Onsdagens tidlige morgentimer var vært for en overraskende udmelding, da forligsmanden Mette Christensen skrev, at Forligsinstitutionen udsætter konflikten endnu engang i op til to uger.
Parterne i forhandlingerne om nye overenskomster for de offentligt ansatte gik hver til sit i morges efter 20 timers ophold i Forligsinstitutionen. Forligsmanden har indkaldt til genoptagelse af forhandlingerne fredag.
Pausen indtil fredag er dels til for parterne og dels til for forligsmanden. Mette Christensen skal nemlig bruge torsdagen på skrive et udkast til et forlig, som alle parter vil være villige til at indgå, hvis de sidste knaster i forhandlingerne bliver høvlet af, lyder vurderingen fra arbejdsmarkedsforsker på Roskilde Universitet Bent Greve.
Ifølge ham er det ikke et udkast, der bare lige kan skrives, da der skal laves formuleringer på en række områder, som forhandlingsparterne kan fortolke forskelligt.
- Med et forlig skal begge parter kunne gå ud og sige, at de har vundet noget på forhandlingerne, da parterne jo sagtens kan sige, at de fortolker formuleringerne på en bestemt måde, siger Bent Greve til Avisen.dk.
Forlig skal forene alle parter
Topforhandlerne på det statslige, regionale og kommunale område er blevet bedt om at tage soveposer og tandbørster med, fordi Mette Christensen ifølge Bent Greve skal kunne sætte sig med sine ansatte for at formulere et udkast til et forlig, der omfavner alle parter.
- Hvis vi tager lærernes arbejdstid, skal lærerne kunne sige, at arbejdstiden er blevet skrevet ind overenskomsten, mens arbejdsgiverne omvendt skal kunne sige, at de har fastholdt retten til lokal ledelse ude i kommunerne, siger Bent Greve.
Derudover skal torsdagen bruges af forhandlerne på at finde ud af, hvordan de vil forholde sig til de udspil, der er kommet på bordet i løbet af tirsdag og natten til onsdag.
- Der kan være nogle steder, hvor de alligevel kan acceptere kravene, så der kan findes en løsning. De skal finde ud af, om der er nogle principielle ting, der gør, at de ikke vil acceptere det, eller om de godt kan leve med det, siger Bent Greve til Avisen.dk.
Læs Avisen.dk's dækning af OK18