Sygehus udrydder livsfarlige liggesår
Patientsikkert Sygehus er et samarbejde mellem TrygFondon, Danske Regioner og Dansk Selskab for Patientsikkerhed.
Sygehus Thy-Mors er tæt på at eliminere liggesår. Det baner vejen for øget patientsikkerhed i hele landet.

Døde hudceller, dødt væv og voldsomme smerter. Liggesår eller tryksår, som det også kaldes, er et udbredt problem på de danske sygehuse - undtagen Sygehuset Thy-Mors.

Det er et af fem sygehuse, der siden 2010 har været med i projektet Patientsikkert Sygehus, hvor man med en ekstraordinær indsats forsøger at forbedre patientsikkerheden.

Og nu er sygehuset tæt på at eliminere liggesår, og det glæder sygehusdirektør Michael Storm Klausen.
- Vi har gradvist forbedret vores resultater, og i dag har vi faktisk fået elimineret alle vores tilfælde af liggesår, siger han.

I forhold til Sygehus Thy-Mors' størrelse kan man forvente 50 liggesår hver måned, men i løbet af hele 2011 har der kun været tre tilfælde. Det har sparet patienter for smertefulde sår, der kan pacificere dem i hospitalssengen og medvirke til yderligere komplikationer under en indlæggelse.

Patientsikkert Sygehus er et samarbejde mellem TrygFondon, Danske Regioner og Dansk Selskab for Patientsikkerhed. Med vejledning fra danske og udenlandske eksperter forsøger de fem sygehuse Thy-Mors, Horsens, Kolding, Næstved og Hillerød at bane vejen for øget patientsikkerhed.

- Alle sygehuse i Danmark vil kunne følge vores eksempel med liggesår, og alle bør gøre det. Det har taget os et par år at komme hertil, men andre sygehuse vil fint kunne høste af vores erfaringer, mener Michael Storm Klausen.

Ud over den vejledning fra eksperter, som TrygFonden betaler, har projektet ikke haft økonomiske omkostninger for Sygehus Thy-Mors.
- Vi har ikke selv sat penge af, men vi har investeret ved at prioritere området højt. De penge, vi normalvis bruger til efteruddannelse og kurser, har vi fokuseret på det her projekt, fortæller sygehusdirektøren.

Den erfaring og viden, man får fra projektet, skal bruges på resten af landets sygehuse, men det vil ikke kunne stå alene, mener direktør for Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Beth Lilja.

- Der kommer nogle erfaringer, som man kan bruge, men jeg tror ikke, det er muligt at nå hele vores mål omkring patientsikkerhed, medmindre de andre sygehuse også støttes på en eller anden måde, siger hun.

Målet med projektet er en reduktion i dødelighed på 15 procent og en reduktion i antallet af skader, der opstår utilsigtet på hospitalerne, på 30 procent.
Bliver patientsikkerheden øget, kan der også være en økonomisk gevinst. Ifølge projektet Patientsikkert Sygehus er gennemsnitsudgifterne for et liggesår, opstået under sygehusindlæggelse, anslået til cirka 250.000 kroner, baseret på opgørelser fra USA.