Stress får folk til at afsky julen
Folk kan ikke overskue julen, så er det lettere at være foruden. Foto: Colourbox
Økonomiske smerter og påtvunget hygge får 10 procent af danskerne til at forbande julen. Knap fem procent vil helt være helt alene.

"Jeg glæder mig i denne tid." Sådan begynder den kendte danske julefortælling 'Peters Jul'.

Men historien er ikke nødvendigvis rigtig.

En meningsmåling foretaget af Wilke for Newspaq viser, at hver tiende dansker erklærer sig enig eller meget enig i, at julen er så stressende, at de ikke bryder sig om den.

Den tendens kommer ikke bare en ekspert på området:

"Det overrasker mig ikke, at julen for så stor en del er alt for stressende. Dels bliver julen kørt op rent økonomisk, og dels er det en tid, hvor man per definition skal have det hyggeligt og rart. Det er ikke altid, at man kan opfylde de krav, og så bliver man så stresset, at man hellere vil undvære højtiden," siger Jeanett Bonnichsen, psykolog og direktør i Center for Stress og Trivsel, til Newspaq.

Samtidig svarer knap hver femte af de adspurgte i undersøgelsen, at de helst vil holde julen helt alene, hvis de havde muligheden for det, og de to ting kan faktisk godt hænge sammen.

"Det er sådan, at vi få dage om året er tvunget til at være sammen med bestemte personer. Men der er nogen, som ikke hygger sig med eksempelvis deres familie, og så er det lettere bare at blive hjemme med sig selv. Det kan måske også bringe stressniveauet lidt ned," siger Jeanett Bonnichsen.

Tallene ærgrer en af de brancher, som traditionelt er vild med jul.

"Det er da trist at høre, og det er dag synd for dem, der har det sådan. Måske skulle de begynde en måned før og erkende, at nu kommer julen. Så kan man begynde at få købt ind i god tid og undgå stress og jag," siger formanden for Dansk Julemands Laug, Henrik Jacobsen.

Ifølge Jeanett Bonnichsen er julestressen ikke let at gøre noget ved, men føler man sig stresset, bør man prøve at afstemme forventningerne til højtiden med sine omgivelser.

Hvis det eksempelvis føles som et pres, at gaverne skal have en bestemt pris, må man tage en snak om det, og der det familien, som er problemet, må man tage sig af det.

Undersøgelsen er gennemført via internet blandt 521 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år i perioden 29. november - 5. december 2011. Usikkerheden er på +- 3 procent.

faktaboks

Spørgsmål: Jeg bliver så stresset i julen, at jeg ikke bryder mig om denne højtid.

Meget uenig: 31,8 %
Uenig: 35,7 %
Hverken eller: 21,2 %
Enig: 6,1 %
Meget enig: 4,0 %
Ved ikke: 1,2 %

Spørgsmål: Hvis du selv kan vælge frit, hvem vil du så holde jul med?

Familien: 80,7 %
Vennerne: 3,2 %
Begge dele: 11,4 %
Ingen: 4,8 %

Kilde: Wilke for Newspaq.