Her til formiddag mødtes parterne til slutspurten om nye overenskomster for lærere, sosu'er, rengøringsassistenter og en lang række andre offentligt ansatte.
Et afgørende punkt har været musketereden - eller solidaritetspagten - mellem de faglige organisationer, altså en aftale om, at hele fagbevægelsen kun vil indgå en aftale, hvis bestemte krav er opfyldt.
Her i 11. time melder 3F's topforhandler ud, at denne aftale overordnet handler om lønnen:
- Når det kommer til den såkaldte musketered, har vi i fagbevægelsen sagt til hinanden, at vi står sammen om vores krav om en økonomisk ramme, der sikrer en reallønsudvikling, som svarer til lønudviklingen blandt privatansatte, siger Ellen K. Lykkegård, formand for 3F's Offentlige Gruppe til Fagbladet 3F.
Hun ser også gerne, at andre elementer kommer med i aftalen:
- Samtidig vil vi gerne bakke op om den betalte spisepause til statsansatte. Og vi bakker også op bag lærernes ønske om nye aftaler om arbejdstiden, siger Ellen K. Lykkegård.
Men hvis kravene ikke bliver opfyldt, er det ikke nok til at udløse en konflikt, mener hun.
Ifølge Dennis Kristensen, formand for FOA, er der "en del misforståelser" om, hvad musketereden og solidaritetspagten går ud.
- Først handlede det om at sætte forhandlingerne på stand by, indtil vi kunne indlede realitetsforhandlinger. Nu handler det om, at vi skal følge med det private arbejdsmarked på lønnen, have en lavtlønspulje og en pulje til kvindedominerede fag. Lønnen er det konfliktudløsende, siger han.
Dennis Kristensen peger på, at der ud over dette er punkter "med særlig opmærksomhed" Det drejer sig for eksempel om lærernes arbejdstid.
- Men vi har ikke deponeret spørgsmålet om konflikt eller ej hos lærerne, siger han.
Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening og chefforhandler på det kommunale område, har en anden udlægning:
- Vi går til forhandlingerne for at sikre en lønudvikling, som kan følge med det private arbejdsmarked. Vi vil også sikre en betalt spisepause og få en god aftale om lærernes arbejdstid. Det er afgørende for mig, at disse ting er i hus. Ellers laver vi ikke en aftale, siger han.
Anders Bondo Christensen mener dog ikke, at man kan tale om intern splittelse blandt fagforeningerne:
- Jeg har set, hvordan flere medier i stigende grad de seneste dage har forsøgt at stille spørgsmål ved sammenholdet i fagbevægelsen. Jeg mener ikke, at sammenholdet smuldrer.
De seneste måneders omfattende omtale af en solidaritetspagt eller musketered, afviser Anders Bondo Christensen dog, at han har bragt den på banen:
- Det er ikke mig, som har formuleret en solidaritetspagt eller en musketered. Men det er tydeligt, at det er et begreb, som Dennis Kristensen har brugt en del, siger Anders Bondo Christensen til Fagbladet 3F.