Administration 

Staten sender arbejdspladser til Indien

Indere overtager statens it-jobs, afslører Avisen.dk. Det skal stoppes, siger politikere. Her er indiske flag i indkørslen til CSC hovedkvarter i København. CSC-ansatte tog imod indiske it-folk, der skal udføre konfliktramt arbejde for CSC. (Foto: Jens Peter Kildevang.)

Staten bruger billige arbejdere til it-opgaver i Indien. Det sker via it-giganten CSC, der sender statens it-jobs til Indien. SKAT og CPR sætter indere i arbejde. Nu vil oppositionen stoppe statens udflytning af arbejdspladser. De er samtidig bekymret for it-sikkerheden. EL vil opsige it-kontrakter.

Mens Danmark oplever stor arbejdsløshed og dundrende offentlige underskud, sender staten arbejdspladser ud af landet.

Lige nu sidder it-ansatte i Indien og arbejder for SKAT og CPR-registret.

Det sker via it-giganten CSC, der løser opgaver for staten, politi, skat, regioner og kommuner.

Det bekræfter SKAT og Indenrigs- og Sundhedsministeriet overfor Avisen.dk.

"Visse af SKATs systemudviklingsopgaver er outsourcet til CSC i Indien," siger it-fagdirektør, Preben Bialas, til Avisen.dk.

Avisen.dk har søgt aktindsigt i en lang række kontrakter mellem staten og CSC.

I 11 af kontrakterne har staten givet lov til, at CSC kan sende arbejdet videre til søsterselskaber og underleverandører i udlandet.

700 danske it-jobs hos CSC er forsvundet til udlandet på blot fire år.

Det bekræfter CSC og oplyser samtidig, "at vi udelukkende anvender indisk arbejdskraft efter forudgående aftale med vores kunder."

"Vi har indiske ansatte, der sidder i Indien, og håndterer servere og backups for vores kunder. Det er blandt andet for store, private kunder. Inderne står for udviklingsopgaver, og det er tilladt og aftalt i kontrakten med kunden,” siger CSC's direktører, Lene Christensen, til Avisen.dk.

Hun siger, at det "højest sandsynligt er korrekt", at indiske CSC-ansatte sidder i Indien og udfører it-opgaver for SKAT og CPR-registret.

 

EL: Drop kontrakterne med CSC

Socialdemokraterne, EL og SF vil nu have stoppet statens udflytning af jobs. Partierne er samtidig bekymret for, at danskernes hemmelige oplysninger i CPR-registret og SKAT er i fare, når indere har adgang til it-systemet.

"Det virker som om, statens højre hånd ikke ved, hvad den venstre laver. Hvis vi skal bevare jobs i Danmark, skal vi sørge for at vælge firmaer, som sikrer jobs i Danmark. Vi skal selvfølgelig overholde EU's udbudsregler, men samtidig kan vi godt have en klausul om, at jobs skal blive herhjemme," siger Karsten Hønge fra SF.

Socialdemokraterne er enige: "Det skal ikke være en målsætning for staten, at vi flytter jobs ud af landet. Lige nu flytter industrijobs og vidensjobs ud af landet, og det skal vi undgå fremover," siger Socialdemokraternes Henrik Dam Kristensen.

"En ny regering vil være dybt optaget af, hvordan statens indkøbspolitik sikrer jobs og udvikling i Danmark. Og der vil CSC og andre virksomheder kun kunne deltage, hvis de lever op til vores krav. Det handler om at skabe udvikling i Danmark."

"Jeg bliver da også bekymret for it-sikkerheden, når SKAT og CPR har indere til at står for systemet i Indien," siger Henrik Dam Kristensen.

Enhedslisten vil nu opsige kontrakter med CSC.

"Vi kræver helt klart, at staten skal opsige kontrakterne, hvor danske jobs ryger ud af landet. Staten skal heller ikke samarbejde med et firma, der bruger strejkebrydere fra Indien," siger arbejdsmarkedsordfører Line Barfod.

Hun henviser til den igangværende overenskomstkonflikt mellem CSC og it-forbundet PROSA. CSC er i gang med at hente 22 indere til Danmark. De skal udføre konfliktramt arbejde, når danske it-folk strejker, forklarer direktør i CSC Lene Christensen til Avisen.dk.

LO kræver nu udlændingeloven ændret og på onsdag skal Integrationsminister Søren Pind (V) svare på spørgsmål om sagen i Folketinget.

 

Ansatte: Vores jobs er på vej til Indien

Flere CSC-ansatte bekræfter overfor Avisen.dk, at CSC sender offentlige it-opgaver til Indien. De er bekymret for, at alle jobs ryger til udlandet.

”Lige nu er der omkring 10-15 indere, der sidder i Indien og arbejder på to af SKAT’s it-projekter. Desuden er der indere, der arbejder med it-opgaver for CPR-registret,” siger tillidsrepræsentant i afdelingen for projektledere i CSC, Peter Gulstad.

"Det ved jeg med sikkerhed. Flere CSC-ansatte i Danmark kommunikerer jævnligt med inderne per telefon og e-email. Det er en speciel situation, når vi ved, at vores jobs er på vej til Indien," siger Peter Gulstad.

"Dermed går Danmark glip af jobs og skatteindtægter og har desuden udgifter til arbejdsløse danske it-folk, der fyres, når jobbene ryger til Indien,” siger næstformand i IT-forbundet PROSA, Hanne Lykke Jespersen.

 

K: "Vi skal også hjælpe indiske arbejdere"

Avisen.dk's aktindsigter i 11 kontrakter mellem CSC og det offentlige, viser, at CSC "uden kundens accept" kan "anvende underleverandører eller at overdrage sine rettigheder og forpligtelser til et selskab i samme koncern".

I SKAT går man slet ikke op i, hvor arbejdet udføres henne i verden: "Vi blander os generelt ikke i, om vores leverandører bruger underleverandører, og hvor de er placeret rent geografisk," siger fagdirektør Preben Bialas.

Samme melding kommer fra de Konservatives politiske ordfører Carina Christensen. Hun afviser, at det er et problem, at staten sender jobs til Indien.

"Vi har et ansvar for skatteborgernes penge, og opgaverne skal løses bedst og billigst. Hvis danske fimaer, kan løse opgaverne i Danmark, er det fint. Men udgangspunktet er bedst og billigst."

"Oppositionen må få øjnene op for, at globaliseringen er kommet for at blive. Vi kan ikke kontrollere, hvem virksomhederne bruger som underleverandører. Vi kan ikke sætte grænser for, at danske virksomheder sender opgaver til udlandet. Det er en besynderlig strategi, hvis oppositionen vil kræve, at arbejdet bliver i Danmark," siger Carina Christensen (K).

"Hvor er den internationale solidaritet henne? Vi skal også hjælpe indiske arbejdere," siger Carina Christensen.

I følge Avisen.dks oplysninger har myndigheder i USA besluttet, at de fleste it-opgaver, som CSC og andre firmaer udfører for den amerikanske stat, skal løses indenfor USA's grænser. USA kæmper ligesom Danmark med massive offentlige underskud og vil derfor ikke sende jobs ud af landet. Men i Danmark sender staten altså fortsat jobs ud af landet, når CSC hyres som it-leverandør.

 

SE DOKUMENTATION HER: STATEN SENDER JOB TIL INDIEN


FAKTA

CSC kan sende offentlige it-opgaver videre til et datterselskab eller underleverandør inden for den globale CSC-gruppe, står der i kontrakter mellem CSC og staten.

Avisen.dk har gennemgået mere end 20 kontrakter. I 11 af dem tillades det, at arbejde sendes ud af landet: Statens IT, Kulturministeriet, Miljøministeriet, Beskæftigelsesministeriet, Københavns Kommune, UNI-C, IT- og Telestyrelsen og By, Landskabsstyrelsen, Finanstilsynet, Sikkerhedsstyrelsen,  Erhvervs- og Byggestyrelsen, Beredskabsstyrelsen.

Se uddrag af fire kontrakter

Se uddrag af kontrakten mellem CSC og CPR

LÆS MERE HER: DOKUMENTATION

Blå blink på politibil
Krimi

Ung mand falder ned fra altan

Kvinde tager sig til hovedet
Nyheder

Vil skærpe straf for seksuelle overgreb mod børn

Strand proppet med turister
Rejser

Dagens spørgsmål: Vil du rejse til sommer? 

Indgang til Debanhams
Nyheder

Annonce

Efter 240 år:

Stormagasin lukker

Side på politibil
Krimi

14 anholdt efter knivstik 

Møllehave
Kendte

Farvel til Møllehave: Sang hans egne sange

mink
Nyheder

Testen er slut: 1300 ton minkmix gravet op

statsministeren
Nyheder

Stolt statsminister: Sønnen konfirmeret

dådyr
Nyheder

Blodrus: Hunde angriber rådyr og får

storke
Dyreliv

Følg storkene live: Nu tre unger

christian
Kongelige

Konfirmand Christian: Tænkte på familien

Israel
Nyheder

Udenrigsministeriet: Rejs ikke til Israel

Rottefælden
Underholdning

Danmarks ældste revy: Flyttet på grund af corona

Ditte Julie
Underholdning

Ditte Julie: De kaldte mig en dårlig mor

konfirmation
Nyheder

Kan du huske: De kongelige konfirmationer

Et skilt i en butik
Helt vildt

Vaskede lottokuponen – mistede 160 mio. kroner

Den kongelige familie på trappen til kirken i Fredensborg
Kongelige

Høj og flot konfirmand

en mand i dynejakke
Kendte

Jesper Skibby går ind i politik

En far med sine to børn på et glasgulv over New Yorks gader
Helt vildt

Højdeskræk? Så bliv væk herfra

Bruce Willis og John Travolta i jakker og mørke bukser
Kendte

John Travolta og Bruce Willis sammen i ny film

Nyheder

Konservative:

Stryg restriktionerne og start forfra

prins Christian og Dronningen ude foran en kirke
Kongelige

Prins Christian kom tidligt i kongelig lære

To meget farvestrålende dinosaurer
Dyreliv

Ny og snakkesalig dinosaurart

opdaget i Mexico

Døde indere bæres bort
Corona

WHO: Pandemien bliver mere dødelig i år end i 2020

Fregatten Jylland set bag fra
Nyheder

På jagt efter Fregatten Jyllands forsvundne anker

portræt Kevin Guthrie
Kendte

Filmstjerne skal tre år i fængsel

Lars Boje Mathiesen interviewes
Nyheder

Nye Borgerlige-profil misbrugt 

Blok med håndskrevne noter
Nyheder

Hjælp hukommelsen:

Sådan husker du

bedre det du læser

Kvinde i vandpyt
Nyheder

DMI advarer:

Risiko for skybrud

Strand og badende i vandet
Nyheder

Nu kan du rejse til spanske ferieøer

Byggeplads med skib
Rejser

Snart kan du komme ombord på Titanic

Mand kigger på to døde elefanter
Dyreliv

18 elefanter fundet døde:

Kan være dræbt af lynet

En smilende dame ved sin cykel
Kendte

Pernille Skipper:

Jeg elsker min cykel

En kat i luften
Helt vildt

Vild video:

Kat springer ud fra 5. sal 

En retsbygning med røde mursten
Krimi

55-årig mand voldtog hustru og mishandlede sine fire børn

En gammelt hvidt velholdt gods
Livsstil

Se Danmarks dyreste boliger her

Kronprinsparret kysser efter brylluppet
Kongelige

17 år siden Frederik og Mary blev gift:

Det faldt vi for

Prins Charles og prins Harry i høje hatte
Kongelige

Forholdet forværret mellem Harry og Charles

Folk i solen ved et bolværk
Nyheder

Vejret:

Fredag bliver fin - lørdag sløj

De medvirkende i Venner på den røde løber
Film og TV

Bieber og Lady Gaga med i ny udgave af Venner

Et farverigt maleri af Picasso holdes i hver sin ramme af to kvinder
Helt vildt

Picasso-maleri solgt for over en halv milliard

Joe Biden uden mundbind
Corona

Biden smider mundbindet 

Caroline Wozniacki tager sig til hovedet på tennisbanen
Kendte

Wozniacki viser

babybulen frem

grønt fly med store skader på skroget
Helt vildt

Mirakel i USA:

To fly kolliderer i luften

- alle overlever

hospital set udefra
Krimi

Far cyklede ved

siden af søn:

Blev ramt af lastbil

fly letter fra lufthavn i Sydney
Rejser

Flyrejse til “ingen steder”

udsolgt på rekordtid

Den Internationale Rumstation set med jorden i baggrunden
Helt vildt

Vil optage verdens

første spillefilm

i rummet

knastør jord
Livsstil

Er du haveejer?

Husk at give jorden

en vitaminpille

skilt ved indgang til coronavaccination
Corona

1355 nye smittede

mand sidder i sofa og ser ærgerlig ud
Corona

Ny coronaforskning:
Risiko for
nedsat muskelfunktion

illustrering af bitcoin
Helt vildt

Vildt: Ny kryptovaluta blev 255 milliarder værd på tre dage

billede af en kage
Livsstil

Det her skal du ikke
smide på komposten

en mand bliver vaccineret
Corona

Her kan man blive

vaccineret og
vinde en million

unge mennesker sidder tæt i solen
Corona

I denne gruppe

danskere

raser smitten

der graves mink op med store maskiner
Nyheder

Så graves
der mink op

Prins Joachim portræt
Kongelige

Joachim utilfreds
med sin rolle

Friluftsgudstjeneste med stort kors
Nyheder

Derfor har du fri i dag

Anders Matthesen portræt
Underholdning

Afdeling Q-producer:

Sådan lokkede vi

Matthesen med

billede af Anders Morgenthaler
TV/Streaming

Tv-serie om gamere:
- Man er stjerne,
når man spiller krigsspil

billede af Elon Musk
Nyheder

Tesla

suspenderer

bitcoin

billede af tina turner som optræder
Kendte

Tina Turner får stor hæder

Håndskrevet brev
Helt vildt

Flaskepost
fra Titanic?

Radovan Karadzic i retten
Nyheder

Krigsforbryder skal flyttes

Nyheder

Trump-kritiker smidt ud

Trapper ved Møns Klint
Nyheder

Leg turist herhjemme:

Her er dansk

natur i særklasse

Retten i Holbæk
Krimi

Mand voldtog to små piger

Vaccine injiceres i sprøjte
Corona

Dagens spørgsmål: Har du oplevet bivirkninger ved vaccine?

brand på færge forsøges slukket
Nyheder

Scandinavian Star

skal undersøges igen

Nyheder

Højeste antal smittede siden januar

En blå Tesla 3 oplader
Biler

Hver tredje bilist overvejer en elbil

Person holder glas med Corona-vaccine
Nyheder

Fraråder frivillige

vacciner: Et lotteri

hugorm ligger på jorden
Dyreliv

Sæsonen er i gang:

Pas på kæledyret 

til salg skilt foran hus - med mærkatet solgt
Livsstil

Salgstiderne rasler ned 

anne linnet sammen med hustruen kathrine kjær
Kendte

Anne Linnet: Husk

dem der betyder mest

lille pige i rød kjole kigger ind i kameraet
Nyheder

18 år i dag:

Maddies forældre

håber stadig 

Crystal Cove State Park
Dyreliv

Sjælden monsterfisk

skyllet op på land

vladimir putin i aktion på ishockeybanen
Helt vildt

Putin amok

på ishockeybanen

mand med blå skjorte kigger ind i kameraet
Kendte

Hollywood-skuespiller

død

politimand holder rødt stopskilt
Krimi

Betjent snuppede

fire vanvidsbilister

på tre timer

Melvin Kakooza på den røde løber til Zulu Awards. Han har kasket på.
Kendte

Taler ud om hjernetumor:

Mistede sproget