En ny form for digital svindel breder sig i kommentarspor på Facebook. Og især medier synes ramt.
Det skriver faktatjekmediet TjekDet.
TjekDet har taget en stikprøve og undersøgt 17 links under opslag fra blandt andre TV 2, Berlingske og TjekDet. Fælles for kommentarerne er, at de forsøger at lokke brugere til at klikke på et link med en fængende overskrift, der ser ud til at komme fra et nyhedsmedie:
“Tragedie: Der var et ophobningsuheld, der resulterede i, at 3 biler kørte ind i hinanden, indtil 1 bil væltede”, står der for eksempel i en kommentar, som TjekDet har fundet i TV 2’s kommentarspor.
Fem af de undersøgte links fører til pornosider, hvor man kan betale et mindre beløb - eksempelvis fem kroner i bangladeshisk valuta - for at få adgang til at se yderligere seksuelt indhold.
De øvrige 12 links fører til sider, der viser en QR-kode, som man bliver bedt om at scanne.
Ifølge it-svindelekspert Sune Gabelgaard er der god grund til at holde sig langt væk fra linkene, fordi kriminelle kan misbruge brugernes kortoplysninger.
- Det er et velkendt trick, hvor man bliver koblet op på et abonnement med et så lille beløb, at svindlerne håber, at man ikke opdager det,” siger han til TjekDet.
- For os danskere er det et ret lille beløb, men de arbejder ud fra devisen mange bække små. Når de kriminelle spammer mediernes kommentarspor, når de ud til rigtig mange brugere. Kan de få bare en brøkdel til at klikke sig videre, er det en fin forretning, de kan leve af, lyder det videre.
Ifølge TjekDet er risikoen for brugerne endnu større, hvis de scanner QR-koden. Det har TjekDet undladt at gøre af sikkerhedshensyn, men ifølge Sune Gabelgaard er det sandsynligt, at koden er led i et mere alvorligt forsøg på at installere malware på brugernes telefon.
- Der eksisterer typer af malware, som kan give svindlere fuld adgang til din telefon. De kan læse dine sms’er, foretage opkald og muligvis også logge ind på MobilePay eller din netbank, siger han.
Sune Gabelgaard fortæller, at svindlere, der installerer malware på telefoner, er et stort problem i Sydamerika og Asien, men at vi indtil nu ikke har set så meget af det i Danmark. Meget tyder på, at de aktuelle links i danske mediers kommentarspor stammer fra Asien, men TjekDet har ikke kunnet fastslå det med sikkerhed.