FOA-Dennis om udsigt til fængselsstraf: Håber de serverer flæskesteg
Der gælder en skærpet tavshedspligt i Forligsinstitutionen. Foto: Torkil Adsersen & Mads Claus Rasmussen/Scanpix Ritzau/arkiv
Fængselsstraf og flæskesteg. Dennis Kristensen tager truslen om brud på tavshedspligt med ophøjet ro, men truslen er ellers reel nok.

Hvis FOA-formand og topforhandler Dennis Kristensen skal en tur i brummen som resultat af sin åbenmundethed om, hvad der sker i Forligsinstitutionen, så håber han, at der serveres flæskesteg derinde i bedste Matador-stil.

- Jeg har de bedste forudsætninger for at sidde den af i løbet af sommeren, når jeg er blevet pensionist. Og så tænker jeg, at kollegerne sørger for, at vi får en matadorudgave med flæskesteg i fængslet, siger han til Ekstra Bladet med henvisning til, at han pensioneres efter de igangværende forhandlinger.

Selvom Dennis Kristensen har en humoristisk distance til en eventuel fængselsstraf, er det faktisk en reel mulighed. Hvad der sker i Forligsinstitutionen er nemlig underlagt en skærpet tavshedspligt, og den har begge sider af forhandlingsbordet brudt.

- De [Dennis Kristensen og Michael Ziegler, red.] kan idømmes bøde eller hæfte [fængselsstraf, red.] i indtil tre måneder. De leger begge med ilden. Jeg vil mene, at Forligsinstitutionen faktisk burde forfølge dem begge. Forligsmanden bliver jo hæmmet i sit arbejde med at nå frem til en løsning bag lukkede døre, når oplysningerne siver til offentligheden, sagde arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Henning Jørgensen til BT.

Lækkede udspil og falske deadlines

Forhandlingerne i Forligsinstitutionen rammer nemlig i disse dage slutspurten, og det har ikke skortet på lækager og udmeldinger inde fra forhandlingerne.

Tirsdag fik offentligheden eksempelvis punkter at vide fra arbejdsgivernes 'endelige' tilbud til lønmodtagerne.

LÆS MERE: Mens du sov: Sådan forløb skæbnenatten i Forligsinstitutionen

Og før de afgørende forhandlinger i tirsdags var Dennis Kristensen heller ikke bleg for at løfte sløret for, hvad der blev sagt inde fra Forligsinstitutionen.

- Hun (Mette Christensen, red.)  har mindet os om fra starten, at man ikke må referere, hvad hun siger, så jeg håber ikke, hun hører det her: At hvis ikke vi bliver enige i løbet af den her forhandlingsrunde, så er det slut, så kommer vi ikke til at møde hende mere, sagde han til mere end 2.000 tillidsrepræsentanter i Odense. 

LÆS MERE: FOA-Dennis afslører: Konflikten bliver ikke udskudt

Er blevet advaret

Når Dennis Kristensen over for Ekstra Bladet tager truslen om fængselsstraf med et gran salt og bemærkninger om danske kulturskatte som Matador og flæskesteg, så hænger det ifølge ham sammen med, at overtrædelsen af tavshedspligten ikke er blevet påtalt.

På spørgsmålet om han har fået en reprimande, svarer Dennis Kristensen til Ekstra Bladet:

- Ikke mig bekendt. Men det kan jeg jo nå endnu. Jeg regner dog ikke med det.

Men det er ikke helt sandt. For to uger siden kunne Avisen.dk nemlig afsløre, at parterne i Forligsinstitutionen havde fået en påtale fra Forligskvinde Mette Christensen per mail:

- [Forhandlerne bør, red.] være opmærksomme på, at det som bekendt fremgår af forligsmandslovens §13, at det er forbudt at udtale sig om, hvad der af parterne oplyses eller foreslås under forhandlingerne, stod der blandt andet i mailen.

LÆS MERE: Forligsmanden i mail til topforhandlere: Klap nu i!