udsatte i Danmark.

ALENE DET AT BYGGE EN VIRKSOMHED på social innovation er dybt kontroversielt i trygheds-Danmark. Men hun gør det – ligesom hun lagde sin personlige katastrofe af en barndom i svigt og misbrugets skygge – ud for al folket. Ligesom hun i det store flygtningekaos sidste år hjalp nogle flygtninge til Sverige - og gjorde sig skyldig i menneskesmugling. Hun blev straffet for sin civile ulydighed. Og Gud ske tak og lov for ulydighed, som så ofte har formet den anstændige verden.

I mit univers er hun, uanset om hun nu er dømt som lovovertræder, i klasse med dem, der hjalp jøderne til Sverige under anden verdenskrig eller dem, der prøvede at gemme og beskytte politisk aktive, da folketinget under samarbejdsregeringen i 1941 forbød kommunistpartiet for at føje værnemagten.

DE MENNESKER, der måske gør allerstørst indtryk på mig i mit taxiliv er de personligt oprigtige mennesker, der bruger taxituren, de stjålne minutter – ofte i morgenmørket – til at give en bid af deres eget liv. Et signal om fælleskab med andre mennesker uanset alder, køn og status. Om smerten ved savn af børnene, der bare ikke er der nok. Eller arbejdet og rejserne, der undertiden ikke er til at holde ud. Om det skrøbelige parforhold, fordi karrieren tager kvælertag på både mand og kvinde. Eller døden, der tog ægtefællen fra dig for bare et par måneder siden. Lige nu, midt i livet, hvor børnene lige var flyttet og man skulle til at være hovedpersoner for hinanden.

De er der allesammen.

Og de er gode nok!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Nyheder

Dykkere redder 12 meter lang pukkelhval

Nyheder

To danskere smittet med abekopper

lottokugler
Helt vildt

Fik Lotto-kupon i gave:

Vandt 195 millioner kr.

Spejl med kokain
Krimi

Narkobude blev styret af bagmand fra fængslet

trafik på motorvej
Nyheder

Miniferie byder på tæt trafik og kø

Kurt Zouma
Sport

Fodboldstjerne erkender sig skyldig i dyremishandling

Bil er kørt ind i hus
Nyheder

Bil brager ind i hus:

Mand i kritisk tilstand

Rene Dif
Kendte

Aqua-stjerne skal være morfar

Et kæmpe fly på en landingsbane
Helt vildt

Kæmpe fly lander i Rønne

to stjerner kommer sammen på en rød løber
Kendte

Johnny Depps advokater indkalder Kate Moss som vidne

En kvinde hænger højt oppe på en klatrevæg
Livsstil

Vi er blevet vilde med at klatre

Krimi

Dansk Jehovas Vidne løsladt efter fem år i fængsel

En sandstrand
Rejser

Danskere vælger Egypten til igen

lottokuponer
Nyheder

Mand efter milliongevinst: Som en rutschebanetur

En blond kvinde med headset
Kendte

Puk Damsgård i chok efter slangemøde

Prins Joachim og prinsesse Marie kysser
Kongelige

Joachim og Maries bryllupsdag: Kærester og kolleger

en mand med briller i jakkesæt ved en legovæg
Nyheder

Lego-familien i generationsskifte

to kamphunde leger på en plæne
Krimi

Skulle passe hunde for sin søn: Bidt ihjel 

en mand med skæg og militærtøj
Nyheder

Zelenskyj er en af verdens mest indflydelsesrige

en havn
Krimi

Ung ukrainer klemt ihjel i Esbjerg 

en mark med korn
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb det seneste døgn i Ukraine-konflikten

ishockeyspillere set fra siden
Sport

Kæmpe triumf:

Danmark tæver verdensmestrene 

en sanger med langt hår
Kendte

Cobains guitar solgt for 32 millioner 

missil affyres fra en fregat
Nyheder

Forsker kalder dansk missildonation opsigtsvækkende

En udbrændt bil
Krimi

Dyr BMW udbrændt

En kaptajn og et par damer
Film og TV

Tv-serien som skabte en hel industri

Boris Johnson ser forvirret ud
Nyheder

Nye fotos øger presset på Boris Johnson 

et par til en premiere
Kendte

DR-vært afslører hemmelighed: Vi er forlovet

fem personer poserer
Film og TV

Forlader

Løvens Hule

et smukt par på den røde løber
Kendte

Schwarzenegger bedstefar igen

støvsuger
Nyheder

Brug ikke disse

støvsugere:

Kan bryde i brand

reagensglas med prøvesvar
Nyheder

Dansker smittet med

abekopper

grillbar set udefra
Mad og drikke

Berømt grillbar

lukker og slukker

mand holdes tilbage af vagter
Kendte

Voldtægtssag mod

realitystjerne:

Dårlig stemning

tyk mand holder i mavefedtet
Sex og samliv

Nyt dansk studie:

Vægttab er lig med

flere sædceller

Nyheder

Stopper i folketinget:

Flytter til Afrika 

mark med bogstaver set fra flyvindue
Helt vildt

Flypassagerer i panik:

Velkommen til Luton 

skilt foran retten i odense
Krimi

Snød for 10 millioner:

Kan slippe for fængsel

Mette Frederiksen taler
Nyheder

Mette F: Smitten

kan stige

mand kigger ind i kameraet
Kendte

Boykotter DR:

I behøver ikke ringe

en anden gang 

færge brænder
Nyheder

Syv mister livet

efter færgebrand

fodboldspiller på banen
Sport

Målmand overfaldet:

- Idioter 

youtube ikon
Nyheder

YouTube har fjernet

70.000 videoer 

soldater arbejder ved stålværk
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb

natten i Ukraine-konflikten

Nyheder

De Radikale lukker radiokanal

Sport

FCK mestre – for 14. gang

Nyheder

Minister vil undersøge anklage om overgreb i domkirke

Strandet hval
Dyreliv

Hval skyllet i land på vestkysten

Manu Sareen
Kendte

Manu Sareen scorer nyt job

Folk fylder vand på flasker
Nyheder

Rekord-varmt i Spanien

En politibil
Krimi

Mand fundet død

Nye kartofler vaskes i en spand
Livsstil

Haven i juni: Tid til at rydde og nyde

ishockeyspillere set ovenfra
Sport

Slutprogrammet taler ikke til Danmarks fordel

En alligator i en pool
Helt vildt

Chok:

Familie fandt kæmpe alligator i deres pool

Bier i flok
Krimi

Fanget i træ og stukket ihjel af bisværm

En smuk kvinde i g-streng
Kendte

Kim Kardashian hånet:

Hun ligner en tegneserie

hænder på tastatur
Livsstil

Pas på:

Dit barn bliver snydt for penge i computerspil

Et lille fly i luften
Krimi

Hel familie udslettet i flystyrt

en blond kvinde på den røde løber
Kendte

Linda P efter mobning: En befrielse at bruge humoren

Bacon på panden
Mad og drikke

Sådan skal du stege din bacon

ambulance ved en sø
Krimi

Ung mand formodes druknet i sø

en smadret by
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb natten til søndag i Ukraine-konflikten

En motorcykel i en grøft
Krimi

21-årig motorcyklist død

mand med solbriller
Kendte

Morgan Freeman

blacklistet af Rusland

lang kø
Krimi

Muligt stenkast - motorvej spærret af

bygning set fra gaden
Nyheder

Kæmpe eventsted konkurs - igen

dronning i rutsjebane
Kongelige

Dronningen fejrede jubilæum med tur i Tivolis rutsjebane

person med mobiltelefon
Livsstil

Hvem ringer?
Her er det simple trick til, at finde ud det

karameller
Nyheder

Sidste skoledag:

Nål fundet

i karamellerne

Nyheder

Herlufsholm har slået stillingen som rektor op

personer er glade
Nyheder

Radikale til
eget medlem:
Træk dig

Nyheder

Kulturminister: Ønsker opgør med kønsfordeling

krig tank i ukraine
Nyheder

Vestlige våben ødelagt af russisk missil

fyldt tagrende
Nyheder

Kom i gang nu: Få styr på tagrender og utætheder

Kulturminister Ane Halsboe
Nyheder

Radio får dødsstødet

Mascha Vang
Kendte

Mascha Vang:

Rykker brylluppet

Russiske Gazprom, skilt
Nyheder

Rusland lukker for gassen til Finland

   Natasja Crone og Rasmus Tantholdt
Nyheder

Rasmus Tantholdt hædret

Vicki Berlin
Film og TV

Vicki Berlin: 

Indtager Cannes

Elon Musk
Nyheder

Elon Musk anklaget for sexchikane