Tæt kontakt med selvmordstruede dumper
Ny undersøgelse viser, at øget kontakt ikke nedbringer risikoen for gentagelse efter første selvmordsforsøg.

Tidligere var opfattelsen blandt læger og forskere, at personlig kontakt og tætte relationer var vigtige elementer i behandling af patienter oven på selvmordsforsøg. Det stiller en dansk undersøgelse nu spørgsmålstegn ved.

Formålet med undersøgelsen var at nedbringe antallet af de patienter, der prøver at tage livet af sig selv igen efter at have forsøgt selvmord første gang.

- Har man først haft et selvmordsforsøg, er man i risikogruppen for at gøre det igen. Man ved, at omkring 16 procent vil prøve et nyt selvmordsforsøg inden for det første år, siger Britt Morthorst, der er forskningsassistent på undersøgelsen.

Undersøgelsen har fulgt to grupper på i alt 243 patienter i det første år, efter de havde forsøgt selvmord for første gang. Den ene gruppe modtog den almindelige behandling, som består af samtaler med egen læge og psykolog.

Den anden gruppe blev oven i den behandling opsøgt af en specialuddannet sygeplejerske umiddelbart efter, de blev udskrevet fra hospitalet. Herefter fulgte et seks måneders forløb med mellem otte og tyve opfølgende konsultationer.

Undersøgelsens kom dog frem til en nedslående konklusion.

- Det lykkedes os ikke at nedbringe gentagelseshyppigheden i nogen af de to grupper. Så det var desværre ikke særlig godt, siger Britt Morthorst.

Faktisk lå gentagelseshyppigheden en anelse over gennemsnittet. Begge grupper havde nemlig en gentagelsesprocent på 17.

Undersøgelsens konklusion overrasker Merethe Nordentoft, der er overlæge på Psykiatrisk Center Bispebjerg, og som tidligere har forsket i selvmordsadfærd.

- Det er skuffende. Den her måde at gribe det an på var intuitivt meget rigtig. For det er meget tydeligt, når man er i kontakt med den her gruppe, at de mangler nogen, der tilbyder at gå ind og hjælpe dem med at rydde op i deres liv, siger hun.

/ritzau/