Stadig flere enlige terrorister truer landet
Anders Breivik er kendt som en soloterrorist, der netop handlede på egen hånd. Han stod bag 77 personers død i Norge i sommer. Foto: AP Photo/Aftenposten/Jon-Are Berg-Jacobsen, File / POLFOTO
PET offentliggør i dag en vurdering af trusselsbilledet i Danmark. Solo-terrorister udgør en stadig større trussel.

Osama Bin Ladens død i maj og Anders Breiviks massakre på øen Utøya i juli, har fået billedet af verdens terrortrusler til at ændre sig - også det danske.

I dag offentliggør Politiets Efterretningstjeneste (PET) en national trusselsvurdering samt vurdering af terrortruslen mod Danmark, og den viser nogle nye tendenser.

Der bliver i højere grad end tidligere udklækket såkaldte solo-terrorister, skriver PET. Flere har endda kapacitet til at angribe mål i Danmark.

Nogle har tilknytning til landet, og andre har ikke, vurderer PET.

"Baggrunden for den nye nationale trusselsvurdering er, at Danmark står over for et stadig mere dynamisk, fragmenteret og komplekst trusselsbillede, når det gælder spørgsmål af betydning for den nationale sikkerhed," siger chefen for PET, Jakob Scharf.

I det hele taget vurderer PET, at Danmark stadig er under stor terrortrussel, og at militante islamister betrager Danmark som et mål.

Uviljen mod Jyllands-Posten og tegneren Kurt Westergaard er heller ikke blevet mindre, selvom det efterhånden er syv år siden, karikaturkrisen skabte stor vrede i Mellemøsten.