Administration 

Taxamanden: "DR er slappere end Bertels fugtige nedskæringsdrømme"

Jeg kan ikke være den eneste lytter i Danmark, som i djævelske øjeblikke savner en anarkist, der løber gennem studiet og skriger ord, som jeg end ikke vil nævne i denne blog

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

Der er lagt op til krig om det elektroniske mediemarked de næste år. Debatten er præget uendelig meget af markedskampen mellem de private medier og public service medierne. De private mediehuse med udgangspunkt i dagbladene ønsker at reducere public service – især de offentligt finansierede medier i DR.

TV er oftest hovedemnet i mediekrigen.

Men et andet – radioen – er den afgørende faktor i Taxamandens medieforbrug. Den passion deler jeg ugentligt med mere end 4 millioner danskere.

Moderne radio skabes i såkaldte formater. Siden 1980’erne, hvor DR’s totale monopol blev brudt, har formattænkningen været styrende – også i public service. Det var slut med at blande alle mulige målgrupper sammen på de samme frekvenser.

Formattænkning er og bliver kommerciel i sit DNA. Den udspringer først og fremmest af medietænkningen på det gigantiske amerikanske marked. Det handler om at ramme en målgruppe med det rette format, der kan give mange lyttere i målgruppen. I musikradioer handler det om at spille den musik, lytterne kan lide. I taleradioen om at tage de emner op og finde de studieværter, som har de mulige lytteres gunst.

Og så skærer man det fra, som ikke helliger hensigten. Ingen Jazz på P3. Ingen ”house” på P4. Ingen Karl Smart DJ på P2. Ingen ungdom på P1.

Selv om licensmedierne ikke er skabt til at lave kommerciel succes (de får jo midlerne båret ind på paller uanset, om lyttertallene er gode eller ej…), gælder formateringshåndværktøjet også i public service. For medielicensen er jo i realiteten en tvangsskat for alle danskere. Og når man yder vil man gerne nyde.

Alle betaler – ergo skal alle også have noget ud af den.

Det kræver en balanceakt af de store for ikke mindst DR: Vi skal være originale nok for at fortjene licensen. Men vi skal også have markedssucces for at fastholde betalingsviljen.

Det paradoks kræver knivskarp styring af kvalitet og fornyelse.

Som fagmand på radio og public service – og som lytter op imod 12 timer dagligt mærker jeg, at noget skrider.

Man kan mærke, at DR har et problem, som ligner dansk politik generelt: Man samler sig, der hvor vælgerne/lytterne er flest – på midten. I politik er udlændinge-politikken det værste eksempel. Man skal have tykkere og tykkere glas i brillerne for at få øje på forskellene mellem regeringen og støttepartierne – og socialdemokraterne. Mindre fokus på de værdimæssige forskelle – mere fokus på, hvad folkestemningen kræver.

I radiouniverset går de stereotype genrer igen på tværs af kanaler og formater, og det gør originaliteten mindre. Når forskellene bliver mindre, indskrænker det den reelle valgfrihed – som var det i et supermarked: Et gigantudbud af chokoladekiks giver ikke nødvendigvis forskellige smagsoplevelser.

Der er masser af chokolade i radioen for tiden.

Tidens stikord er TALKSHOW – til tider over hele linjen. Journalisterne er værter i ordets oprindelige betydning.

- Jeg kan se du er derude bag glasruden. Du har travlt. Kom indenfor. Sæt dig ned. Vil du ha’ en kop kaffe? Jeg har lige et bånd, jeg skal spille for dig.

Selvfølgelig er der forskel på musikradioer og taleradioer. Og der er forskel på sproget, der tales til teenagere og sølvræve. Men hygge er DR-standard.  uanset om der er tale om P1 Morgen eller Mads og Monopolet. Lidt frækkere på Godmorgen P3. Lidt mere kramme-mentalitet på P4 Morgen, hvor man undertiden oplever, at ”kærlighedsforholdet” mellem værterne er vigtigere end relationen til lytterne.

Selv er jeg storforbruger af P1 Eftermiddag – kanalens kultur-talkshow, selv om show-ordet ikke bruges i kanalens univers. Også her er værterne generelt professionelt blandt de dygtige. Men der er masser af generelle DR-stereotypier – primært hyggen. ” …  Kom indenfor. Sæt dig ned …”  

En slags national modgift til en verden, der er komplet på røven. Det sidste mærker man godt nok ikke meget til. Værterne i P1 eftermiddag er intelligent elskværdige. Men når de parrer sig med tidens eskapistiske tendens til HYGGE, nærmer det sig mætheds-grænsen. Og efter mætheden følger kvalmen….

Jeg kan ikke være den eneste lytter i Danmark, som i djævelske øjeblikke savner en anarkist, der løber gennem studiet og skriger ord, som jeg end ikke vil nævne i denne blog.

Når formaterne og genrerne flyder ud i stereotypier, kommer kanalredaktørerne for alvor i vanskeligheder. Selv når der loves fornyelser, skal man være radiofonisk filatelist for at høre forskellene. Mads og Monopolet er et glimrende underholdningsprogram. Men det ændrer jo ikke ved P4’s status som den sublimerede hygge-kanal at flytte programmet hertil fra P3. Flere lyttere, mange flere. Der er skruet op for det, der i forvejen er masser af.

P4 har i det nye år skabt programmet ”Diva og Dario” med radioveteranerne Dennis Johannesson og Julie Bundgaard. Julie ved jeg kan have en replik som et barberblad.

Jeg lyttede til programmets førsteudgave, der blev markedsført som ”… et radiotalkshow med både sjov og alvor ...,” der ” …  tager revolverjournalistikken til nye højder …”

Og så skal gæsten dreje på en tromlerevolver – og BANG får han eller hun et farligt spørgsmål.

Et vildskud med løst krudt!

Programmet var – HYGGELIGT! Men for at blive i det kommercielle univers, som P4 har så svært ved at adskille sig fra: ”Løftet” var uden mening – det blev ikke overholdt. Eller også var programerklæringen holdt i det ironisk-sarkastiske sprog, som stammer fra 80’erne og 90’erne.

Var pressemeddelelsen om det nye program en slags satire i sig selv?

Og apropos den genre – der kunne profilere en anden kanal: Hvor er den P3-satire, som – i mere end et halvt århundrede har været en del af kanalens eksistensberettigelse?

Positionen er i den grad overtaget af Den Korte Radioavis på talekanalen Radio24syv.

Tæskeholdet og De Sorte Spejdere er døde. Men Kirsten Birgit lever, selv om hun påstås død og i hvert fald er ude af æteren fra nytår.

Det er godt nok et eftermæle, der vil noget. Og Radio 24syvs bedste markedsførings- og programgreb i kanalens levetid.

Hvis hun levede - og HVIS hun havde skrevet dette blogindlæg, kunne slutordene være skrevet nogenlunde sådan:

” …Jamen Herre Jemini. Jeg havde sgu ikke troet, at de der røde lejesvende i DR skulle ende med en programpolitik, der er slappere end Bertels fugtige nedskærings-drømme. Enten er de flagellanter eller også udviser de selvmords-tendenser på Statsradiofoniens vegne …”

Det kan selvfølgelig ikke passe, mener den radiomaniske Taxamand og citerer fruen selv: ”Det er jo helt hen i vejret...” 

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

baneholdet
Sport

Danmark missede OL-guld med 0,166 sekunder

Keld og Hilda Heick
Kendte

Keld og Hilda: - Coronaen har tæret på pensionen

havnen i tokyo
Sport

Jordskælv rammer OL:
- Taget bevægede sig

Jenna Bagge og Albert Rosin Harson
Kendte

Danse-darlings

afsløret

på kærlighedsferie

claus elming
Film og TV

Tilbage på tv:
Seerne får et chok

piger i solskin
Nyheder

En hund efter sol? Her finder du den onsdag

skagen by
Corona

Skagen
risikerer
nedlukning 

Anders Holch Povlsen smiler
Nyheder

Danmarks rigeste fordobler formuen

Pakke med rullepølse
Mad og drikke

Advarsel: Denne rullepølse kan gøre dig syg

Svævefly i kornmark
Nyheder

17-årig nødlander i svævefly

skolebarn på cykel
Nyheder

Skolestart? Øv trafiksikkerhed med dit barn nu

portræt Thomas Gotthard
Krimi

Sognepræst tilstår drab 

Nyheder

New Yorks guvernør har krænket flere kvinder

Nyheder

Altædende bille kan være på vej til Danmark

Mobiltelefoner i montre
Nyheder

Salget af brugte

mobiltelefoner eksploderer:

Sådan gør du en sikker handel

Tommy Ahlers i Folketingssalen
Nyheder

Tommy Ahlers stopper i Folketinget

Sport

Springsteens datter skubber dansker ud af OL-finale

Soldater ved tank
Nyheder

Tysk våbensamler skal afgive kampvogn

landsted set fra luften
Kendte

Her er årets

største kendishandler

mand smiler fra talerstol
Helt vildt

Nu er han

verdens rigeste

piller og kapsler ligger på bord
Sundhed

Advarer mod kosttilskud:

Kan give alvorlige

leverskader 

håndboldspiller i aktion ved OL i Japan
Sport

Danske håndboldhelte

knuser Norge

mand kigger ind i kameraet
Krimi

Præsten nægter at tale

cykelryttere i styrt
Sport

Danmark i OL-finalen

efter bizart uheld

ic4 tog på skinnerne
Nyheder

Tog-kaos

i Danmark

kajakroer vinker fra kajakken
Sport

Ny dansk OL-medalje

bill gates gestikulerer
Kendte

Bill og Melinda Gates:

Skilsmissen er officiel 

kø til vaccination
Corona

Derfor er danskerne

blandt de mest

vaccinerede i verden

væltede cykelryttere på cykelbane
Sport

Kæmpe drama:

Danmark i bizart uheld

flaske med pesto
Sundhed

Spis ikke

denne pesto

grøndland
Nyheder

Påtale:

Sprang foran i vaccinekø

Axelsen
Sport

Efter triumfen:

Her er Viktors rigtige guld

Beha
Kendte

Mikkel Beha Erichsen:

Sønnen får nyt job

Brand
Nyheder

Brændende Sydeuropa: Turister søger hjælp

vaccine
Nyheder

Vaccine-tal:

Laveste i tre måneder

Iran
Nyheder

Tankskib angrebet:

Nye spændinger med Iran

Skildpadde
Krimi

Skildpadde stjålet

fra dansk dyrepark

Danfoss
Nyheder

Efter EU-godkendelse:

Danfoss' gør kæmpekøb

Viktor Axelsen
Sport

Rørende billeder:

Tårer af guld

guld
Sport

Suveræne Axelsen: Gulddreng

nyfødt med Fetus-in-fetu-syndromet
Helt vildt

Pige født med
tvilling i maven

Sara Slott
Sport

Sara Slott:

Karrieren slutter med styrt

en våd mobiltelefon
Livsstil

Har du tabt mobilen i wc’et? Sådan kan du - måske - redde den

måger snupper et stykke morgenbrød
Nyheder

Ekspert om kampen mod mågerne: Glem det

lastbil i brand
Krimi

Lastbil i brand på motorvej

hovedbanegården
Krimi

Togkaos - forsinkelser og aflysninger

pandaunge kommer til verden
Dyreliv

Panda har
født tvillinger

jernbaneoverskæringen
Krimi

Tog og to biler
kørt sammen

Anne-Marie Rindom
Sport

Guldvinderen:

Har berømt kæreste

morten messerschimidt
Krimi

Retssag begynder: Det er Messerschmidt tiltalt for

personer på en strand
Nyheder

Sidste uge i skolernes ferie bliver lun og med plads til sol

madpakke
Nyheder

Skolestart:

Gode tricks til madpakken

gistrup
Krimi

Voldsomt slagsmål:

Bed tungen af modstander

håndboldherrer
Sport

Håndboldherrer:

Videre til kvartfinale

Potalivo
Kendte

Lykkelig skuespiller:

Scorer værts-job

sas
Nostalgi

Billedserie:

SAS har 75 års fødselsdag

veganer
Nyheder

Veganerpartiet:

Medstifter bliver frontfigur

brand i bjerge med strand i forgrunden
Nyheder

Turister evakueret

fra strande

i populære feriebyer 

rytter på hest
Sport

Hest aflivet efter

OL-konkurrence 

Bille August og konen Sara-Marie Maltha poserer
Kendte

Bille August: Jeg har

en pagt med min kone

instrumentbræt i bil
Krimi

Vanvidskørsel: Folk

måtte springe for livet 

Sport

Guld-Rindom: Fik

kronprinsen i røret

asta björk poserer for kameraet
Kendte

Vild med Dans-stjerne

tager stor beslutning

anne marie rindom smiler i båden
Sport

GULD TIL DANMARK!

kat ligger under brændeovn
Nyheder

Ny lov: Skal din

brændeovn skiftes ud?

coronapas på telefon
Corona

Her er det slut

med coronapas 

pernille blume smiler med medalje i hånden
Sport

Medalje til Blume

skuespilleren bob odenkirk poserer
Kendte

Tv-stjerne fik hjerteanfald:

I stabil tilstand

pernille blume smiler
Sport

Pernille Blume:

Den vildeste oplevelse

mette frederiksen står med hånden på mands skulder
Nyheder

Nu kan du søge om

Arne-pension

politibil med påskriften politi
Krimi

Voldsom trafikulykke:

To i kritisk tilstand 

Gade med bygninger på begge sider
Krimi

Fireårig faldt ud af vindue på fjerde sal

Boris Johnson og hans hustru, Carrie Johnson
Underholdning

57-årige Boris Johnson skal være far igen

to storke i rede
Dyreliv

Storkeunger mister livet i gylletank

Esbern Syhler-Hansen og Rosa Kildahl
Kendte

Vild med dans-stjerne skal være far

maskinen smadrer bygningen
Helt vildt

Amok med gravemaskine

- smadrede boligblok

Anders Antonsen tager sig til hovedet
Sport

Danske OL-stjerner har fået hadbeskeder

Viktor Axelsen jubler
Sport

FAKTA: Sådan gik det Danmark ved OL lørdag

Side af politibil
Krimi

Kro-slagsmål endte i knivstikkeri

Zhangjiajie Grand Canyon Glass Bridge
Helt vildt

Verdens højeste bungy jump - tør du?