Hvis overenskomstforhandlingerne for offentligt ansatte i nat bryder sammen, betyder det, at flere hundrede tusinde offentligt ansatte enten strejker eller bliver ramt af lockout.
Men selvom de dermed ikke skal møde på arbejde, kan de ikke bare holde fri og nyde solskinnet i haven.
- Det er bestemt ikke meningen, at medlemmerne bare skal bruge tiden i kolonihavehuset. At være en del af en konflikt er også et arbejde, og vi forventer, at folk deltager aktivt, siger Tony Selvig, som er ansvarlig for fagforbundet FOA's konfliktsekretariat.
Mød op i fagforeningen
Generelt er du som medlem forpligtet til at deltage aktivt i konflikten, hvis dit arbejde er omfattet af strejke eller lockout, lyder det fra de faglige organisationer, som Avisen.dk har talt med.
Det betyder, at du på førstedagen skal møde op i den lokale afdeling af din fagforening og blive registreret, så du kan få strejkegodtgørelse, og dernæst bliver aktiviteterne organiseret lokalt. Det kan være demonstrationer og happenings eller uddeling af flyers. Andre medlemmer bruger tiden på at skrive læserbreve eller skilte.
- Vores overordnede politik er, at medlemmerne står til rådighed for de aktiviteter og handlinger, som Danmarks Lærerforening iværksætter. Det er i høj grad noget, der bliver koordineret, aftalt og besluttet lokalt i vores lærerkredse. Og i den situation, vi er i nu, i samarbejde med de andre faglige organisationer, siger Thomas Andreasen, som er formand for Arbejdsmiljø- og Organisationsudvalget i Danmarks Lærerforening.
Af hensyn til sammenholdet, opbakningen og synligheden er det vigtigt, at alle er aktive og ingen blot går hjem og lægger sig på sofaen. Ofte vil der dog være tidsrum og dage, hvor der ikke foregår noget i alle lokalafdelinger, lyder det fra organisationerne.
LÆS MERE: FAKTA: Det får du udbetalt under strejke og lockout
Kan føre til eksklusion af fagforening
Hvis du er involveret i strejke eller lockout og nægter at medvirke, kan det i yderste konsekvens betyde, at du bliver ekskluderet fra din fagforening, advarer Jan Erik Rasmussen, som er sekretariatchef i HK Stat.
- Det vil dog være yderst sjældent, at det ville komme dertil. Vi vil altid tage en snak med folk og finde ud af, hvilket niveau de kan deltage på, siger han.
I HK Kommunal har medlemmerne ikke direkte pligt til at deltage i noget, lyder det fra kommunikationschef Lene Lundgaard. Hendes indtryk er, at det ikke er nødvendigt, da medlemmerne selv har en stor lyst til at deltage aktivt.
Generelt har forbundene ikke indtryk af, at medlemmerne vil bruge en strejke eller lockout som undskyldning for at holde fri - tværtimod vil de fleste gerne ud og demonstrere eller på anden måde sætte fokus på konflikten.
Tag børnene med til demonstration
En af de store logistiske problemer i forbindelse med strejke og lockout er, at børnehaver, vuggestuer og skoler også lukker. Og selvom far eller mor eller begge er ramt af konflikten, kan de ikke bare blive hjemme og passe børnene.
Fagforeningerne opfordrer i stedet til, at forældrene tager børnene med ud til aktiviteterne.
Hvis du kommer i knibe og ikke kan deltage aktivt, for eksempel hvis du bliver syg eller kommer i klemme, når alt offentlig transport stopper med at køre, opfordrer fagforeningerne dig til at kontakte din lokale afdeling, så skal de nok finde en løsning.
Det samme gælder, hvis du er i tvivl om, hvor og hvornår du skal møde op.