Himmelråbende og hjerteskærende.
Sådan siger Lasse fra Herning om, at flere elever i landets specialklasser ikke kan komme i skole, hvis der udbryder storkonflikt den 22. april.
Hans barn har aspergers syndrom og er derfor tilknyttet en specialklasse på mellemtrinnet. Af hensyn til sit barn ønsker Lasse ikke at få stå frem med sit efternavn, men redaktionen på Avisen.dk er bekendt med hans fulde identitet.
- Det er fuldstændig uforsvarligt, at børn med diagnoser og særlige behov bliver ramt, hvis en konflikt bliver en realitet. Det er ikke rimeligt, hvis mit barn skal ødelægges på grund af en konflikt, siger Lasse til Avisen.dk
Som Avisen.dk skriver tirsdag, risikerer børn i specialklasser at blive sendt hjem fra skole, fordi deres undervisere strejker. Det kan ske, hvis det ikke lykkes at lande et forlig om de offentlige overenskomster for 750.000 offentligt ansatte før midnat tirsdag.
Bange for konsekvenser
Meldingen fra Lasses barns skole lyder lige nu, at den lukker helt ned i tilfælde af konflikt, og det bekræfter Herningegnens Lærerforening.
Lasses barn er lige er startet op på antidepressiv medicin og fik for nyligt konstateret en moderat depression.
På Psykiatrisk Afdeling i Vejle har personalet vurderet, at det vil være for svært for Lasses barn at blive taget ud af skolen, selvom det af og til sker, når man starter op på medicinen, fortæller Lasse. Årsagen er, at hans barn på grund af sin diagnose har brug for helt faste rammer.
- Hvis hverdagen ikke er super struktureret, kan resultatet være råb, skrig og slag på andre. Det kan også være, at mit barn gør skade på sig selv, ikke kan sove i flere døgn eller græder voldsomt, siger Lasse, der dog ikke er i tvivl om, hvad han er mest bange for:
- I øjeblikket er mit barns impuls at slå sig selv ihjel, så jeg tør ikke tænke på, hvis situationen forværres yderligere. Jeg er bange for mit barns liv.
"Behandling ville ikke være startet i ferie"
Ender Lasse med at have sit barn hjemme fra skole i flere dage, er det ikke sikkert, at han kan sende sit barn tilbage på skolebænken før efter sommerferien, vurderer han.
- Hvis den konflikt for eksempel varer 14 dage, vil det være særdeles kritisk. For mit barn betyder en fast struktur og orden alt, og det vil der ikke være under en konflikt, siger han.
Lasse erkender, at familien også i skolernes ferier er vant til perioder, hvor skolen holder lukket. Men han mener, at situationen er anderledes, fordi den antidepressive medicin endnu ikke virker, og derfor er hans barn lige nu særlig sårbar.
- Man ville sandsynligvis ikke have lagt den her behandling på samme måde i en ferie. Mit barn er virkelig hårdt ramt. Ingen kan vide, hvad der sker, hvis mit barn skal væk fra skolen, men det er helt sikkert, at der kommer en reaktion, siger han.
"Ældre prioriteres over børn"
Mens Kommunernes Landsforening (KL) har undtaget alle specialklasser og specialskoler for lockout, har Lærernes Centralorganisation (LC) ikke valgt at undtage specialklasser for strejkevarslet.
Men Danmarks Lærerforening vil gerne lave nødberedskab til de specialklasser, hvor der er særligt udsatte elever, pointerer formand for Arbejdsmiljø- og Organisationsudvalget i Danmarks Lærerforening, Thomas Andreasen.
Han peger på, at KL for eksempel ikke har ønsket at lave konkrete aftaler på baggrund af de forhandlinger, der har været om et nødberedskab for specialklasserne i Herning.
Som far står Lasse desperat og måbende tilbage.
- Det er utroligt, at man i kommunerne prioriterer de gamle på plejehjemmene meget højere end børn, der er selvmordstruede. På samme måde holder man alle sygehusene kørende, men de her enkelte børn, der er enormt skrøbelige, ignorerer man fuldstændigt, siger han.
På grund af de igangværende forhandlinger i Forligsinstitutioner har det ikke været muligt for Avisen.dk at få en kommentar fra KL tirsdag.
Læs Avisen.dk’s dækning af OK18