Sygehus tager livet af farlige liggesår
Sygehus Thy-Mors er tæt på at eliminere liggesår. Det baner vejen for øget patientsikkerhed i hele landet.

Døde hudceller, dødt væv og voldsomme smerter. Liggesår eller tryksår, som det også kaldes, er et udbredt problem på de danske sygehuse - undtagen Sygehuset Thy-Mors.

Det er et af fem sygehuse, der i to år har været med i projektet Patientsikkert Sygehus, hvor man med en ekstraordinær indsats forsøger at forbedre den samlede patientsikkerhed.

Nu er det nordjyske sygehus tæt på at eliminere liggesår, og det glæder sygehusdirektør Michael Storm Klausen.

- Vi har gradvist forbedret vores resultater, og i dag har vi faktisk fået elimineret alle vores tilfælde af liggesår, siger han.

I forhold til Sygehus Thy-Mors' størrelse kan man forvente 50 liggesår hver måned, men i løbet af hele 2011 har der kun været tre tilfælde.

Det har sparet patienter for smertefulde sår, der kan pacificere dem i hospitalssengen og medvirke til yderligere komplikationer under en indlæggelse.

Med vejledning fra danske og udenlandske eksperter forsøger de fem sygehuse i projektet, Thy-Mors, Horsens, Kolding, Næstved og Hillerød at bane vejen for øget patientsikkerhed i hele landet.

- Alle sygehuse i Danmark vil kunne følge vores eksempel med liggesår. Det har taget os et par år at komme hertil, men andre sygehuse vil fint kunne høste af vores erfaringer, mener Michael Storm Klausen.

Direktør for Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Beth Lilja, tror dog ikke, at den nye viden kan stå alene.

- Der kommer nogle erfaringer, som man kan bruge, men jeg tror ikke, det er muligt at nå hele vores mål omkring patientsikkerhed, medmindre resten af sygehusene også støttes i en eller anden grad, siger hun.

Målet med projektet Patientsikkert Sygehus er en generel reduktion i dødelighed på 15 procent og en reduktion i antallet af skader, der opstår utilsigtet på hospitalerne, på 30 procent.

Den ekspert-hjælp, som de fem sygehuse i projektet har fået, er blevet finansieret af TrygFonden.

Bliver patientsikkerheden øget, kan der være en økonomisk gevinst. Ifølge projektet Patientsikkert Sygehus er gennemsnitsudgifterne for et tryksår, opstået under sygehusindlæggelse, anslået til cirka 250.000 kroner, baseret på opgørelser fra USA.

/ritzau/